«Γάζωσαν» τα δίχτυα της Α’ τοπικής κατηγορίας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΪΟ, ΣΤΟΝ ΛΙΑΠΗ, ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΣΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΑΒΙΤΣΗ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2020 21:21

Η περίοδος 2019-20 της Α’ ΕΠΣΛ μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ο τίτλος του πρωταθλητή απονεμήθηκε στον Αετό Μακρυχωρίου.

Και δεν ήταν ο μόνος. Ο έμπειρος επιθετικός, Κώστας Τσιάκος του Φαλανιακού μπορεί να μην κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην άνοδο, αλλά είναι αυτός που θα κερδίσει το «χρυσό παπούτσι» (άτυπος τίτλος του μεγάλου τοπικού πρωταθλήματος) με 20 γκολ σε 24 ματς πρωταθλήματος κι ενώ έμεναν ακόμη έξι παιχνίδια για να ολοκληρωθεί και τυπικά.
Ο επιθετικός του Φαλανιακού ήρθε να διαδεχθεί τον επίσης πολύπειρο επιθετικό, πρώην του Αμπελωνιακού και του Τυρνάβου, Γιώργο Κακαβίτση που κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Α’ ΕΠΣΛ, δύο συνεχόμενες φορές: το 2018 με 26 τέρματα ως παίκτης του Σμόλικα Φαλάνης και το 2019 με 24 γκολ ως ποδοσφαιριστής του πρωταθλητή Ηρακλή Λάρισας.

 

1990-2020: ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΣΛ
Αν όμως ρίξουμε μια ματιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, θα δούμε ισχυρές ομάδες του νομού, οι οποίες διέθεταν εξίσου εξαιρετικούς σκόρερς που άφησαν το στίγμα τους στο τοπικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Τη σεζόν 91-92 διεξήχθη μια σπουδαία μάχη για τον τίτλο της Α’ ΕΠΣΛ ανάμεσα σε Πηνειό και ΠΟΕ. Νικητής αναδείχθηκε ο Πηνειός, αλλά στους πρώτους σκόρερ ο Αντώνης Τζίκας του ΠΟΕ τερμάτισε πρώτος με 33 γκολ, ενώ ξεχώρισαν και ο Δημήτρης Νικολακούλης του Ηρακλή Χάλκης, ο Γιάννης Βασιλείου της Ανθούπολης και η έκπληξη του Δευκαλίωνα Κρανέας της Β’ ΕΠΣΛ, ο Γιάννης Προβίδας. Και οι τρεις μεταγράφηκαν στην ΑΕΛ το καλοκαίρι του 1992.
Ο πρώην προπονητής του Ατρόμητου Βαμβακούς Γιώργος Ράιος αν και δεν κατόρθωσε να οδήγήσει τη φαρσαλινή ομάδα στην άνοδο στην Δ’ Εθνική το 1993, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 27 τέρματα ξεπερνώντας άλλους σπουδαίους επιθετικούς όπως τον Βαγγέλη Κουσιέρα του Αμπελωνιακού. Ο Ράιος αποτελεί έναν από τους πιο θρυλικούς επιθετικούς που ανέδειξε το φαρσαλινό ποδόσφαιρο καθώς αφού αγωνίστηκε σε Νίκη Βόλου, Λαμία, Απόλλωνα Λάρισας, και Βέροια της Β’ εθνικής, επέστρεψε και συνέχισε να σκοράρει στο τοπικό ποδόσφαιρο με τις φανέλες του Αχιλλέα Φαρσάλων, Μεγάλου Ευϋδρείου, Απόλλωνα Βρυσσιών και Ατρόμητου Βαμβακούς όπου έκλεισε την καριέρα του το 2017 σε ηλικία 44 ετών.
Ο Μίμης Τσακμακίδης της Πελασγιώτιδας ήταν το μεγάλο αστέρι της κατηγορίας την περίοδο 1993-94 και αμέσως ακολούθησε τον αδελφό του Γιάννη στην ΑΕΛ, και συνέχισε την καριέρα του σε επαγγελματικές κατηγορίες με τις φανέλες Ιωνικού, Καλλιθέας, Ποσειδώνα Νέων Πόρων, Πάτρικ Θιστλ (Σκωτία), ΠΑΣ Γιάννενα, Ολυμπιακού Βόλου και Απόλλωνα Λάρισας, χωρίς να επιστρέψει ξανά στο τοπικό ποδόσφαιρο.
Ο παλιός παίκτης της ΑΕΛ, Γιώργος Λιάπης την περίοδο 1994-95 φόρεσε τη φανέλα του Λαρισαϊκού και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας με 33 γκολ, ενώ συνέχισε να φορτώνει τις αντίπαλες εστίες με πολλά τέρματα στη δεκαετία του ’90. Χαρακτηριστική ήταν η σεζόν 1997-98 όπου έκανε ρεκόρ τερμάτων με των Ιπποκράτη κερδίζοντας την άνοδο στην Β’ ΕΠΣΛ με μεγάλη άνεση και την ομάδα του να ξεπερνά συνολικά τα 100 γκολ.
Ο Φάνης Γκέκας πραγματοποίησε μία εκπληκτική σεζόν το 1997-98 σημειώνοντας 40 γκολ με τον Τοξότη σε ηλικία 18 ετών και η επιβράβευση ήταν η μεταγραφή του στην ΑΕΛ της Β’ Εθνικής το καλοκαίρι του 1998.
Η ομάδα του Ηρακλή Χάλκης ανέδειξε επιθετικούς και επιθετικούς μέσους που πραγματοποίησαν τεράστια καριέρα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΛ (αλλά και στη Δ’ Εθνική) όπως ο Μάκης Κουτσιανικούλης, Γιώργος Γουντσιώτης και Γιάννης Μπουρνάκας, οι οποίοι πανηγύρησαν τους τίτλους του 1997 και του 2001. Ο τελευταίος ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μαρμαρίνη Λάρισας, ακολούθησε ο Τοξότης, μετά ο ΠΑΣ Γιάννινα της Β’ Εθνικής, η Πτολεμαϊδα της Γ’ Εθνικής, και επιστροφή στα πάτρια με τον Απόλλωνα Λάρισας στη Γ’ Εθνική και τελευταίος σταθμός ο Ηρακλής Χάλκης στη Δ’ Εθνική. Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 2009. Στην ομάδα της Χάλκης του 2001 συμμετείχε και ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ Γιάννης Λόης που είχε επιστρέψει στο τοπικό ποδόσφαιρο, ενώ τη σεζόν 1996-97 ο Ηρακλής Χάλκης είχε σημειώσε συνολικά 115 τέρματα!
Το μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο του ΑΟΚ Νέων Καρυών στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν ο προερχόμενος από τον Ευαγγελισμό Ελασσόνας Παναγιώτης Σιαμαντούρας, ο οποίος αγωνίστηκε για 11 χρόνια με την ομάδα ακολουθώντας την και στη Δ’ Εθνική. Την περίοδο 2005-06 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Α’ ΕΠΣΛ με 23 γκολ, ενώ τελείωσε την καριέρα του σε ηλικία 36 ετών το 2009 ως πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΑΕΔ Νίκαιας που προήλθε από τη συγχώνευση του ΑΟΚ και του Παναγροτικού το 2004. Παίκτης-σημαία του ΑΕΔ Νίκαιας θεωρείται πλέον όμως και ο εκ των προπονητών του Ηρακλή Λάρισας, Θάνος Τριανταφυλλόπουλος, ο νυν πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου της Νίκαιας με παρουσία όμως και σε άλλες σπουδαίες ομάδες του νομού όπως η Δόξα Αργυροπουλίου, ο Φιλοκτήτης Μελιβοίας, ο Απόλλων Λάρισας και ο Ηρακλής Λάρισας.
Ο Μακρυχωρίτης επιθετικός Παναγιώτης Φουσίκας του Φαλανιακού, κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ δύο φορές. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2008-09 με την Π.Σ Ελασσόνας σκοράροντας 31 τέρματα και τη δεύτερη το 2011-12 με τον Αετό Μακρυχωρίου και 28 γκολ. Είχε φορέσει τη φανέλα της ΑΕΛ στη Β’ Εθνική το 2000, την τριετία 2002-2005 της Νίκη Βόλου σε Β’ και Γ’ Εθνική, ενώ αγωνίστηκε και με τον Απόλλωνα Λάρισας, τον Τύρναβο και τον ΑΟ Καρδίτσας στην Δ’ Εθνική, πριν επιστρέψει στο τοπικό πρωτάθλημα για λογαρισμό του ΠΟΕ, του Αετού Μακρυχωρίου, της Αναγέννησης Καλοχωρίου και του Ηρακλή Λάρισας.
Tο ίδιο ρεκόρ κατέχει και 34χρονος επιθετικός από τη Γαλανόβρυση, Θανάσης Παλάσκας, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 2014-15 με τον Αμπελωνιακό στην Α’ τοπική κατηγορία σημειώνοντας 26 γκολ, αλλά και το 2015-16 με τον Απόλλωνα Λάρισας πετυχαίνοντας 35 τέρματα. Ο Παλάσκας που ξεκίνησε την καριέρα του από τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού, αγωνίστηκε και στον ΠΟΕ, τον Αχιλλέα Φαρσάλων, την Π.Σ Ελασσόνας, τον Οικονόμο Τσαριτσάνης, το Μαυροβούνι καθώς επίσης και σε Νίκη Βόλου, Ξάνθη, Πανιώνιο, Εθνικό Αστέρα, Ηλυσιακό, Αιγάλεω, και Τηλυκράτη Λευκάδας.
Ο 34χρονος Άρης Καπετάνιος του Φιλοκτήτη Μελιβοίας αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ σε πρωταθλήματα της Α1 ΕΠΣΛ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα τα τελευταία χρόνια. Την περίοδο 2011-12 πανηγύρισε την άνοδο στην Α’ ΕΠΣΛ με τη Δόξα Ομορφοχωρίου και 29 τέρματα και την επόμενη χρονιά νέα πρωτιά στη Β’ ΕΠΣΛ με 29 γκολ και άνοδο. Τρία χρόνια αργότερα ήταν ο πρώτος σκόρερ της Α1 κατηγορίας ως παίκτης του Φιλοκτήτη με 27 γκολ, κάτι που κατάφερε και τη φετινή σεζόν καθώς έστειλε την μπάλα στο πλεκτό 15 φορές. Ο Καπετάνιος έχει αγωνισθεί σε πολλές ομάδες μεταξύ των οποίων Ιπποκράτης, Παραπόταμος, Φαρκαδόνα και Ηρακλής Λάρισας.
O 30χρονος Δημήτρης Μιχαλές είναι ο επιθετικός-θρύλος της Προοδευτικής Βερδικούσιας. Με τους «βυσσινί» έχει σημειώσει πάνω από 150 τέρματα τα τελευταία 10 χρόνια, αγωνιζόμενος σε όλες τις κατηγορίες της ΕΠΣΛ και κερδίζοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη Γ’ ΕΠΣΛ τη εζόν 2012-13 με 29 γκολ και την επόμενη στη Β’ ΕΠΣΛ με 26 τέρματα.
Παρ’ότι δεν αγωνίστηκε μεγάλο διάστημα στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά κυρίως σε Γ’ και Δ’ Εθνική με τη Νίκη Βόλου και την ΑΕ Τυρνάβου τη δεκαετία του ‘90, αξίζει αναφοράς ο πρώην μεσοεπιθετικός και νυν τεχνικός της Δόξας Βλαχογιαννίου, Νίκος Φακίτσας, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας από το 2003.

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ ΓΚΕΚΑ, ΓΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΣ 14ΧΡΟΝΟΥ!
Πολλά είναι τα επιθετικά ρεκόρ και οι διακρίσεις που έχουν σημειωθεί από Λαρισαίους επιθετικούς τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο Φάνης Γκέκας, το αστέρι της ΕΠΣΛ το 1998 κατόρθωσε να τελειώσει δύο χρονιές ως πρώτος σκόρερ σε επίπεδο Α’ επαγγελματικής κατηγορίας. Το 2005 με 18 γκολ στην Α’ Εθνική με τα χρώματα της Καλλιθέας και του Παναθηναϊκού και το 2007 με τα αντίστοιχα της γερμανικής Μπόχουμ στο πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα όπου σκόραρε 22 φορές. Και φυσικά παραμένει ο κορυφαίος Λαρισαίος γκολτζής σε επίπεδο Εθνικής Ελλάδος (24 γκολ).
Το 1997 ο Ελασσονίτης μεσοεπιθετικός του Απόλλωνα Λάρισας και πρώην του ΠΟΕ και του Τοξότη, Χρήστος Γκάτας, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γ’ Εθνικής με 87 γκολ (αγωνιζόμενος στους Παναρκαδικό, Κοζάνη και Απόλλωνα Λάρισας), σε μία πολύ δύσκολη και απαιτητική κατηγορία που τότε ήταν επαγγελματική. Τον ξεπέρασε ο Αθηναίος Γιώργος Κιούρκος, αλλά μέχρι και το 2005 παρέμενε στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών.
Ο προερχόμενος από τον Φαλανιακό Νίκος Κακανούλιας με σπουδαία θητεία στον ΠΑΣ Γιάννινα μετά το σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΛ, και ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο της Α’ ΕΠΣΛ το 1999 με τον Ηρακλή Λάρισας, ήταν ο πρώτος σε τέρματα στη Β’ Εθνική το 1995 με τα χρώματα του Παναργειακού (17 γκολ μαζί με τον Σέρβο Ραγκέλοβιτς).
Ο Θωμάς Μακρής πήρε μεταγραφή στα 19 του από τον Ηρακλή Λάρισας στην Ξάνθη το 1997 και τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε την ίδια διάκριση με τον Νίκο Κακανούλια: πρώτος σκόρερ στη Β’ Εθνική με 16 γκολ με τα χρώματα του Αιγάλεω, ως δανεικός από την Ξάνθη.
Ο Γιάννης Κόκκινος κατέχει τέσσερις πρωτιές στους σκόρερ της Δ’ Εθνικής. Την περίοδο 2003-04 με τα χρώματα του Απόλλωνα Λάρισας τελείωσε πρώτος στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής με 15 τέρματα κατακτώντας και τον τίτλο με την ομάδα του, την περίοδο 2008-09 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε ολόκληρη τη Δ’ Εθνική με 28 γκολ, φορώντας τη φανέλα του Τύρναβου, ενώ τη σεζόν 2009-10 ήταν ο πρώτος σκόρερ στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής με 15 γκολ, και με τον Τύρναβο να κερδίζει τον τίτλο και την άνοδο. Ο πρώην παίκτης της Δήμητρας Γιάννουλης κέρδισε «χρυσό παπούτσι» και τέταρτη φορά το 2012 όταν με τη φανέλα του Α.Σ. Τρίκαλα 2011 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στον 5ο όμιλο της Δ’ Εθνικής με 14 γκολ.
Ο Γιώργος Ράιος μπορεί να σταμάτησε την ενεργό δράση στα 44 του, και ο παραγωγικότατος Γιώργος Λιάπης να σημείωνε πολλάκις τουλάχιστον 3 τέρματα με τη φανέλα του Ιπποκράτη της Γ’ΕΠΣΛ του 1998, αλλά το ρεκόρ του νεαρότερου ποδοσφαιριστή που σκόραρε χατ-τρικ σε αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος και πιθανώς και επαγγελματικού ανήκει αλλού. Την περίοδο 1996-97 στο γήπεδο των Αμπελοκήπων της Α’ ΕΠΣΛ, ο τοπικός ΑΟΑ κατέβαλε την αντίσταση της Χαραυγής του αείμνηστου προέδρου της Γιώργου Παππά, με 4-3, με τον 14χρονο Ντίνο Ποντίκα να σημειώνει και τα 3 τέρματα της ομάδας του.
Ένα άλλο σπάνιο ρεκόρ είναι αυτό του Νίκου Θεοδωρόπουλου, επιθετικού της Θύελλας Βασιλί του επίσης αείμνηστου παράγοντά της, Δημήτρη Καραγιάννη. Όχι από άποψη σκοραρίσματος άλλα το να μεταγράφεται κανείς από ομάδα της Γ’ ΕΠΣΛ στον Ολυμπιακό Πειραιά και στο τέλος της σεζόν να στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο. Ο 19χρονος τότε Νίκος Θεοδωρόπουλος έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική στις 21 Οκτωβρίου 1996 στη νίκη του Ολυμπιακού του Ντούσαν Μπάγεβιτς επί του Αθηναϊκού στο γήπεδο του Βύρωνα με 0-1.

 

Επιμέλεια: Σωτήρης Κέλλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass