ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πακιστανοί, Αλβανοί, Λιθουανοί… συμμαθητές στη Λάρισα!

* Αρχάριοι οι νεοφερμένοι Πακιστανοί, ξεφτέρια οι αλβανικής καταγωγής. * Απώτερος στόχος όλων να δώσουν εξετάσεις για απόκτηση πτυχίου

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2015 7:48

Της Λένας Κισσάβου

Πακιστανοί, Αλβανοί, Ουκρανοί, Λιθουανοί, μετανάστες στη Λάρισα, διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους, με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές γλώσσες, βρέθηκαν … συμμαθητές.

Κάθονται στα θρανία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, μαθαίνουν την άλφα-βήτα και να μιλάνε τα ελληνικά, προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα και να συνεννοούνται με τους Έλληνες, αλλά παράλληλα να μάθουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και μεταξύ τους.

Οι Πακιστανοί είναι αρχάριοι, καθώς νεοφερμένοι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουν ελάχιστες φράσεις: «Πάρε…», «Καλό…», «πέντε ευρώ…», «Κυρία...» κι αυτές κατ’ ανάγκη στο πλαίσιο του πλανόδιου εμπορίου τους.

Οι Αλβανοί όμως, είναι ξεφτέρια, οι καλύτεροι μαθητές, πιο εξοικειωμένοι με την ελληνική γλώσσα. Όσο για τις υπόλοιπες εθνικότητες, κάνουν προσπάθειες…

Στο σύνολό τους αριθμούν 36 άτομα, σε τρία τμήματα, αρχαρίων, μέσου επιπέδου και προχωρημένων. Με αυτό των προχωρημένων να γίνεται στο πιστοποιημένο κέντρο του φροντιστηρίου της κ. Βάσως Σπανούλη, στην πόλη μας.

Τα μαθήματα ολοκληρώνονται αυτόν τον μήνα και σύντομα θα κληθούν όλοι τους να δώσουν εξετάσεις, όπου θα φανεί πόσο καλοί μαθητές ήταν.

Όλους τους δόθηκε η ευκαιρία δωρεάν εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί το Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας, Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας (ΕΜΔΔΕΓ), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τίτλος του είναι «Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για μετανάστες/τριες άνεργους/ες, μητέρες, άτομα με αναπηρία, αναλφάβητους/ες, νόμιμα διαμένοντες/ουσες στην Ελλάδα», με επιδότηση για τον καθένα περί τα εκατό ευρώ μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Τον συντονισμό των τμημάτων και την επικοινωνία με τους μαθητές έχει η διαμεσολαβήτρια του προγράμματος, δικηγόρος, κ. Τζέιντ Λι, με καταγωγή από τη Νότιο Κορέα, (ζει χρόνια στο Βόλο) η οποία μας μίλησε, μαζί με τον φιλόλογο εκπαιδευτή κ. Δημήτρη Μέρα, για τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα μας είπε: «Το τμήμα αρχαρίων (Α 0) έχει 13 μαθητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Πακιστανοί (όλοι άνδρες), και οι υπόλοιποι ένας Αφγανός, ένας Αργεντίνος και Αλβανοί.

Το τμήμα μέσου επιπέδου (Α 1), έχει 15 μαθητές, εκ των οποίων το 80% είναι Αλβανοί, ενώ υπάρχουν και μετανάστες από τη Γεωργία και το Μαρόκο.

Το δε τμήμα προχωρημένων (Α 2), έχει 8 άτομα από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Λιθουανία και τα περισσότερα είναι γυναίκες.

Γενικότερα, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι άνεργοι, αλλά όλοι τους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα ελπίζοντας ότι θα βρούνε μια δουλειά».

Ο απώτερος στόχος όλων, είναι καταρχήν να μάθουν καλά την ελληνική γλώσσα για καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία, αλλά και να προετοιμαστούν ανάλογα για να φτάσουν στο επίπεδο να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας, ένα χαρτί που αν τα καταφέρουν να το πάρουν, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν (καλύπτοντας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις) την κάρτα επί μακρόν διαμένοντος, στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα για τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στα τμήματα η κ. Λι, ανάφερε: «Τα μαθήματα στηρίζονται σε ανάλυση αναγκών του κοινού-στόχου και χρησιμοποιείται υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στους στόχους της δράσης.

Η συμμετοχή των μεταναστών/τριών είναι εθελοντική και χωρίς οικονομική υποχρέωση. Ένα ποσό της τάξεως των 70 - 100 ευρώ θα δοθεί αντισταθμιστικά (μετακινήσεις, ενίσχυση) σε κάθε μετανάστη/τρια για τη συνεπή συμμετοχή του/της στο πρόγραμμα μαθημάτων. Επιπρόσθετα, τα βιβλία, το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων και η γραφική ύλη διατίθεται δωρεάν.

Υπάρχει παρακολούθηση των παρουσιών στα μαθήματα, ενώ στο τέλος των πιλοτικών μαθημάτων και μετά από ειδικό τεστ θα χορηγηθεί βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του κύκλου.

Πέραν της εσωτερικής αυτής αξιολόγησης, οι προχωρημένοι/ες εκπαιδευόμενοι/ες θα προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις που διενεργούνται για το πιστοποιητικό ελληνομάθειας που απαιτείται για την απόκτηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος.

Απώτερος σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ κοινοτήτων με διαφορετικό πολιτισμικό και γλωσσικό υπόβαθρο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass