Απεβίωσε χθες ο Τιμολέων Λάτσιος

Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2021 21:22

Η μεγαλύτερη μορφή της λαρισινής διαιτησίας ποδοσφαίρου, ο Τιμολέων Λάτσιος, απεβίωσε χθες σε ηλικία 91 ετών, έχοντας ολοκληρώσει μια σημαντική προσφορά στην ελληνική διαιτησία.


Αρχικά ως διαιτητής ποδοσφαίρου όπου σφύριξε 130 παιχνίδια στη μεγάλη κατηγορία (είναι 8ος στη σχετική λίστα), ενώ έγινε διεθνής (1967-1974,1976-1980) σφυρίζοντας σε μια περίοδο που δεν γίνονταν πολλοί αγώνες επτά παιχνίδια, έναν αγώνα προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Γερμανία - Αλβανία 2-0), δύο παιχνίδια κυπέλλου πρωταθλητριών, τέσσερα κυπέλλου κυπελλούχων και ένα φιλικό εθνικών ομάδων.
Στη συνέχεια ο Τιμολέων Λάτσιος ενεργοποιήθηκε διοικητικά, αφού εξελέγη πρόεδρος στον σύνδεσμο διαιτητών ποδοσφαίρου νομού Λάρισας, κατόπιν έγινε αντιπρόεδρος της Ανώτατης Επιτροπής Διαιτησίας (σημερινή ΚΕΔ αλλά είχε έργο προέδρου, αφού το καταστατικό τότε προέβλεπε ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών).
Είχε τεράστια προσφορά στον χώρο της διαιτησίας που την αγάπησε παθολογικά και την αγάπη γι’ αυτήν τη μεταλαμπάδευσε στον γιο του, τον αείμνηστο Γιάννη, που επίσης έπαιξε στην Α’ εθνική κατηγορία.
Επίσης ήταν εξαιρετικός δάσκαλος όπου έφθασε μέχρι διευθυντής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στο οποίο ήταν πολλά χρόνια δάσκαλος (με μαθητές σε κάθε τμήμα πενήντα περίπου άτομα) διαπαιδαγωγώντας αρκετές γενιές Λαρισαίων.
Ευτύχησε να έχει μια υπέροχη γυναίκα, την Αθανασία (Σάσα) και δύο παιδιά, την Αγλαΐα και τον αείμνηστο Γιάννη.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 13.30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.
Στο άγγελμα του θανάτου του ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου νομού Λάρισας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Αισθητά φτωχότερη είναι από χθες η Ελληνική διαιτησία του ποδοσφαίρου, καθώς «έφυγε» το ποιοτικότερο, ίσως, «κομμάτι» της επί σειρά ετών. Ο Τιμολέων Λάτσιος οραματιστής και δημιουργός σε καθοριστικό βαθμό του «οικοδομήματος» της διαιτησίας ήταν ο άνθρωπος που χάραξε όσο κανείς άλλος την πορεία της, τόσο ως αγωνιζόμενος ο ίδιος όσο και ως εκπαιδευτής των νεότερων γενεών διαιτητών.
Η επαγγελματική του ιδιότητα ως δάσκαλος του προσέδωσε ένα ακόμα πλεονέκτημα στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει τον χώρο που αγάπησε παθολογικά και υπηρέτησε μέχρι το κατώφλι της δέκατης δεκαετίας της ζωής του.
Ταυτισμένος με τη ρομαντική αντίληψη της ανεξάρτητης από τον παραγοντισμό διαιτησίας, έδωσε σε πολλά επίπεδα μάχες για την επικράτηση των ιδεών του. Άλλωστε, κατά το διάστημα που διατέλεσε ενεργός διαιτητής, γεύθηκε τη μέγιστη δυνατή αναγνώριση, φθάνοντας στην κορυφαία κατηγορία όπου διηύθυνε αγώνες μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου των 50 ετών, ενώ είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά γήπεδα επί ένδεκα συνολικά έτη.
Η αποδημία του Τιμολέοντα Λάτσιου είναι βέβαιο ότι απορφανίζει τη λαρισαϊκή διαιτησία και τον Σύνδεσμο, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε, αλλά θεωρείται εξ ίσου δεδομένο ότι η παρουσία του ως «Πατριάρχη» της θα μνημονεύεται με τον προσήκοντα σεβασμό από όλους όσοι τον γνώρισαν στο διηνεκές».

Η ΕΠΣΛ
Για τον θάνατο του Τιμολέοντα Λάτσιου η ΕΠΣΛ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος Δημήτρης Μπουχλαριώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Νομού Λάρισας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Τιμολέοντα Λάτσιου, ο οποίος υπηρέτησε το ποδόσφαιρο επί σειρά ετών, φθάνοντας -παράλληλα- στην κορυφή της ιεραρχίας της διαιτησίας του, τόσο με την ενεργό δράση του όσο και με την παραγοντική του παρουσία. Η μαχητικότητα και το πάθος του για τη διαιτησία τον οδήγησαν στην πανελλήνια αναγνώριση μεταξύ των συναδέλφων του.
Η ΕΠΣ Ν. Λάρισας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η Επιτροπή Διαιτησίας συλλυπούνται θερμά τους οικείους του εκλιπόντος και εύχονται να είναι ελαφρύ το χώμα της λαρισαϊκής γης που θα τον σκεπάσει για πάντα».
Σωτήρης Κέλλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass