ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Σχολείο - «φυτώριο» για μαθηματικά μυαλά

* «Με εθελοντισμό κάνουμε πρωταθλητισμό…» δηλώνει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της ΕΜΕ μαθηματικός κ. Γιάννης Τυρλής

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2017 22:55
Μέλη του παραρτήματος Λάρισας της ΕΜΕ, με τους καθηγητές μαθηματικούς που διδάσκουν στο μαθηματικό σχολείο. Μέλη του παραρτήματος Λάρισας της ΕΜΕ, με τους καθηγητές μαθηματικούς που διδάσκουν στο μαθηματικό σχολείο.

Διακόσια μαθηματικά μυαλά της χώρας μας, μαθητές από 13 έως και 18 ετών, εν μέσω σχολικών διακοπών, ξανακάθισαν στα θρανία, για να ασχοληθούν με κλάσματα, αλγόριθμους…, και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Είναι παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη των μαθηματικών, τα οποία επιζητούν την κατάκτηση περισσότερης γνώσης, απολαμβάνοντας μάλιστα αυτό το ….ταξίδι αναζήτησης στον κόσμο των αριθμών.

Οδηγοί τους, είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, ολυμπιονίκες μαθηματικών διαγωνισμών, μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), οι οποίοι, επί δύο εβδομάδες, βρίσκονται δίπλα τους, στη θέση του δασκάλου στους μαυροπίνακες των αιθουσών του Γυμνασίου Λεπτοκαρυάς, όπου λειτουργεί το Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Ένας θεσμός που διανύει τον 11ο χρόνο, με απόλυτη επιτυχία και με συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή παιδιών από όλη την Ελλάδα.

Βρεθήκαμε μαζί τους, χθες, στο μοναδικό σχολείο της χώρας, όπου συνεχίζει να χτυπάει ακόμη το κουδούνι του, καλώντας τους μαθητές για μάθημα στις τάξεις του.

Ο διευθυντής του Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου κ. Κώστας Παπαδόπουλος και ο γενικός γραμματέας της ΕΜΕ, κ. Γιάννης Τυρλής, μόλις έβγαιναν από τις σχολικές αίθουσες, που δίδασκαν.

Μας μίλησαν για τη λειτουργία του σχολείου, το σκεπτικό του θεσμού και τους στόχους του, τους οποίους μετά από έντεκα χρόνια, με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς ότι όχι μόνο τους κατέκτησε, αλλά τους ξεπέρασε.

Ήταν σαν να βρεθήκαμε σε ένα «φυτώριο» ανερχόμενων μαθηματικών μυαλών, πολλά υποσχόμενων για τη χώρα μας και τις διακρίσεις που μπορούν να κατακτήσουν.

Επιβεβαιωθήκαμε, ακούγοντας τον κ. Τυρλή να λέει: «Διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί ανοδική πορεία στην κατάκτηση διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς μαθηματικών…

Όλο και περισσότεροι Ελληνες μαθητές κατακτούν κορυφαίες θέσεις, στον κόσμο».

Είναι η δουλειά που γίνεται στο θερινό σχολείο; Είναι οι ικανότητες των παιδιών;

«Και τα δύο…», μας απαντά ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζοντας το εξής: «Δεν φτάνει μόνο το μυαλό. Είναι σαν τους αθλητές. Απαιτείται συνεχής εξάσκηση για να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις. Κι εμείς εδώ στο σχολείο αυτό κάνουμε, έντεκα χρόνια, τώρα.

Βοηθάμε τα παιδιά, να …πάνε παραπέρα. Πέρα από τις γνώσεις που τους δίνει το σχολείο, και βάσει των απαιτήσεων που έχουν οι διεθνείς διαγωνισμοί. «Ανοίγει» το μυαλό τους, σε νέους μαθηματικούς δρόμους, σε πιο ειδικές γνώσεις…».

Ένα σημαντικό στοιχείο του σχολείου είναι ότι δέχεται παιδιά από όλη τη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο μαθητή να συμμετάσχει, και όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος: «Και το παιδί στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας, μπορεί να έχει την ευκαιρία να βρεθεί στο καλοκαιρινό σχολείο και να το βοηθήσουμε, να το διδάξουμε να ενισχύσουμε τις γνώσεις του».

Να σημειωθεί επίσης, ότι τα μαθήματα είναι ανοιχτά και προσφέρονται δωρεάν για κάθε μαθητή της περιοχής, που επιθυμεί να τα παρακολουθήσει, εκτός όσων έχουν εγγραφεί στις δύο περιόδους λειτουργίας του. Κι αυτό, γιατί όλοι οι μαθηματικοί που διδάσκουν είναι εθελοντές.

Πάνω σε αυτό ο κ. Τυρλής, αναφέρει: «Διδάσκουμε τριάντα μαθηματικοί εθελοντές. Όλοι μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Δεν πληρωνόμαστε γι’ αυτό, το κάνουμε γιατί το αγαπάμε. Γιατί αξίζει τον κόπο να βοηθάς μαθητές που έχουν κλίση στα μαθηματικά και θέλουν να μάθουν περισσότερα…

Το μαθηματικό καλοκαιρινό σχολείο, είναι ένας μηχανισμός υποστήριξης αυτών των παιδιών.

Νιώθεις ηθική ικανοποίηση, όταν τα βλέπεις να κατακτούν μεγάλους στόχους, σε διεθνείς διαγωνισμούς και να διακρίνονται στη ζωή τους. Ως Μαθηματική εταιρεία νιώθουμε ότι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των μαθηματικών στη χώρα μας, επενδύοντας στη νέα γενιά της και μέχρι σήμερα, όπως διαφαίνεται από τις διακρίσεις που έχουν λάβει οι μαθητές, τα καταφέρνουμε με σταθερή και μεθοδική δουλειά. Με εθελοντισμό κάνουμε πρωταθλητισμό!»

Στο φετινό καλοκαιρινό σχολείο, το 10% των μαθητών του, είναι από περιοχές του νομού Λάρισας.

Χθες, στον χώρο του σχολείου, βρέθηκαν και μέλη του παραρτήματος Λάρισας της ΕΜΕ οι κ.κ. Ανδρέας Μαργαρίτης (πρόεδρος), Νίκος Ζέρβας, Σωτήρης Τερζόπουλος, Σταυρούλα Μπακαρού, Θάνος Χρυσακόπουλος και ο επικεφαλής συντονιστής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΕΜΕ, κ. Κώστας Καραμπάτσας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Το Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο (Μ. Κ. Σ.) λειτουργεί φέτος σε δύο περιόδους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μαθητές και τις οικογένειές τους μεγαλύτερης ευχέρειας επιλογών.

Η 1η περίοδος ξεκίνησε την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017, ενώ η 2η περίοδος θα ξεκινήσει το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017.

Τα μαθήματα της πρώτης περιόδου άρχισαν την περασμένη Δευτέρα στις 9.00 το πρωί και θα τελειώσουν αύριο Παρασκευή, ενώ για τη δεύτερη περίοδο θα ξεκινήσουν την Κυριακή 23 Ιουλίου και θα τελειώσουν την Πέμπτη 27 Ιουλίου.

Καθημερινά τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε πέντε διδακτικές ώρες, τις ώρες από 9.00 π.μ. – 13.45, σε σύγχρονες, εξοπλισμένες με όλα τα απαιτούμενα εποπτικά μέσα αίθουσες στο Γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς. Οι μαθητές έχουν χωριστεί σε τάξεις ανάλογα με την ηλικία τους, από πρώτη γυμνασίου μέχρι και τρίτη λυκείου.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας, η ύλη και οι καθηγητές που διδάσκουν, τελούν υπό την εποπτεία και επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Σε κάθε μαθητή, με την άφιξή του στις εγκαταστάσεις του καλοκαιρινού σχολείου, προσφέρεται τσάντα που περιέχει σημειώσεις των μαθημάτων ανάλογες με την τάξη του. Προγραμματίζονται επίσης επίκαιρες διαλέξεις από επιφανείς επιστήμονες.

Οι μαθητές, διαμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχής και τα απογεύματα, τα απολαμβάνουν με κολύμπι στη θάλασσα, με διάφορες δράσεις ψυχαγωγίας και γενικά όπως αυτοί επιθυμούν.

Όλοι οι μαθητές έχουν πλήρη ασφάλεια. Οι χώροι διαμονής τους φυλάσσονται όλο το 24ωρο από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ξενοδοχείου, αλλά και από άτομα που ανήκουν στην οργανωτική επιτροπή του Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου.

2018: ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τον κ. Τυρλή, μετά από επαφές που είχαν μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας με το Υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε το 2018 να ανακηρυχτεί στη χώρα, ως έτος αφιερωμένο στα μαθηματικά, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε όλη τη χώρα, που προάγουν την επιστήμη των μαθηματικών, ενώ οργανώνονται πλούσιες εκδηλώσεις (ημερίδες κ.α.).

Ο κ. Καραμπάτσας, επικεφαλής συντονιστής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της ΕΜΕ και ένα από τα βασικά στελέχη δράσεων του έτους 2018, δήλωσε στην «Ε», πως μεταξύ άλλων, θα έχει επαφές με στελέχη του ΟΟΣΑ, με μέλη της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας στο Λουξεμβούργο και με μέλη της Επιτροπής Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης των μαθηματικών στη χώρα μας, στο πλαίσιο των 100 χρόνων της ΕΜΕ.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass