ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Ανοίγει δρόμους η εμφιάλωση κρασιού σε πήλινα μπουκάλια

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 11:53

ΤΡΙΚΑΛΑ, Της ανταποκρίτριάς μας

Μελέτη εμφιάλωσης κρασιού, σε πήλινα μπουκάλια με συνεργασία του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τοπικό επαγγελματία παραγωγής πήλινων σκευών, δημιουργεί μία νέα ιδέα εξαγωγικού μάρκετινγκ για τα ποιοτικά θεσσαλικά κρασιά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας που εκτελέστηκε τον προηγούμενο χρόνο στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων πραγματοποιήθηκε εμφιάλωση κρασιού σε πήλινα μπουκάλια που κατασκευάστηκαν σε διάφορες παραλλαγές σύνθεσης πηλού στην βιοτεχνία πήλινων αγγείων του κ. Θεόδωρου Πετρωτού στον Πυργετό Λάρισας.

Σκοπός της πειραματικής ερευνητικής εργασίας, που εκτελέστηκε από δύο σπουδαστές του Τμήματος τον κ. Νικόλαο Απειρανθίτη γνωστό σεναριογράφο και καλλιτεχνικό δημιουργό και τον κ. Απόστολο Καραμίντζο υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθ. Κωνσταντίνου Πετρωτού, ήταν, όπως τονίστηκε προχθές βράδυ σε ειδική εκδήλωση στο ΤΕΙ Θεσσαλίας γευσιγνωσίας, να δοκιμαστούν διάφορες συνταγές πηλού και διαφορετικοί τρόποι εμβάπτισης των ψημένων μπουκαλιών σε φυσικό κερί μέλισσας ώστε το κρασί μετά την εμφιάλωση να ωριμάζει με τρόπο παρόμοιο με την αρχαία τεχνοτροπία και να αποκτά λεπτή γεύση και άρωμα.

Τα κρασιά που εμφιαλώθηκαν με τον τρόπο αυτό σε τρία διαφορετικής κατασκευής πήλινα μπουκάλια συγκρίθηκαν με γευστική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων με κρασί του ιδίου είδους που είχε εμφιαλωθεί σε γυάλινα μπουκάλια.

Στην γευστική αυτή δοκιμή συμμετείχαν εκτός από Λαρισαίους φίλους του οίνου, Καθηγητές και προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Πρόεδρος του Ομίλου φίλων της Αμπέλου και του οίνου κ. Νικόλαος Σδραβόπουλος Χημικός-Οινολόγος μαζί με ομάδα μελών του Συλλόγου που με τις εύστοχες παρατηρήσεις τους συνέδραμαν στον σωστό σχεδιασμό της περαιτέρω έρευνας.

Η εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Καθ. Παναγιώτης Γούλας συνοδεύτηκε και από νόστιμα εδέσματα που παρασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη του Αντιπροέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλία κ. Στάθη Βελισαρίου Καθηγητή με ειδίκευση στα τουριστικά Επαγγέλματα από τον γνωστό ειδικό γαστρονομίας και σέφ της πόλης Ελευθέριο Κουτσιμανή με την συνδρομή μαθητών του από το Δημόσιο ΙΕΚ της Λάρισας.

ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

Σαν συνέχεια της προκαταρκτικής αυτής μελέτης πρόκειται, όπως δηλώνει στην «Ελευθερία» ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Πετρωτός, να ακολουθήσει υποβολή ερευνητικού προγράμματος για χρηματοδότηση της όλης προσπάθεια με απώτερο σκοπό περαιτέρω βελτιώσεις και δημιουργία τοπικού οίνου κατά τα αρχαία πρότυπα με σκοπό την εξαγωγή σε ποιοτικές αγορές του εξωτερικού υψηλής προστιθέμενης αξίας με εργαλείο μάρκετινγκ τον συνδυασμό και αρμονικό ταίριασμα της υψηλής ποιότητας προϊόντος με τον μύθο και την αρχαία ελληνική ιστορία.

Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass