ΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Λαρισινός αθλητισμός εν έτει 1904!

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΡΑΦΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2020 21:04

1904... Η Λάρισα και όλη η Θεσσαλία έχουν απελευθερωθεί από τους Τούρκους και η θεσσαλική πρωτεύουσα, ακριτική πόλη τότε, επελέγη ως η καταλληλότερη βάση για τη συγκέντρωση μυστικών ένοπλων σωμάτων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας όπου είχε αναλάβει ενεργό δράση η Φιλόπτωχος Μακεδονική Αδελφότητα (η οποία ήταν περισσότερο γνωστή ως Μακεδονικός Σύλλογος Λαρίσης), πρόεδρος της οποίας ήταν ο ιατρός Μιχαήλ Σάπκας.

Το Μακεδονικό Κομιτάτο ήθελε να υποστηρίξει τον αγώνα των υπόδουλων Μακεδόνων.
Την ίδια χρονιά επισκέπτεται τη Λάρισα ο ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Παύλος Μελάς, όπου παρέμεινε για τέσσερις ημέρες. Κατά την παραμονή του φωτογραφήθηκε με τη στολή του μακεδονομάχου σαν ενθύμιο. Η γνωστή αυτή φωτογραφία του Παύλου Μελά αμέσως μετά τον μαρτυρικό θάνατό του κυκλοφόρησε απ’ άκρου εις άκρον σε ολόκληρο τον Ελληνισμό με διάφορες προσθήκες και τον αποτυπώνει να φοράει τη μακεδονική στολή.
Το Μακεδονικό ζήτημα κυριαρχούσε στη Λάρισα αλλά αυτό δε σήμαινε ότι δεν υπήρχαν άλλες δραστηριότητες. Η εφημερίδα «Σάλπιγξ» (Η «Ελευθερία» κυκλοφόρησε 18 χρόνια μετά...) με ειδησεογραφία πλουσιότατη και με τον αριθμό των φύλλων που τύπωνε να μην υπερβαίνει τα 500, μας πληροφορεί για ενδιαφέροντα νέα. Ανάμεσα σε αυτά και τα αθλητικά αφού μεταξύ των συντακτών ήταν και ο δικηγόρος Δημήτριος Μιχ. Γαλανίδης, μία από τις πολλές προσωπικότητες που κυριάρχησαν στη ζωή της Λάρισας την περίοδο εκείνη, γιατί διακρίθηκε και σε άλλους τομείς (μουσική, αθλητισμός, τοπική αυτοδιοίκηση, κ.λπ.) εκτός της δικηγορίας.

 

ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σε φύλλο της εφημερίδας του 1904 γίνεται αναφορά σε Δοκιμαστικούς Αγώνες Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου Λαρίσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι προαναγγελθέντες γυμναστικοί αγώνες των μελών του προοδευτικώτατου Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου μας ετελέσθησαν τη μεταμεσημβρίαν της παρελθούσης Κυριακής, εστέφθησαν δε υπό πλήρους επιτυχίας».
Οι αγώνες αυτοί περιελάμβαναν τα εξής αγωνίσματα:
Α. ΔΡΟΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΟΣ 100 ΜΕΤΡΩΝ
Αναφέρεται ότι κέρδισε στους εφήβους (μετείχαν τέσσερεις) ο Βασ. Ι. Τριανταφύλλου με επίδοση μικρότερη και από 11 δευτερόλεπτα (!). Αναφέρεται ως 10.60 και στους άντρες ο κ. Κ. Φαρμάκης (ο μοναδικός που μετείχε).
Β. ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ
Στο αγώνισμα αυτό αναδείχτηκαν στους εφήβους πρώτος ο Τριαντάφυλλος Μαλέας με επίδοση 8.30 και δεύτερος ο Γ. Μερτίκης με 8.15 μέτρα. Στους άνδρες ο Κ. Κωνσταντίνου με βολή 11.05.
Γ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΙΣ ΕΠΙ ΚΑΛΩ
Ένα άθλημα που ήταν στην πρώτη Ολυμπιάδα του 1896. Η Ελλάδα πήρε χρυσό μετάλλιο με τον Νικόλαο Ανδριακόπουλο Έλληνα αθλητή της γυμναστικής από την Πάτρα, που κατάφερε να αναρριχηθεί 14 μέτρα. Ήταν αγώνισμα της γυμναστικής.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι αθλητές έπρεπε να αναρριχηθούν σε ένα σκοινί 15 μέτρων που κρεμόταν από μία δοκό. Στις επόμενες Ολυμπιάδες, το μήκος του σκοινιού μειώθηκε στα 8 μέτρα. Τελευταία φορά εμφανίστηκε το 1932 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες... Η αναρρίχηση τω αθλητών γινόταν χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους και σχηματίζοντας μια στάση L με το σώμα τους. Οι διαγωνιζόμενοι κρίνονταν για την ταχύτητά τους (χρόνος), αλλά και για το στυλ τους.
Στο αγώνισμα αυτό στη Λάρισα ειδικεύονταν ο Ευάγγελος Κατσαμπέκης που στους συγκεκριμένους αγώνες έφτασε τα 10 μέτρα. Επίδοση αρκετά αξιόλογη.
Δ. ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ
Νικητές αναδείχτηκαν στους εφήβους οι κ.κ. Αγγελος Γαρδίκης και Όθων Εσλιν. Δεν αναφέρονται οι επιδόσεις τους.
Ε. ΔΡΟΜΟΣ 1.500 μ.
Νικητής αναδείχτηκε στους εφήβους ο Χ. Αστεριάδης με χρόνο 5 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, ενώ στους άνδρες ο Οθων Εσλιν με χρόνο 4 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα.
ΣΤ. ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
Στους εφήβους νικητής ήταν ο Βασίλης Ι. Τριανταφύλλουμε 11.90 και στους άνδρες ο Δ. Σαμολαδάς με 12.50.
Ζ. ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ - 110 μ.
Νικητής των εφήβων ήταν ο Χ. Αστεριάδης και των ανδρών ο Αγαμέμνων Δημητρίου. Δεν αναφέροντα οι χρόνοι .
Η. ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ
Νικητής αναδείχτηκε στους εφήβους ο Αγαμέμνων Γαρδίκης και στους άνδρες ο Δ. Σαμολαδάς. Οι έφηβοι αγωνίζονταν με δίσκο που ζύγιζε 344 δράμια (περίπου 1 κιλό), ενώ οι άνδρες με δίσκο που ζύγιζε 625 δράμια (περίπου 1,8 κιλά). Ο πρώτος έκανε επίδοση 32.80 και ο δεύτερος 32.65.
Θ. ΑΛΜΑ ΑΠΛΟΥΝ
Στους εφήβους νικητής ήταν ο Βασίλης Ι. Τριανταφύλλου με 5.31 και στους άνδρες ο Κων. Κωνσταντίνου με 5.51.
Ι. ΜΟΝΟΖΥΓΟΝ, ΔΙΖΥΓΟΝ
Στο αγώνισμα του μονόζυγου διακρίθηκαν οι Κατσαμπέκης και Οικονόμου. Στο δε δίζυγο, οι Κουτσαμπέκης και Γαρδίκης.
ΙΑ. FOOTBALL
Στο αγώνισμα αυτό πήραν μέρος 16 αθλητές που διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες και προς διάκρισή τους οι παίκτες της μίας ομάδας είχαν λευκά παντελόνια και της άλλης λευκά.
Διακρίθηκαν όπως πληροφορεί το δημοσίευμα και από τις δύο ομάδες οι: Τρ. Μαλέας, Ερ. Ιωσαδούφσκης, Ηλ. Σκαβέτζος, Σ. Αστεριάδης, Αγ. Γαρδίκης και Γ. Μέρτικας.

 

ΠΟΛΥΑΘΛΗΤΕΣ
Αυτό που συναντάμε στο συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι ότι υπήρχαν αθλητές χωρίς εξειδίκευση αθλήματος και αρκετοί μετείχαν σε πολλά αγωνίσματα. Κάτι που το συναντάμε ακόμη και στις μέρες μας (φαινόμενο Καρλ Λιούις).
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν αναφέρει πού έγιναν οι αγώνες και ελπίζουμε ότι μέσα από μια αρχειοθήκη άλλων δημοσιευμάτων θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε περισσότερα στη λαρισινή ιστορία του αθλητισμού που αποδεικνύεται πλούσια και με σημαντικές δράσεις.

 

Του Σωτήρη Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass