Γιατί όχι και χρυσό στο Μουντομπάσκετ;

- ΠΩΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ - Η ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2019 22:48
Ο αθλητικός συντάκτης της «Ε» Σωτήρης Κέλλας ενώ συζητάει με τον Θοδωρή Παπαλουκά Ο αθλητικός συντάκτης της «Ε» Σωτήρης Κέλλας ενώ συζητάει με τον Θοδωρή Παπαλουκά

Μια προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ επιλέχθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων να εγκαινιάσει το πρώτο πολυμορφικό γήπεδο στη Λάρισα (όπου κάποιος μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο και μπάσκετ ταυτόχρονα στην ίδια αθλητική εγκατάσταση) και αυτή ήταν ο δευτεραθλητής κόσμου το 2006 και πρωταθλητής Ευρώπης το 2005 Θοδωρής Παπαλουκάς, που σε συλλογικό επίπεδο αγωνίσθηκε κυρίως στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2002-2008 και 2012-2013) με την οποία κατέκτησε δύο φορές την Ευρωλίγκα, έξι πρωταθλήματα Ρωσίας και τρία Κύπελλα Ρωσίας.

Μετά το τέλος της παράδοσης του πολυμορφικού γηπέδου που τη διοργάνωση του αθλητικού κομματιού της εκδήλωσης είχε αναλάβει η εταιρεία του "eurohoops" μιλήσαμε με τον βετεράνο παίκτη που είναι ιδιαίτερα αγαπητός και οι διακρίσεις του ακόμα νωπές στη μνήμη όλων. Η κουβέντα ξεκίνησε από τη... Λάρισα και τι έρχεται στο μυαλό του όσον αφορά στη συγκεκριμένη πόλη. Μας απάντησε... «Δύο πράγματα, το πρώτο η κουμπαριά μου με τον Βασίλη Σπανούλη, η Βελίκα, όπου έχει σπίτι ο Βασίλης, τα Αμπελάκια όπου βάφτισα το τρίτο του παιδί, τον Δημήτρη και το γλέντι στην ταβέρνα. Επίσης ο φίλος μου, ο Δήμος Ντικούδης».

*Από αθλητικής άποψης...

«Είχα παίξει με τον ΓΣΛ και την Ολύμπια στην Α1 αλλά και στην Α2. Είχε πολύ καλό επίπεδο και τώρα μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλές Ακαδημίες στην πόλη. Αυτό είναι ευχάριστο για το μπάσκετ γιατί πιστεύω ότι έτσι θα δημιουργηθούν παίκτες».

*Η Λάρισα αυτή τη στιγμή έχει προσωπικότητες στον χώρο του αθλήματος... Σπανούλη, Ζώη, Πιτσίλκα, Ντικούδη, Σταυρόπουλο αλλά όχι ομάδα στην Α1 ούτε καν στη Γ' εθνική κατηγορία. Πώς πιστεύεις ότι μπορεί κάτι να αλλάξει;

«Δεν ξέρω, τι μπορεί να γίνει, οι ομάδες θέλουν έναν ηγέτη και διακριτούς ρόλους. Σίγουρα είναι άσχημο που η Λάρισα δεν έχει ομάδα στην Α1 εθνική. Λείπει από την κατηγορία. Πάντως σήμερα είδα ότι δημιουργείται μια υποδομή καλή. Στην περιφέρεια μπορεί να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά αυτό που λείπει είναι οι υποδομές και οι ζωντανές παραστάσεις. Νομίζω ότι με κατάλληλες υποδομές σαν αυτές που κάνει ο Δήμος Λαρισαίων θα αναδειχθούν πάλι σπουδαίοι παίκτες».

*Δύο γενιές σημάδεψαν το ελληνικό μπάσκετ, αυτή της εποχής του Γκάλη και του Γιαννάκη αλλά και η δικιά σου με σένα, τον Σπανούλη και τον Διαμαντίδη. Φθάσατε πολύ ψηλά... Πιστεύεις ότι η εθνική με Αντετοκούνμπο θα έχει ανάλογη τύχη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας;

«Γιατί να μην φθάσουν ακόμα πιο ψηλά, μπορούν και καλύτερα. Εμείς αυτό που είχαμε τότε ως εθνική είναι ότι ήμασταν μια οικογένεια όλοι, γίναμε φίλοι και μερικοί γίναμε και κουμπάροι. Είχαμε χημεία... Αν η Εθνική αποκτήσει και φέτος χημεία θα πάει ψηλά. Δεν έχει σημασία ποιους παίκτες έχει αλλά το πώς θα γίνουν οικογένεια στη διοργάνωση».

* Δηλαδή η Εθνική μπορεί και το χρυσό;

«Ναι, γιατί όχι».

*Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας σου, τα λεγόμενα καλά, τα έπαιξες εκτός Ελλάδας στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Θα ήθελες να είχες αυτή την καριέρα παίζοντας στην Ελλάδα;

«Νιώθω ευλογημένος για το επίπεδο που έφθασα και αγωνίσθηκα. Ξεκίνησα από την Εθνική Ελληνορώσων παίζοντας ακόμα και σε ανοιχτό τσιμεντένιο γήπεδο, έχω ακόμα πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά και έκανα μια πολύ καλή καριέρα. Θεωρώ ότι βοήθησα και το μπάσκετ της συγκεκριμένης χώρας να πετύχει».

*Τώρα με τι ασχολείται ο Παπαλουκάς και ποια είναι τα σχέδιά του;

«Από το μπάσκετ πήρα πολλά και πρέπει να επιστρέψω, γι’ αυτό έκανα σε πολύ καλές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μια ακαδημία παιδιών μαζί με τον Διαμαντίδη με στόχο να παίξουν ποιοτικό μπάσκετ αλλά το σημαντικότερο είναι τα παιδιά να παιδαγωγηθούν σωστά. Μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να δεις χαρακτήρες και συμπεριφορές και να τα βελτιώσεις. Όλοι εκεί είναι ίσοι και έχουν την ίδια ευκαιρία για νίκη. Μέσα σε ένα γήπεδο, ένα ταρτάν ενός στίβου δεν υπάρχουν διαφορές, δεν υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι, πλούσιοι και φτωχοί, μαύροι, άσπροι. Υπάρχουν άνθρωποι που διασκεδάζουν μαζί για εκείνες τις στιγμές. Είναι χαρούμενοι όταν τον επιτυγχάνουν, στεναχωρημένοι όταν αποτυγχάνουν αλλά είναι μαζί και αυτό το μαζί τούς βοηθάει και την επόμενη στιγμή, όταν φύγουν από τις γραμμές του γηπέδου και επιστρέψουν σπίτι τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνεις να σέβεσαι, να πειθαρχείς αλλά και να βελτιώνεις τη σκέψη σου».

Παπαλουκάς - Αντετοκούνμπο 

Τι ενώνει τους δύο παίκτες...

Ο Παπαλουκάς σίγουρα είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ. Είδαμε ότι έχει άποψη αλλά όταν ρωτήθηκε από συναδέλφους σχετικά με την άποψή του για τα δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ απέφυγε να πάρει θέση. Πιστεύουμε ότι δεν ήθελε να δώσει τροφή για "αίμα", έχοντας άλλωστε μια πικρή εμπειρία από τα ελληνικά ΜΜΕ που είχε ως αποτέλεσμα να κάνει και εμπάργκο στον Τύπο. Επίσης ο Παπαλουκάς συνδέεται με τον Αντετοκούνμπο, τον Έλληνα σούπερ σταρ του ΝΒΑ, καθώς έχουν κοινό μάνατζερ τον Γιώργο Πάνου με τον οποίο ο Παπαλουκάς είναι και κουμπάρος. Σίγουρα δεν πάει για πολιτικός απ' ό,τι καταλάβαμε και τον ενδιαφέρει μόνο το μπάσκετ αφού και προχθές δύο ώρες ήταν μέσα στο γήπεδο. Για την ομοσπονδία δεν νομίζουμε να έχει βλέψεις για διοίκηση (προσωπική άποψη) αν κρίνουμε από μια κουβέντα που μας είπε ότι ο καθένας πρέπει να έχει ρόλο. Σίγουρα πάντως ο Παπαλουκάς ως άνθρωπος έχει άποψη και μας έκανε εντύπωση ότι συνοδευόταν από τον αδελφό του Κωνσταντίνο που θα τον αποκαλούσαμε σκιά του. Ευγενικός με όλους δεν δίστασε να μοιράσει αυτόγραφα ή να βγάλει τις καθιερωμένες selfies.

Ατομικές Διακρίσεις

Καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης για το 2006 All-Europe Player of the Year 2006 MVP της Ευρωλίγκας για την περίοδο 2006-2007 MVP του Final 4 της Ευρωλίγκας της περιόδου 2005-2006 Μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ 2005 Μέλος της καλύτερης πεντάδας του Μουντομπάσκετ 2006 Μέλος της καλύτερης δεκάδας της Ευρωλίγκας για τη δεκαετία 2000-2010 2 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας (τις περιόδους 2005-06 και 2006-07).

Συλλογικοί τίτλοι

3 Κύπελλα Ελλάδας (τις περιόδους 2001/2002, 2009/10 και 2010/11 με τον Ολυμπιακό) 6 Πρωταθλήματα Ρωσίας (τις περιόδους 2003-2008 με την ΤΣΣΚΑ) 3 Κύπελλα Ρωσίας (τις περιόδους 2005-2007 με την ΤΣΣΚΑ) 1 Πρωτάθλημα Ισραήλ 1 Κύπελλο Ισραήλ 2 φορές Πρωταθλητής Ευρωλίγκας (τις περιόδους 2005/06 και 2007/08 με την ΤΣΣΚΑ) 1 Triple Crown (την περίοδο 2005/06 με την ΤΣΣΚΑ) Συμμετοχή σε 8 συνεχόμενα Final Four (τις περιόδους 2003-2010, 6 με την ΤΣΣΚΑ και 2 με τον Ολυμπιακό). Εθνική Ομάδα 7 Τουρνουά Ακρόπολη (2000, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008) Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 Αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 2006

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass