ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΩΛ ΓΙΑ ΤΗ «ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ»

Μαθητές δίδαξαν πώς θα σταματήσει η λεκτική βία

Δημοσίευση: 23 Νοε 2016 11:40

Μαθητές ανέβηκαν στη σκηνή και δίδαξαν το πώς μπορούν οι συνομήλικοί τους να σταματήσουν τη λεκτική βία, που συναντάται συχνά, με επιπολαιότητα πολλές φορές, στο σχολικό και γενικότερα στο κοινωνικό περιβάλλον.

Με στόχο τους να διαδώσουν μηνύματα κατά της βίας των λέξεων και της «ρητορικής του μίσους», με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, ανέβασαν ένα θεατρικό έργο, χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με θέμα «Ρωγμή στον τοίχο», στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δράσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους, στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, και η οποία περιλάμβανε διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα, με τον «συνήγορο του παιδιού», κ. Γεώργιο Μόσχο κ.ά.

Αναλυτικότερα χθες, στο ΔΩΛ την εκδήλωση οργάνωσαν το ΕΠΑΛ Τυρνάβου, o Συνήγορος του Παιδιού, το Δίκτυο Νέων Ελλάδας – «Youthnet Hellas» (εταίροι της εκστρατείας «No Hate Speech Movement» του Συμβουλίου της Ευρώπης), το Παγκόσμιο Δίκτυο Νέων «Youth Social Rights Network», και ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα».

Την έναρξή της, έκανε με χαιρετισμό του ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Τυρνάβου και σκηνοθέτης του θεατρικού έργου κ. Αργύρης Γιουρούκης, και ακολούθησαν χαιρετισμοί του διευθυντή του ΕΠΑΛ Τυρνάβου κ. Γιάννη Οικονόμου και του διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ι. Καψάλη, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την εκστρατεία «No hate speech movement», του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την ακτιβίστρια της εκστρατείας και αντιπρόεδρο του Δικτύου Νέων Ελλάδας κ. Αναστασία Οικονομούλα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε διάλογος με τον κ. Μόσχο και το κοινό (μαθητές και ενήλικες) για το θέμα της λεκτικής βίας, υποστηρίζοντας ο «συνήγορος του παιδιού» ότι: «πρέπει να σταματήσει η επανάληψή της και η αναπαραγωγή της, από τους νέους, υιοθετώντας στάση ενεργούς δράσης και όχι αδιαφορίας. Δηλαδή να επεμβαίνουν και να στηρίζουν τους συνομήλικούς τους, που αντιλαμβάνονται ότι δέχονται λεκτική βία, είναι σε αδύναμη θέση και θυματοποιούνται».

Επίσης η κ. Μαρία Ροϊδη, αντιπρόεδρος στο Διεθνές Δίκτυο Νέων «Youth Social Rights Network» που εκπροσωπεί το δίκτυο στο Συμβούλιο Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη περίοδο 2016-2017, ενημερώνοντας για τη δράση του Συμβουλίου υποστήριξε πως: «Η νεολαία στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί προτεραιότητα και το Συμβούλιο δεν χάνει την ευκαιρία να αναδεικνύει τη σημασία και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι στην κοινωνική και την πολιτική ζωή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισε να συμπεριλάβει τους νέους στη λήψη αποφάσεων σε θεσμικό επίπεδο και με ουσιαστικό ρόλο.

Οι νέοι λοιπόν μπορούν μέσω οργανισμών νεολαίας των διαφόρων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκπροσωπήσουν τον φορέα τους στο λεγόμενο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.

Το κοινό Συμβούλιο για τη Νεολαία που απαρτίζεται από τους Κυβερνητικούς και μη Κυβερνητικούς φορείς έκρινε ότι σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους είναι και η λεκτική βία και η ρητορική μίσους. Η καμπάνια «No Hate Speech Movement», αποτελεί λοιπόν πρωτοβουλία του θεσμού αυτού που αναγνώρισε από την αρχή το πρόβλημα και αποφάσισε να δράσει.

Το μίσος στο διαδίκτυο αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμούς και το φαινόμενο εξαπλώνεται από ανώνυμους πολλές φορές χρήστες δίνοντας το προβάδισμα στον θύτη. Ωστόσο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εξαπλώνεται η «ρητορική μίσους», με τον ίδιο τρόπο δύναται να καταπολεμηθεί».

Έγιναν επίσης τοποθετήσεις πάνω στο θέμα, μεταξύ αυτών και από τον εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Τυρνάβου κ. Δημ Σακατζή.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί ο «συνήγορος του παιδιού», κ. Μόσχος επισκέφθηκε μαθητές του 3ου Λυκείου Λάρισας και του ΕΠΑΛ Τυρνάβου, όπου συζήτησε μαζί τους για τη λεκτική βία και συμβούλεψε τρόπους αντιμετώπισής της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass