ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΥΟ

Συνεχίζει να δικάζει τριάντα χρόνια μετά τον… Τσίγκοφ!

• «Ο μισθός των παικτών στη Football League είναι 570,75 ευρώ, όσο του ανειδίκευτου εργάτη και πέρυσι, για κάποιο διάστημα, αγωνίστηκαν ανασφάλιστοι. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Πολλοί έχουν χάσει τα χρήματά τους από οφειλές ομάδων που υποβιβάστηκαν στην ερασιτεχνική κατηγορία και ακόμα περιμένουν, εδώ και χρόνια, τη λειτουργία του εγγυητικού ταμείου για να αποζημιωθούν»

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2017 22:03

Το ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας για τον «ισόβιο» δικαστή της ΕΠΟ μάς γύρισε τριάντα χρόνια πίσω και μας θύμισε την πολύκροτη υπόθεση Τσίγκοφ και τον αθλητικό δικαστή Βασίλη Ανδρόνικο, που τιμώρησε το 1988 την ΑΕΛ με μια απόφαση αντίθετη στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, προσπαθώντας να ανακόψει την πορεία της προς την κατάκτηση του μοναδικού πρωταθλήματος που κατέκτησε ποτέ περιφερειακή ομάδα στην Ελλάδα.


Ο συνταξιούχος πλέον δικαστικός Βασίλης Ανδρόνικος επανήλθε και παραμένει στις επάλξεις, παρά τη θέσπιση του Νόμου Κοντονή που «έσπασε» το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ στην αθλητική Δικαιοσύνη - και ο Λαρισαίος δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας, που έχει να επιδείξει μια ανεπίληπτη πορεία στην αθλητική Δκαιοσύνη τα τελευταία επτά χρόνια, ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, είναι ο άνθρωπος που αντιστάθηκε και κατήγγειλε την υπόθεση αυτή στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Βρήκαμε τον Νίκο Λαγαρία στην πατρίδα του τη Λάρισα, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στην οποία ήταν προσκεκλημένος.
Η συνάντησή μας κατέληξε σε συνέντευξη για την αθλητική δικαιοσύνη, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την πολιτική.

 

«ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 1988»

• Κύριε Λαγαρία, 1988, υπόθεση Τσίγκοφ, χιλιάδες Λαρισαίοι στους δρόμους, καμένα λάστιχα παντού, κλειστή η εθνική οδός και η σιδηροδρομική γραμμή, κλειστά τα μαγαζιά και οι δημόσιες υπηρεσίες και, τελικά, δικαίωση για την ΑΕΛ. Το μοναδικό πρωτάθλημα που κατέκτησε επαρχιακή ομάδα στην Ελλάδα γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Τι έχει αλλάξει από τότε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την αθλητική Δικαιοσύνη;
- «Κατ’ αρχάς, κ. Κέλλα, θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που αποτελεί σημείο αναφοράς της Λάρισας, για τη μεγάλη τιμή. Το 1988 έγινε κάτι μαγικό. Η απόφαση για την τιμωρία του Τσίγκοφ και της ΑΕΛ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μπροστά στις αντιδράσεις των χιλιάδων Λαρισαίων. «Φωνή λαού, οργή Θεού». Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου υποκλίθηκε μπροστά στον κυρίαρχο λαό. Η αντίδραση των Λαρισαίων είναι ένα φωτεινό παράδειγμα συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου οι πολίτες διεκδίκησαν δυναμικά και δικαιώθηκαν. Θαυμάζω την αντίδραση του 1988 και την αναπολώ, με μελαγχολία πρέπει να πω, διότι σήμερα η κοινωνία, πνιγμένη μέσα σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει και περιμένει τη λύτρωση από έναν από μηχανής Θεό. Αλλά ένας κούκος ποτέ δεν έφερε την άνοιξη. Τώρα, για το αν άλλαξε κάτι από τότε, φυσικά και έχουν αλλάξει πολλά, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όμως, με αφορμές όπως αυτή που αποκάλυψε η εφημερίδα documento, μένουμε με την εντύπωση ότι, εδώ και τριάντα χρόνια, «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη από μια νέα νοοτροπία για να πάει μπροστά. Αλλιώς τροφοδοτείται η απογοήτευση και η αδιαφορία, που οδηγούν στην πλήρη απαξίωση των πάντων».

 

ΑΝΗΚΩ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
• Διατελέσατε εξ απορρήτων σύμβουλος του Γιώργου Σούρλα, στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκεί δώσατε μάχες, άλλες τις κερδίσατε, άλλες τις χασατε. Τι έμεινε τελικά από αυτό το «ταξίδι»;
- «Μου έμειναν τα λόγια του Γιώργου Σούρλα που, μαζί με τον πεθερό μου Νίκο Κατσαρό, επί 23 χρόνια βουλευτή Λάρισας και τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, επίτιμο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και σήμερα πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θεωρώ δασκάλους μου: όπου υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Και όπου υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, δεν υπάρχει διαφθορά. Συμπληρώνω όμως, σ’ αυτό, ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν επαφίεται στη διακρικτική ευχέρεια των πολιτευόμενων πολιτών, όπως υπονοείται συχνά, αλλά συνιστά δέσμια αρμοδιότητά τους. Και ότι το πολιτικό κόστος, που είναι αντικίνητρο πολλές φορές για τη λήψη γενναίων μέτρων κατά της διαφθοράς, δεν το καθορίζει η κάλπη των επόμενων εκλογών, αλλά η ιστορία. Τέλος, δεν ξεχνώ ποτέ τα λόγια του Γιώργου Σούρλα, ότι «ανήκω πρώτα απ’ όλα σε μια παράταξη που λέγεται Ελλάδα»!»

 

• Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος σας έχει αναθέσει καθήκοντα συντονιστή του Τομέα, καθώς και την ευθύνη για τις Ομάδες Εργασίας καταπολέμησης της διαφθοράς, διαφάνειας και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τι έχετε εισηγηθεί γι’ αυτά;
- «Και τον ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε, όπως και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Κώστα Καραγκούνη, καθώς και τον προκάτοχό τους Κώστα Τζαβάρα, που τώρα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η συνεργασία μαζί τους με τιμά. Ευχαριστώ, επίσης τη Νέα Δημοκρατία που μου δίνει την ευκαιρία να συμμετέχω, ως πολίτης και στο μέτρο των μικρών μου δυνάμεων, στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η χώρα ψάχνει λύσεις για τα προβλήματά της και όχι τακτικισμούς, στους οποίους έχει καταφύγει προ πολλού η κυβέρνηση Τσίπρα. Πιστεύω στη δουλειά που γίνεται σήμερα στη Ν.Δ., θα αποδώσει καρπούς. Επίσης πιστεύω πολύ στις διαδικασίες αξιολόγησης και λογοδοσίας που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και στην προσέλκυση νεων πολιτικών στελεχών, μέσω του Μητρώου. Ο καθένας πρέπει να κρίνεται κατά τα έργα αυτού και μόνον κατά τα έργα αυτού. Σε ό,τι με αφορά έχω κάνει, μεταξύ άλλων, μια ολιστική εισήγηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς τον Οκτώβριο 2016 και, για να μην κουράσω τους αναγνώστες της εφημερίδας σας, τους παραπέμπω στο διαδίκτυο, όπου είναι αναρτημένη με τίτλο «Οι πολιτικές κατά της διαφθοράς. Η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση».

 

• Ας γυρίσουμε όμως πάλι στην αθλητική Δικαιοσύνη. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο λόγος για τον οποίο κάποιες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων είναι αντίθετες στο κοινό περί δικαίου αίσθημα;
«Διότι, πολύ απλά, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί, έχοντας μάλιστα την απαίτηση να κλείνουμε τα μάτια».

 

«ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΩ»

• Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει σήμερα στο ποδόσφαιρο;
- Ό,τι και στη χώρα, γενικώς. Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω... Τα ρουσφέτια και οι «εξυπηρετήσεις» είναι οι μεγάλες πληγές της κοινωνίας μας και δείχνουν έλλειψη συλλογικής συνείδησης. Και από τους δύο. Γιατί η διαφθορά είναι σαν το ταγκό, χορεύεται από δύο, από αυτόν που ζητάει και απ’ αυτόν που δίνει. Αλλά ας μην πάμε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, θα μιλάμε για ώρες...

 

 Η ΑΕΛ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΝΤΩΝΙΑ ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ

• ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας. Τι γνώμη έχετε;
- «Η ΑΕΛ είναι σε πολύ καλό δρόμο. Ο δρόμος της, όμως, θα γίνει ακόμα καλύτερος, αν μπορέσει να υλοποιήσει το όνειρο: να αναδείξει παίκτες από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή, όπως η ΑΕΛ της οικογένειας Καντώνια που άφησε εποχή με το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Η ΑΕΛ έχει το δικό της προφίλ, διαχρονικά, τις δικές της αρχές και αξίες. Δεν γνωρίζω άλλη πόλη στην Ελλάδα, στην οποία να δυσαρεστούνται οι φίλαθλοι από μια κακή εμφάνιση ακόμη και όταν η ομαδα τους κερδίζει.»

 

• Νέα διοίκηση ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, τι αλλαγές προσδοκά ο Έλληνας φίλαθλος;
- «Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοίκηση Ευ. Γραμμένου, πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα καταφέρει να θεραπεύσει όλα εκείνα που έφεραν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην ατιμωτική επιτήρηση από τη FIFA».

 

ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΑ

• Και ένα τελευταίο σχόλιο για τον ΠΣΑΠ και τους Έλληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές...
- «Τιμώ και σέβομαι όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας ότι οι Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές είναι από τους βασικούς χρηματοδότες της ΕΠΟ. Ο μισθός στη Football League είναι 570,75 ευρώ, όσο του ανειδίκευτου εργάτη και πέρυσι, για κάποιο διάστημα, αγωνίστηκαν ανασφάλιστοι. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Πολλοί έχουν χάσει τα χρήματά τους από οφειλές ομάδων που υποβιβάστηκαν στην ερασιτεχνική κατηγορία και ακόμα περιμένουν, εδώ και χρόνια, τη λειτουργία του εγγυητικού ταμείου για να αποζημιωθούν. Εργάστηκα και εγώ για τη δημιουργία και την ολοκλήρωση του Κανονισμού εγγυητικού ταμείου και μου κάνει εντύπωση ότι αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, παρότι οι ποδοσφαιριστές έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους. Σήμερα τα δίκαια θεσμικά αιτήματα των ποδοσφαιριστών μένουν ακόμα, μετά από πολλά χρόνια δυστυχώς, ανικανοποίητα.»

 

• Κύριε Λαγαρία, ποιοι σας στήριξαν στον οκτάμηνο αγώνα για την εμπέδωση της νομιμότητας στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών;
- «Ελάχιστοι. Αλλά όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι άλλοι συνθηκολόγησαν. Ίσως δεν μπορούσαν, για κάποιο λόγο, ή έκριναν ότι δεν έπρεπε να πάρουν θέση. Ίσως να είχαν σοβαρότερα θέματα για να ασχοληθούν. Πάντως, η διοίκηση του ΠΣΑΠ έχει ήδη καθυστερήσει να εξηγήσει στα μέλη του, ας πούμε στον Σωκρατη Φυτανίδη για την υπόθεσή του το λόγο για τον οποίο δυσλειτουργεί το 2017 η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.»

 

• Θα παραμείνετε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ υπό αυτές τις συνθήκες;
- «Όχι. Η θητεία μου λήγει και η διοίκηση του ΠΣΑΠ μου πρότεινε ήδη, την προηγούμενη Παρασκευή, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου όπως μου είπε, να με ορίσει εκπρόσωπο του Συνδέσμου στο «ξεκούραστο» Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, που δικάζει ως εφετείο στις οικονομικές διαφορές. Δεν δέχθηκα για ευνόητους λόγους».

 

• Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass