ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ:

Τι θα κάνω ως πρόεδρος της ΚΟΕ…

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2020 21:15

Στη Λάρισα βρέθηκε χθες ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του Ρίο, Σπύρος Γιαννιώτης στο αγώνισμα της Ανοιχτής Θάλασσας που είναι υποψήφιος πρόεδρος για την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας στις ερχόμενες αρχαιρεσίες που ακόμη δεν έχει ορισθεί η ημερομηνία τους από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.


Ο Γιαννιώτης την πρώτη του επίσκεψη στη Λάρισα την έκανε στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, αφού οι δύο άνδρες γνωρίζονται αρκετά χρόνια, καθώς ο Γιαννιώτης με τον Λαρισαίο πρωταθλητή κολύμβησης Δημήτρη Χασιώτη αρκετές φορές μίλησαν για θέματα του αθλητισμού και δεν είναι τυχαίο ότι ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε την κατασκευή του ανοιχτού κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας ανταλλάσσοντας αρκετές απόψεις με αθλητές υψηλού επιπέδου όπως είναι οι προαναφερόμενοι.
Ο Κώστας Αγοραστός μόλις είδε τον Σπύρο Γιαννιώτη είπε: «Χαίρομαι που υποδέχομαι έναν αθλητή σύμβολο του αθλητισμού και της αθλητικής δικαιοσύνης».
Θυμήθηκε ο Περιφερειάρχης τον τελικό των 10 χιλιομέτρων ανοικτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ο Σπύρος Γιαννιώτης κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, με χρόνο 1:52:59.8, το ίδιο με τον νικητή Φέρι Βέερτμαν. Αυτό συνέβη επειδή ακούμπησε δεύτερος με το χέρι την οριζόντια επιφάνεια αφής στον τερματισμό, όπως διαπιστώθηκε από τους κριτές. Στους αγώνες ανοικτής θαλάσσης όταν μία επιφάνεια αφής ή κάθετος τοίχος είναι διαθέσιμα στη γραμμή του τερματισμού, οι κολυμβητές πρέπει να την αγγίξουν για να τερματίσουν τον αγώνα. Αλλιώς τιμωρούνται με αποκλεισμό.
Τότε ο Γιαννιώτης δε θέλησε να κάνει ένσταση και είχε πει: «Αν αποφάσιζαν να πάρω κι εγώ χρυσό, θα έκανα κι εγώ ένσταση για να μείνω στο αργυρό μετάλλιο».
Ο δε νικητής τόνισε: «Πιστεύω ότι ο Σπύρος είναι σπουδαίος αθλητής τόσο στα κατορθώματά του, όσο και στη συμπεριφορά του. Ακόμη κι όταν ήμουν άπειρος κολυμβητής -rookie-, ήταν πάντα ευγενικός μαζί μου. Ο Σπύρος είναι ένα από τα είδωλά μου στην open water κολύμβηση. Ήταν τεράστια τιμή για μένα να αγωνίζομαι μαζί του. Θα ήταν υπέροχο να είχα περισσότερους αντιπάλους σαν αυτόν. Υπερασπίζεται πραγματικά το δίκαιο στον αθλητισμό».
Τον Σπύρο Γιαννιώτη συνάντησε και η «Ε» και τον ρωτήσαμε τον λόγο για τον οποίο είναι υποψήφιος πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Μας είπε: «Το ανακοίνωσα πριν μερικές εβδομάδες και είναι κάτι που έγινε με ώριμη σκέψη. Θεωρώ ότι έφθασε η στιγμή να αναλάβω ένα τέτοιο πόστο. Γνωρίζω τον αθλητισμό από πολύ μικρός και είμαι καθημερινά στην πισίνα με οποιαδήποτε ιδιότητά μου. Έφθασε η ώρα να κριθούμε και ως διοικητικοί στην αθλητική ομοσπονδία και είναι μια στιγμή κατά την οποία νέοι άνθρωποι καλούνται να αναλάβουν τα ηνία της μετά τον νέο αθλητικό νόμο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσω να συνεισφέρω και διοικητικά, ώστε αυτό που έχει δημιουργηθεί, και είναι ήδη πολύ μεγάλο, να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Είναι βαριά η κληρονομιά μας γιατί υπήρχαν ικανά άτομα που έφθασαν την κολύμβηση πολύ ψηλά και καλούμαστε εμείς να τη φθάσουμε ψηλότερα».

 

*Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο δίνει δικαίωμα για ανανέωση στις ομοσπονδίες. Θεωρείς ευκαιρία να ασχοληθούν νέα άτομα;
«Εγώ δεν θα κρίνω το αθλητικό νομοσχέδιο, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ευκαιρία για νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε διοικητικά πόστα. Η σημαντική αλλαγή κατά την προσωπική μου άποψη είναι ότι οι αθλητές αποκτούν φωνή, αφού πλέον όχι μόνο θα έχουν συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά θα έχουν και ψήφο. Αυτό είναι σωστό γιατί όταν ακούς τους ανθρώπους που είναι καθημερινά στις πισίνες, γνωρίζεις αμέσως και τα προβλήματα».

 

*Πάντως παλιοί αθλητές βρίσκονται σε διοικητικό ανταγωνισμό στις εκλογές…
«Κίνητρο όλων των υποψηφίων είναι να ανεβάσουν ψηλότερα την κολύμβηση και να έχουν ακόμα και στις εκλογικές μάχες αθλητικό πνεύμα. Την επόμενη μέρα κερδισμένη πρέπει να είναι η κολύμβηση».

 

*Αν γίνει η Ολυμπιάδα υπάρχει περίπτωση να κερδίσει η ελληνική κολύμβηση ένα μετάλλιο;
«Σίγουρα πριν τον κορονοϊό είχα καλύτερη άποψη, αλλά και τώρα υπάρχουν αθλητές που μπορούν να πάρουν μετάλλιο, όπως για παράδειγμα ο Γκομολέεφ, ή να μπουν σε οκτάδα. Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς κολυμβητές. Το ζητούμενο είναι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γιατί όσο συνεχίζεται η πανδημία κινδυνεύουν να μη διεξαχθούν ούτε και το 2021».
Ο Σπύρος Γιαννιώτης έκανε μόνος του τον επίλογο αναφερόμενος στο Ανοιχτό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας λέγοντας: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για την κατασκευή του Ανοιχτού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας που ανεβάζει τον θεσσαλικό αθλητισμό σε άλλο επίπεδο και ιδιαίτερα την πόλη της Λάρισας. Τώρα καταλαβαίνω πόσο δίκιο είχε ο Χασιώτης που μιλούσε από την αρχή για έναν άνθρωπο που έχει ταυτίσει τη ζωή του με τον αθλητισμό και το σημαντικότερο με τις αξίες που τον διέπουν. Και χαίρομαι όταν συζητάω μαζί του, γιατί είμαστε στην ίδια… αθλητική συχνότητα. Εύχομαι αυτό το κολυμβητήριο να φέρει νέες προκρίσεις σε Ολυμπιάδες».
Ο Σπύρος Γιαννιώτης που έγινε μισός… Θεσσαλός (η σύζυγός του, η παλαίμαχη κολυμβήτρια Ισμήνη Καλαντζή, είναι από τα Τρίκαλα) γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1980 και εκτός από το ασημένιο μετάλλιο του Ρίο το 2016 ήταν 5ος και 7ος Ολυμπιονίκης (2004) της κολύμβησης, ο μοναδικός Έλληνας με τριπλή παρουσία σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων. To 2011 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα 10 χλμ. σε ανοιχτό νερό και αναδείχθηκε Αθλητής της Χρονιάς από τον ΠΣΑΤ, βραβείο που κέρδισε και τις επόμενες χρονιές 2012 και 2013. Κατόπιν επιλέχθηκε από τη FINA ως υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο για το 2012 στην ανοικτή θάλασσα.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass