ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΠΓΝΛ

Οι μαθητές ενημερώνονται για θέματα υγείας

Δημοσίευση: 01 Απρ 2018 16:11

Στα πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων και παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) διοργανώνει και συντονίζει ενημερωτικές διαλέξεις σε Σχολικές Μονάδες του Νομού Λάρισας.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται με τη συγκατάθεση των Συλλόγων Διδασκόντων σε συνεργασία με τους υπευθύνους Αγωγής Υγείας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και αφορούν στους ακόλουθους θεματικούς άξονες: Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, Προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Κάπνισμα και Ραδιενέργεια, Πρόληψη ατυχημάτων (Ανάπτυξη στρατηγικής για την πρόληψη των Κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων), Ανάπτυξη στρατηγικής για την πρόληψη καρκίνου όρχεως, Πρόληψη χρήσης Αλκοόλ στην εφηβική ηλικία, Η Διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία, Φυσική άσκηση και Υγεία.

Για το σχολικό έτος 2017-2018 έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται οι ενημερωτικές διαλέξεις που αφορούν στο «Κάπνισμα και Ραδιενέργεια» και στην «Πρόληψη χρήσης Αλκοόλ στην εφηβική ηλικία» σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας, ενώ προγραμματίζονται μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς δράσεις που αφορούν όλους τους προαναφερόμενους θεματικούς άξονες σε σχολικές μονάδες τόσο της Δευτεροβάθμιας όσο και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ενημερωτική δράση για το «Κάπνισμα και Ραδιενέργεια» πραγματοποιείται από τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κάππα Κωνσταντίνο.

Ήδη 594 μαθητές όλων των τάξεων του 1ου Γενικού Λυκείου Ελασσόνας, του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου και ενός τμήματος της Α΄ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Λάρισας καθώς και 46 εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων σχολικών μονάδων παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ενημέρωση για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος σε συνάρτηση με τον ακτινικό κίνδυνο και τις ραδιενεργές ουσίες (κυρίως Πολώνιο-210) που εμπεριέχονται στον καπνό του τσιγάρου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημερωτική δράση για την «Πρόληψη χρήσης αλκοόλ στην εφηβική ηλικία», η οποία πραγματοποιείται από την προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημιακό Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δαλλιού Μαρία, η διαδραστική ενημέρωση ξεκίνησε από το Γυμνάσιο Φαλάνης και συγκεκριμένα από τους 50 μαθητές της Γ΄ τάξης και τους εκπαιδευτικούς τους με στόχο την ευαισθητοποίησή τους ως προς την αποφυγή έναρξης χρήσης του αλκοόλ στην εφηβική ηλικία.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για δεδομένα, μύθους και αλήθειες που σχετίζονται με τη χρήση του αλκοόλ. Μέσα από την αξιοποίηση της μεθόδου αλληλεπίδρασης (καθώς η δράση υλοποιείται σε μικρές ομάδες των 25 ατόμων) πραγματοποιήθηκε επεξεργασία θεμάτων που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ, την κατάρριψη μύθων καθώς και συζήτηση για τη σημασία της προσωπικής επιλογής, της διεκδικητικότητας και της αντίστασης στην πίεση των συνομιλήκων για χρήση ουσιών γενικότερα.

 Σκοπός όλων των ανωτέρω παρεμβάσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας για γενικότερα και ειδικότερα θέματα αγωγής υγείας, με απώτερο στόχο την αλλαγή συνηθειών και την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών και στάσεων ζωής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass