Βατά και αναμενόμενα τα θέματα στα Αρχαία, για μαθητές με γνώσεις τα Μαθηματικά

ΟΜΑΛΑ ΚΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2018 22:06

Σε δύο μαθήματα-βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στα Αρχαία Ελληνικά η ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου τα θέματα που έπεσαν κρίνονται βατά και αναμενόμενα και στα Μαθηματικά για τις ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ειδικότερα, στο μάθημα των Αρχαίων το διδαγμένο κείμενο ήταν από την Πλάτωνος Πολιτεία (519c-520a) ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από την Αριστοτέλους Ρητορική και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα για τη σχέση ρητορικής και διαλεκτικής.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος σχολιάζει για τα θέματα των αρχαίων: «Τα θέματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αξιολογούνται ως αναμενόμενα και βατά. Ως προς το διδαγμένο κείμενο, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν στην Πολιτεία του Πλάτωνα. Συγκεκριμένα, οι ερμηνευτικές ερωτήσεις απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ερώτηση της εισαγωγής διακρίνεται από πρωτοτυπία, εφόσον ήταν κλειστού τύπου και συγκεκριμένα αντιστοίχισης. Η λεξιλογική, με τη σειρά της, εντάσσεται σε παρεμφερές πλαίσιο με τη λεξιλογική των πανελλαδικών του 2017. Ως προς το αδίδακτο κείμενο, που είναι απόσπασμα από τη Ρητορική του Αριστοτέλη, παρότι οι μαθητές υποστηρίχθηκαν λεξιλογικά, υπήρχαν σημεία που απαιτούσαν υψηλό βαθμό εξάσκησης από τους υποψηφίους. Οι παρατηρήσεις της γραμματικής και του συντακτικού χαρακτηρίζονται απλές, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας».

Όσον αφορά στα θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Ελλάδος κρίνει ότι από άποψη δυσκολίας κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα και ότι οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων. Πιο συγκεκριμένα για κάθε θέμα σχολιάζει τα εξής: «Θέμα Α: Θεωρία. Θέμα Β: Ελέγχονται βασικές γνώσεις Ανάλυσης. Θέμα Γ: Για την επιτυχή αντιμετώπιση, είναι απαραίτητες γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Το ερώτημα Γ3 θα δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους. Θέμα Δ: Το ερώτημα Δ4 παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία. Γενικά, καλύπτεται μεγάλο εύρος της ύλης όχι όμως στο απαραίτητο εύρος, υπάρχει κλιμάκωση ως προς τον βαθμό δυσκολίας, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων, τα θέματα χαρακτηρίζονται παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά».

ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ

Λίγο η κόπωση, λίγο η ζέστη είχε ως αποτέλεσμα χθες δύο παιδιά να αισθανθούν αδιαθεσία την ώρα των εξετάσεων. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στο 8ο Γυμνάσιο και για τη μία περίπτωση χρειάστηκε το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα η διαδικασία των εξετάσεων ολοκληρώθηκε δίχως απρόοπτα.

Αύριο Τετάρτη 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

ΤΑ ΕΠΑ.Λ.

Οι εξετάσεις για τα ΕΠΑ.Λ. συνεχίζονται σήμερα Τρίτη με εξεταζόμενα μαθήματα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών, Ναυσιπλοϊα και Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις και Ιστορία των Τεχνών-Έργα και Ιστορία των Τεχνών-Έργα και Δημιουργοί. Στο μάθημα «Ιστορία των Τεχνών-Έργα και Δημιουργοί» εξετάζονται α) οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ σχ. έτους 2017-2018 και β) οι απόφοιτοι/ες της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών που διεκδικούν το ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΜΟΝΟ για ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ).

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass