Πανεπιστήμιο – ΤΕΙ και το ταμπού του «τοπικισμού»

Δημοσίευση: 27 Απρ 2018 15:40

Σαν ακαδημαϊκός δάσκαλος που υπηρέτησα τα ΤΕΙ και την τεχνολογική εκπαίδευση για περίπου σαράντα χρόνια έχω με σαφέστατο τρόπο επανειλημμένα διατυπώσει τις απόψεις μου ότι: είναι έγκλημα η κατάργηση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης που παρέχεται από τα ανώτατα ΤΕΙ.

Σε μια Ελλάδα της κρίσης που ζητούμενο είναι η πραγματική ανάπτυξη, είναι ολέθριο λάθος η χωρίς καμία μελέτη κατάργηση της ξεχωριστής βαθμίδας της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Μιας κατάργησης η οποία στηρίζεται μόνο σε γνώμες, εικασίες και αντιμαχόμενα ακαδημαϊκά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Μιας κατάργησης χωρίς σχεδιασμό και μελέτη η οποία θα συμπαρασύρει σε υποβάθμιση την τεχνική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Επειδή πολλά γράφονται και λέγονται στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει προκαλώ τον οποιοδήποτε επίσημο η ανεπίσημο φορέα ή άτομο να μου υποδείξει μια μελέτη η έστω ένα σχέδιο στο οποίο να βασίζεται ο σχεδιασμός της κατάργησης των ΤΕΙ ( γιατί περί κατάργησης πρόκειται η οποία ονομάζεται εύσχημα «συγχώνευση Ιδρυμάτων»).

Η σημερινή μου τοποθέτηση όμως έχει να κάνει με τις συνέπειες που έχει η κατάργηση-συγχώνευση του ΤΕΙ για την πόλη της Λάρισας. Και θα είναι μια τοποθέτηση απαλλαγμένη από το ταμπού «…μη μας κατηγορήσουν για τοπικισμό…», γιατί τελικά η υπεράνω στάση συνήθως οδηγεί σε ήττα άνευ όρων. Σχετικά λοιπόν με την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (γιατί δεν πρόκειται για συγχώνευση αλλά απορρόφηση) πρέπει να θέσουμε τις κόκκινες γραμμές, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν απαράδεκτες καταστάσεις που έγιναν κατά την ίδρυση του πανεπιστημίου.

Κατ αρχήν λοιπόν θυμίζουμε στους παλιούς και επισημαίνουμε στους νεότερους ότι:

Κατά την επεισοδιακή ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα για να πάει η έδρα στο Βόλο ήταν ότι η Λάρισα έχει τριτοβάθμιο ίδρυμα, τα τότε ΚΑΤΕΕ (μετέπειτα ΤΕΙ). Επίσης ο ιδρυτικός νόμος προέβλεπε ότι στη Λάρισα θα ιδρυθούν δύο σχολές:

Η σχολή επιστημών Υγείας και η σχολή Θετικών Επιστημών. Τελικά στη Λάρισα λειτούργησε μόνο το τμήμα της Ιατρικής και πολύ αργότερα το τμήμα Βιοχημείας. Όσον αφορά την άλλη σχολή: ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘80 το πρώτο στην Ελλάδα τμήμα Πληροφορικής (με πρωτοβουλία του τότε συντοπίτη μας υπουργού κ. Σουφλιά).

Το τμήμα αυτό με απόφαση της συγκλήτου δε λειτούργησε ποτέ (ενώ είχε ιδρυτικό ΦΕΚ), και πολύ αργότερα το τμήμα Πληροφορικής «επανιδρύθηκε» στο Βόλο μεταφέροντας και όλη τη σχολή εκεί. Μετά από αυτές τις επισημάνσεις έχουμε να υποβάλουμε δημόσια τα παρακάτω ερωτήματα, σχετικά με την πρόταση όπως διατυπώθηκε από τις ανακοινώσεις και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Υπουργείου.

Με δεδομένο ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι ακαδημαϊκά και οικονομοτεχνικά ερωτούμε:

1. Έχει γίνει ακαδημαϊκή αξιολόγηση των εργαστηρίων και των πόρων των τμημάτων του ΤΕΙ; Καλώ όποιον θέλει να επισκεφτεί το ΤΕΙ και τις σχετικές ιστοσελίδες και να δει τα εργαστήρια των τμημάτων ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων και έργων υποδομής, όπως και της γεωπονίας, το χοιροστάσιο, το βουστάσιο, τα εργαστήρια πουλερικών, των γεωργικών μηχανημάτων τα θερμοκήπια και τις τεράστιες εκτάσεις για καλλιέργεια.

Να δει ακόμα τα εργαστήρια των τουριστικών επιχειρήσεων, τις νέες αίθουσες, τα αμφιθέατρα, τη βιβλιοθήκη, το εστιατόριο και τις φοιτητικές εστίες (για 600 φοιτητές). Αλήθεια είναι λογικό να πάνε χαμένοι όλοι αυτοί οι πόροι; Είναι λογικό στο νέο πανεπιστήμιο να δημιουργούμε και σήμερα ακόμα νέα τμήματα στο Βόλο; Μήπως πρέπει και κάποια ήδη λειτουργούντα τμήματα στο Βόλο να έρθουν στη Λάρισα; Σημειώνουμε ότι στους πόρους δεν συμπεριλαμβάνουμε τον ανθρώπινο δυναμικό (που στα ΤΕΙ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει εκφυλιστεί) γιατί έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν.

2. Με ποια λογική πρέπει να δημιουργηθούν ακόμα και σήμερα νέα τμήματα στο Bόλο; Με ποια λογική τα νέα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών και πολιτισμού πρέπει να είναι στο Βόλο; Όταν εδώ υπάρχουν αίθουσες, αμφιθέατρα και γενικά υποδομές, αλλά και η πόλη έχει σημαντικές δομές πολιτισμού (διαχρονικό, πινακοθήκη, λαογραφικό κλπ).

3. Με ποια λογική η Γεωπονία πρέπει να παραμείνει στο Βόλο; και μάλιστα η Λάρισα δεν πρέπει να έχει καν τμήμα Γεωπονίας; Όταν όλη η Ελλάδα αναγνωρίζει την Λάρισα σαν το κέντρο της γεωργικής παραγωγής και όταν οι υποδομές του ΤΕΙ στον τομέα αυτόν είναι από τις σημαντικότερες μεταξύ των ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα;

Αγαπητοί κύριοι όταν μιλάμε για συγχώνευση μιλάμε για ένα νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου τα ιδρύματα συμμετέχουν ισότιμα. Το νέο πανεπιστήμιο πρέπει να αξιοποιήσει όλους του διαθέσιμους πόρους των προς συγχώνευση ιδρυμάτων. Άρα η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και η λογική λέει ότι η Λάρισα αφ ενός μεν είναι το κέντρο της μεγάλης αυτής έκτασης που θα καλύπτει το νέο ίδρυμα και αφ ετέρου διαθέτει σημαντικούς πόρους που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Το ΤΕΙ δεν είναι ο φτωχός συγγενής της συζήτησης, είναι ανώτατο ίδρυμα ισότιμο με το πανεπιστήμιο. Η δομή του νέου πανεπιστημίου πρέπει να καθοριστεί και να εξασφαλιστεί τώρα με τον «ιδρυτικό νόμο». Τα τμήματα της Λάρισα πρέπει να είναι βιώσιμα, διότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα λειτουργήσουν ποτέ (όπως έγινε με το τμήμα πληροφορικής) αφού εκ των πραγμάτων ο Βόλος θα έχει πάντα την πλειοψηφία στη διοίκηση του νέου πανεπιστημίου και οι αποφάσεις περί ίδρυσης και κατάργηση τμημάτων εξαρτάται από τη σύγκλητο.

Η Λάρισα δεν πρέπει να χάσει το ανώτατο ίδρυμα που έχει και που από όλες τις απόψεις δικαιούται. Η πόλη έσωσε τα τμήματα του ΤΕΙ που απειλήθηκαν με το σχέδιο «Αθηνά», βγαίνοντας σύσσωμη και ενωμένη στους δρόμους. Το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα. Αν το υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Υπουργείο βάζουν βέτο σε μια από μηδενική βάση συζήτηση, το ΤΕΙ πρέπει να αποχωρήσει από τη συζήτηση! Αν το υπουργείο επιμένει στην (χωρίς μελέτη) κατάργηση των ΤΕΙ τότε ας επιμείνουμε στην αυτόνομη μετατροπή του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο (ίσως και σε συζήτηση με τη Λαμία). Η Θεσσαλία μπορεί να «σηκώσει» δύο ανώτατα ιδρύματα!

 

* Του κ. Γιώργου Σούλτη

(*) Ο κ. Γιώργος Σούλτης είναι αντιδήμαρχος – επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ενώ για 7 χρόνια διατέλεσε και αντιπρόεδρος του ΤΕΙ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass