ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Πρότυπα θερμοκήπια στη Λάρισα

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2016 10:50

 «Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αποτελούν μια δυναμική έκφραση της πρωτογενούς παραγωγής και ιδιαίτερα σήμερα, με τα διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο και ταυτόχρονα σημαντικό παράγοντα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ακόμη και για περιοχές οι οποίες παραδοσιακά έχουν σχέση μόνο με μεγάλες καλλιέργειες, όπως η περιοχή της Θεσσαλίας», υποστήριξε στην «Ε», ο καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, στο πλαίσιο ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε χθες στα πρότυπα θερμοκήπια του Ιδρύματος.

Η ενημέρωση στόχο έχει να ενημερωθεί το κοινό για το έργο που συντελείται στα θερμοκήπια και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Adapt2change: Προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στον περιορισμό των υδάτινων πόρων», με επικεφαλή εταίρο το ΤΕΙ Θεσσαλίας και επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, ενώ σε αυτό συμμετέχουν: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Πειραιά, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, το KEK Ευρωπληροφόρηση Α.Ε. και η ICON Group Τεχνική ΕΠΕ.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου, πραγματοποιείται «Επίδειξη των θερμοκηπίων έργου Adapt2change-Εκπαίδευση στο πεδίο» - “Farmers Field School” στα πρότυπα θερμοκήπια που βρίσκονται στο ΤΕΙ Λάρισας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικά ο κ. Παπαχατζής αναφέρει στην «Ε»: «Στη σημερινή θερμοκηπιακή παραγωγή προϊόντων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας καθώς και στη μείωση των ενεργειακών και χημικών εισροών παρά στην αύξηση της παραγωγής. Για να γίνει όμως δυνατή και οικονομικά βιώσιμη η ανάπτυξη των θερμοκηπίων θα πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με την υιοθέτηση τεχνικών και τεχνολογιών προσαρμοσμένων στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφορία των αγροτικών οικοσυστημάτων οι οποίες θα στοχεύουν: Στη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω καλύτερων και νέων τεχνικών καλλιέργειας (υδροπονία, νέα υποστρώματα, σύσταση και διαχείριση θρεπτικών διαλυμάτων)

Στη μείωση των εισροών ενέργειας (εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποίηση βιομάζας και λοιπών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καλύτερη διαχείριση μικροκλίματος, κλειστό θερμοκήπιο)

Στη μείωση των χημικών εισροών (ολοκληρωμένη παραγωγή, δίχτυα εντομοστεγανότητας, φωτοεκλεκτικά υλικά κάλυψης)

Στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων (κλειστά υδροπονικά συστήματα, κλειστό θερμοκήπιο).

Παράλληλα, για να καταστεί δυνατή η ενδυνάμωση του κλάδου των θερμοκηπίων στη βάση μιας σύγχρονης ανταγωνιστικής και αειφορικής γεωργίας είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός σύγχρονου θερμοκηπίου κατάλληλου για τις μεσογειακές συνθήκες και εξοπλισμένου με καινοτόμες τεχνολογίες που θα το καθιστούν βιώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον. Η υπάρχουσα τεχνολογία και τεχνογνωσία, η οποία αναπτύχθηκε στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί κατευθείαν στη Μεσόγειο, καθώς είναι συχνά ακατάλληλη για προβλήματα τα οποία συναντώνται στην περιοχή.

Έτσι, θα πρέπει να γίνει έρευνα που θα στοχεύει (α) στην προσαρμογή στις μεσογειακές συνθήκες τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και (β) στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών θερμοκηπιακών μονάδων.

Τέτοια είναι η περίπτωση του κλειστού θερμοκηπίου όπου η αρχική ιδέα είχε αναπτυχθεί στην Ολλανδία και η εφαρμογή της στην περιοχή μας απαιτεί επιπλέον έρευνα και προσαρμογή.

Με δύο λόγια, το κλειστό θερμοκήπιο συλλέγει την ηλιακή ενέργεια που εισέρχεται στο θερμοκήπιο σε περιόδους όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή και την αποθηκεύει για να την αξιοποιήσει σε περιόδους όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Παράλληλα, με τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών, συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί το 90% του νερού που παρέχεται στο θερμοκήπιο.

Έτσι, η χρήση του κλειστού θερμοκηπίου οδηγεί σε μείωση των απαιτούμενων εισροών-πόρων στο θερμοκήπιο και σε αύξηση της αποτελεσματικότητας χρήσης ενέργειας, νερού και λιπασμάτων.

Οι παραπάνω τεχνολογίες σε συνδυασμό με την χρήση ενέργειας από την αβαθή γεωθερμία εφαρμόζονται και παρουσιάζονται στα πρότυπα θερμοκήπια του έργου Adapt2Change «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους» το οποίο έχει στόχο την επίδειξη της ικανότητας προσαρμογής της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή υδατικών πόρων και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι ώρες της ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το κοινό, στα πρωτότυπα θερμοκήπια είναι: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 15:00 και Πέμπτη: 10:00 – 19:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Έργου www.adapt2change.eu.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass