ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΑΓΙΑΞ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Ο Αίαντας στη Λάρισα

* Β. ΜΟΡΑΣ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ * Γ. ΜΑΚΡΗΣ: Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΚΑΟΥΤΙΝΓΚ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2011 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:29
Του Άρη Γκουτρουμάνη
Μια ιστορική και παράλληλα πρωτοποριακή συνεργασία σε επίπεδο ακαδημιών μεταξύ του ΑΟ Αμπελοκήπων και του ποδοσφαιρικού Ολλανδικού κολοσσού Άγιαξ ξεκινάει το Σεπτέμβριο. Μία συνεργασία η οποία επισημοποιήθηκε χθες με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» ο εμπνευστής αυτού του εγχειρήματος, διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής Βαγγέλης Μόρας και ο διευθυντής της Ακαδημίας του Άγιαξ στην Ελλάδα Γιώργος Μακρής.
Η ακαδημία του Άγιαξ που θα λειτουργήσει στους Αμπελόκηπους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ήδη τα έργα στο γήπεδο Αμπελοκήπων βρίσκονται σε εξέλιξη) απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την ποδοσφαιρική εκπαίδευση των λιλιπούτειων άσων.
Για τους στόχους λοιπόν αυτής της συνεργασίας μίλησε ο διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής Βαγγέλης Μόρας ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ξεκίνησα την ποδοσφαιρική μου καριέρα όπως όλοι γνωρίζετε, από τον ΑΟ Αμπελοκήπων. Από μία μικρή δηλαδή ομάδα της περιφέρειας κι έχω φτάσει να αγωνίζομαι στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας έτσι ένα όνειρο ζωής. Το μήνυμα που περνάει αυτό το γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιφέρεια υπάρχουν ταλέντα.
Τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι έξω έχω διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα αυτό που λείπει είναι μια πιο εξειδικευμένη υποστήριξη πάνω στο κομμάτι των ακαδημιών. Έτσι αυτό το οποίο θέλει να πετύχει η Ακαδημία του Άγιαξ στη Λάρισα είναι να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό. Πιστεύουμε ότι η Ακαδημία του Άγιαξ είναι η κορυφαία που υπάρχει παγκοσμίως, είναι αυτή που έχει αναδείξει πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές κι αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά της Λάρισας είναι περισσότερες ευκαιρίες πάνω στο κομμάτι της ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης».
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ακαδημίας του Άγιαξ στην Ελλάδα, Γιώργος Μακρής αναφέρθηκε στην ευρύτερη φιλοσοφία της ακαδημίας και στον τρόπο λειτουργίας της λέγοντας τα εξής:
«Ο Άγιαξ δεν έχει πουθενά ακαδημίες στον κόσμο εκτός από το Κέιπ Τάουν, ωστόσο μετά από 9 χρόνια συνεχούς πίεσης και προσπάθειας ο Άγιαξ ήρθε στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο ωστόσο το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ήταν αυτό που φοράει ο Άγιαξ στη φανέλα του: Ο Αίαντας, ένας Έλληνας θεός. Άρα στην ουσία ο Άγιαξ μας χρωστάει κάτι γιατί στηρίζει το σήμα του στην Ελληνική μυθολογία.
Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με μέγιστο αριθμό 20 ακαδημιών που να καλύπτει την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ακαδημίες και το πρόγραμμα στηρίζεται στην εκπαίδευση. Δεν είναι ένα πρόγραμμα σκάουτινγκ. Είναι το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω και να επισημάνω. Πρόκειται για ένα πενταετές πιλοτικό πρόγραμμα.
Τον πρώτο χρόνο θα γίνει η εκπαίδευση των υπευθύνων προπονητών και μέσα από αυτή τη διαδικασία στο δεύτερο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και των υπολοίπων προπονητών που θα δουλέψουν στην ακαδημία (εκπαίδευση και αξιολόγηση). Τον Ιούνιο κάναμε το πρώτο σεμινάριο στη Ν. Σμύρνη, ενώ το δεύτερο σεμινάριο είναι προγραμματισμένο για τις 8-11 Σεπτεμβρίου το οποίο θα παρακολουθήσουν οι υπεύθυνοι προπονητές. Εκεί θα αναλυθεί το ετήσιο πλάνο και οι στόχοι για τα δύο πρώτα τρίμηνα για κάθε ηλικία.
Αν μέσα στο δεύτερο χρόνο το πρόγραμμα έχει πετύχει τους στόχους που έχουμε βάλει τότε θα ανανεωθεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι ακαδημίες του Άγιαξ λειτουργούν με παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών και οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος σ’ αυτές είναι πολύ απλές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να έχουν το ιδανικότερο περιβάλλον για να γυμναστούν.
Οι προπονητές έχουν πάρει οδηγίες από το πώς πρέπει να είναι ντυμένοι για να μπουν στο γήπεδο από το τι πρέπει να κάνουν και από το τι δεν πρέπει να κάνουν. Έχουν οδηγίες ακόμα και αν αγγίζουν έναν αθλητή μέχρι σε ποιο σημείο επιτρέπεται να το κάνει. Όπως επίσης υπάρχει ειδική μέριμνα και για τους γονείς οι οποίοι επιτρέπεται να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και δεν επιτρέπεται να κάνουν κάποια άλλα.
Άρα είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζει τα πάντα και στηρίζεται στην αθλητική εκπαίδευση αλλά και στην εκπαίδευση της κουλτούρας.
Τον πρώτο χρόνο θα ασχοληθούμε με το ποδοσφαιρικό πρόγραμμα ενώ το δεύτερο χρόνο θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα προγράμματα. Ο Άγιαξ θα πρέπει να τονίσω ότι δίνει μεγάλη σημασία σ’ ένα ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης-ενδυνάμωσης των αθλητών το οποίο δεν έχει καμία σχέση με βάρη αλλά με εξειδικευμένες ασκήσεις. Όπως για παράδειγμα τα παιδιά από 9-13 ετών χρησιμοποιούν το τζούντο προκειμένου να αποβάλουν το φόβο στις επαφές του σώματος. Μαθαίνουν δηλαδή να χρησιμοποιούν το σώμα τους.
Σε ό,τι αφορά επίσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να τονισθεί πως ό,τι κάνει ένα παιδί στην Ολλανδία τα ίδια ακριβώς θα κάνει κι ένα παιδί στη Λάρισα. Στον τρίτο χρόνο θα δημιουργηθούν ομάδες που θα συμμετέχουν στα ίδια τουρνουά όπως και ο Άγιαξ Ολλανδίας. Ο στόχος για τους Ολλανδούς είναι ένας αθλητής από την Ελλάδα στα 5 χρόνια που ακολουθούν να ενταχθεί στις ακαδημίες τους».
***
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΑΟΔΛ, Γιάννης Οικονόμου, ο προπονητής της ΕΠΣΛ, Ηλίας Σελιώνης, ο πρόεδρος του ΑΟ Αμπελοκήπων, Ανδρέας Μπαλανίκας, οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας του Άγιαξ στη Λάρισα, Σπύρος Τριτάρης και Δημήτρης Μόρας, εκπρόσωποι ποδοσφαιρικών ακαδημιών που λειτουργούν στη Λάρισα, παράγοντες σωματείων, εκπρόσωποι ΜΜΕ κ.ά.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass