Οι δύο αδικοχαμένοι «Δημήτρηδες» της ΑΕΛ

39 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ Δ. ΜΟΥΣΙΑΡΗ - Δ. ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 15:17

«Ζουν, αυτοί μας οδηγούν». Το σύνθημα αυτό έχει ακουσθεί πολλές φορές από τους φίλους της ΑΕΛ, που δεν ξεχνούν δύο ταλαντούχους παίκτες, τον Δημήτρη Κουκουλίτσιο και τον Δημήτρη Μουσιάρη, οι οποίοι έφυγαν πρόωρα από κοντά μας, το απόγευμα της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου 1979.

Σαν σήμερα λοιπόν πριν 39 χρόνια, οι 19χρονοι Δημήτρης Μουσιάρης και Δημήτης Κουκουλίτσιος μαζί με τον 21χρονο τότε Γιάννη Βαλαώρα, ταξίδευαν από τη Λάρισα στην Αθήνα. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα η εθνική Ελπίδων θα αντιμετώπιζε την εθνική της Σοβιετικής Ένωσης στην Οδησσό. Οι δύο πρώτοι είχαν κληθεί στην Εθνική και ταξίδευαν στην πρωτεύουσα για την προπόνηση, που άρχιζε στις 5 το απόγευμα, ενώ ο σμηνίτης Βαλαώρας θα επέστρεφε στη μονάδα του. Είχαν αργήσει και γι’ αυτό επέλεξαν να ταξιδέψουν με Ι.Χ. και όχι με το ΚΤΕΛ ή το τρένο.

Στο 111ο χιλιόμετρο κοντά στο Κάστρο της Βοιωτίας, ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο των ποδοσφαιριστών. Σκοτώθηκαν ακαριαία τόσο ο οδηγός του αυτοκινήτου Δημήτρης Μουσιάρης, όσο και ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα. Ο Γιάννης Βαλαώρας που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού γλίτωσε, με θλάση στον αυχένα και εκδορές. Τον έσωσε ένα μαξιλαράκι που είχε βάλει για να κοιμηθεί.

Ο Μουσιάρης είχε πάρει το δίπλωμα πριν τρεις μήνες. Ο Κουκουλίτσιος στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου ζήτησε από τον Βαλαώρα να αλλάξουν θέσεις. Να φύγει από τη θέση του συνοδηγού και να πάει στο πίσω κάθισμα για να μπορέσει να κοιμηθεί επειδή ήταν κουρασμένος. Ο Βαλαώρας του έκανε το χατίρι και σώθηκε.

Η ΕΠΟ είχε στείλει αεροπορικά εισιτήρια για τη μεταφορά των ποδοσφαιριστών στην Αθήνα, που δυστυχώς όμως δεν τα χρησιμοποίησαν.

Ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος άρχισε το ποδόσφαιρο στα 14 χρόνια του στη Λάρισα και ήταν αρχηγός της εθνικής νέων που το 1978 κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο μέσα στη Τουρκία. Για την επιτυχία του αυτή είχε μπει στα ΤΕΦΑΑ, χωρίς εξετάσεις. Ήταν ακραίος κυνηγός.

Ο Δημήτρης Μουσιάρης γεννήθηκε στο Δαμάσι και στον τοπικό Δαμασιακό είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Το 1976 τον είχε αγοράσει η ΑΕΛ αντί 150.000 δρχ και ένα χρόνο αργότερα τον έκανε επαγγελματία. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή.

Ο άδικος χαμός των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών σόκαρε τον φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό, κυρίως όμως τη Λάρισα που έχασε τα δικά της παιδιά και το ελληνικό ποδόσφαιρο δύο ταλαντούχους παίκτες. Προς τιμήν των δύο αδικοχαμένων «Δημήτρηδων της ΑΕΛ», ο Δήμος της Λάρισας διοργάνωνε επί σειρά ετών το ποδοσφαιρικό τουρνουά, «Κουκουλίτσιος-Μουσιάρης». Το γήπεδο του Δαμασίου έχει το όνομα των Δημήτρη Μουσιάρη και του Ανδρέα Ζέρμα , που επίσης έχασε τη ζωή του πολύ νέος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, ενώ γήπεδο του Δήμου Λαρισαίων πήρε την ονομασία των δύο παιδιών «Δημήτρη Κουκολίτσιου-Δημήτρη Μουσιάρη», που ποτέ δεν επέστρεψαν από το ταξίδι τους…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass