Πώς θα αναβαθμιστεί η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός

Ποιες προτάσεις έδωσε η ΠΕΠΦΑ ν. Λάρισας στον υφ. Αθλητισμού

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 21:20

Τις προτάσεις της για την αναβάθμιση της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού κατέθεσε το παράρτημα ν. Λάρισας Πτυχιούχων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής νομού Λάρισας σε συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.


Οι προτάσεις της ΠΕΦΑ ν. Λάρισας όπως κατατέθηκαν αναφέρουν:
«Όπως όλοι γνωρίζουμε η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στηρίζεται πάνω στο άρθρο 16 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο:
«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Με βάση το άρθρο 2, του Διεθνή Καταστατικού Χάρτη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της UNESCO (1978): «Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελεί ένα ουσιώδες στοιχείο αγωγής για όλη μας τη ζωή μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα», υπογραμμίζοντας ότι «Δεν πάει μόνο ο εγκέφαλος του παιδιού στο σχολείο αλλά ολόκληρο το παιδί» (Kacprzak) και το άρθρο 4, όπου διευκρινίζεται ότι: «Η διδασκαλία, η προπόνηση και η διοίκηση στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να ασκείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό». Ως πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, και ως οι μόνοι υπεύθυνοι για την παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, τονίζουμε την ανάγκη όχι απλά της διατήρησης, αλλά και της ενίσχυσης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στην Ελληνική επικράτεια.
Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:
1. ΓΓΑ και προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού
Να αναβαθμιστούν τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού και να πραγματοποιηθούν προσλήψεις Καθηγητών Φυσικής Αγωγής μέσω της ΓΓΑ. Να αξιοποιηθούν οι σχολικές αυλές μετά το σχολικό ωράριο αξιοποιώντας το πρόγραμμα αθλοχώροι των σχολείων. Υποστήριξη στην προετοιμασία υποψηφίων (ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές, Σώματα Ασφαλείας) της Γ’ Λυκείου μέσω των προγραμμάτων της Γ.Γ.Α.
2. Μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
Να χρηματοδοτηθούν αθλητικές δράσεις και να δημιουργηθούν ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους χώρους, ώστε να εξυπηρετηθεί η τοπική κοινωνία και να στηρίξουμε έτσι τη συμμετοχή των πολιτών στην αθλητική δραστηριότητα.
3. Δημιουργία ΤΑΔ-ΕΤΑΔ στις μεγάλες πόλεις των νομών και άμεση ενεργοποίηση των Μ.Ο.Α. (Μαθητικοί Όμιλοι Αθλημάτων).
Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση δημόσιας και δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδείας μέσω της προαγωγής της άθλησης και του αθλητισμού, την υποστήριξη του στόχου της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αριστείας στον αθλητισμό. Με βάση λοιπόν το άρθρο 41 του Ν. 4186/2013 που προβλέπεται η ίδρυση Αθλητικών Ακαδημιών, ζητούμε να λειτουργήσουν τα αθλητικά γυμνάσια και λύκεια.
4. Επαγγελματικά Δικαιώματα
Εφαρμογή του Π.Δ. 219/2006 (ΦΕΚ Α 221) άρθρο 3 παράγραφος 5 το οποίο ορίζει ότι ως γυμναστές μπορούν να απασχοληθούν μόνο οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΦΑΑ, ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ, ή κάτοχοι ειδικής άδειας άσκησης επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, όπως συμπληρώνεται με το 3169/2013 ΦΕΚ. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ανειδίκευτοι «personal trainers ή fitness instructors» ασκούν παράτυπα το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή-εκπαιδευτή, εκμεταλλευόμενοι τα κενά στην εθνική μας νομοθεσία, τις ελλιπέστατες υποδομές για ελέγχους και την αφέλεια αρκετών συνανθρώπων μας. Η γνωστή ρήση «ό,τι δηλώσεις είσαι» τείνει να γίνει καθεστώς στις μέρες μας, ακόμα και στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της ευεξίας. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να γίνει ξεκάθαρο και με απόλυτη σαφήνεια να διευκρινιστεί ποιοι μπορούν να ασκούν το λειτούργημα της πρόληψης της υγείας και της βελτίωσης των φυσικών ικανοτήτων του ανθρώπου.
Αποσαφήνιση επομένως των επαγγελματικών δικαιωμάτων, με ολοκληρωμένη περιγραφή του επαγγέλματος του γυμναστή που φέρει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τίτλο, αλλά και όλων των άλλων οι οποίοι αποφοιτούν από ιδιωτικές σχολές fitness Ι.Ε.Κ. κ.λπ.
Αυστηροποίηση, με αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διέπει τις διαδικασίες πιστοποίησης και αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολών που «πιστοποιούν» επαγγελματίες της άσκησης κάθε μορφής, και εντατικοποίηση των ελέγχων.
5. Σωματειακός Αθλητισμός
ΟΛΟΙ ΟΙ Κ. Φ. Α. Δίπλωμα προπονητή Α’ Κατηγορίας και επιμόρφωση μόνο από τα ΤΕΦΑΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε όλους όσοι ασχολούνται ως προπονητές σε σωματεία. Γενική αρχή: απαιτείται πιστοποίηση - άδεια εξάσκησης επαγγέλματος απ’ όλους, σ’ όλους τους τομείς και τα επίπεδα του αθλητισμού - Ανάγκη για την ύπαρξη φορέα πιστοποίησης και χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος (Αθλητικό επιμελητήριο, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).
Αναγκαία η καταγραφή όλων των επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την άσκηση, τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό. Αναγνώριση και κατοχύρωση όλων των επαγγελμάτων στον αθλητισμό.
Επίπεδα προπονητών - Πιστοποίηση γνώσεων, προσόντων και εμπειρίας -Κατοχύρωση προπονητών ανάλογα με το επίπεδο σπουδών.
Προπονητής: επαγγελματική κατοχύρωση -κατοχύρωση οικονομικών απολαβών - ασφάλισης - Ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών. Να απαγορευτεί ρητά και κατηγορηματικά στους αθλητικούς συλλόγους η προπονητική και διδακτική καθοδήγηση αθλητών παιδικής και εφηβικής ηλικίας παρά μόνο σε πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής αποφοίτους ΤΕΦΑΑ.
6. Υλικοτεχνική υποδομή.
Ενώ η υλικοτεχνική αθλητική υποδομή θα πρέπει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας, εντούτοις διαπιστώνεται ότι η υπάρχουσα είναι ελλειμματική, προβληματική και μερικές φορές επικίνδυνη για την ακεραιότητα των αθλουμένων.
Τέλος τη δημιουργία, οργάνωση και στελέχωση ως αυτοτελή τμήματα των Κέντρων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΚΕΦΑΑ) σε κάθε Διεύθυνση Νομού και Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού σε επίπεδο Περιφέρειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass