Από τις 27 Ιουλίου οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 5 ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΩΝ - ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2018 15:14
Από τις 27 μέχρι τις 31 Ιουλίου οι φοιτητές θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να διεκδικήσουν τα 1.000 ευρώ τον χρόνο Από τις 27 μέχρι τις 31 Ιουλίου οι φοιτητές θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να διεκδικήσουν τα 1.000 ευρώ τον χρόνο

Σε διάστημα πέντε ημερών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, θα πρέπει οι δικαιούχοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να πάρουν το φοιτητικό επίδομα. Από τις 27 μέχρι τις 31 Ιουλίου οι φοιτητές θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να διεκδικήσουν τα 1.000 ευρώ τον χρόνο που δίνονται για όσα έτη διαρκούν οι σπουδές τους, ανάλογα με το τμήμα ή τη σχολή.

Πρόκειται για τη δεύτερη ευκαιρία που δίνεται καθώς στην πρώτη φάση που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα οι αιτήσεις έφτασαν τις 43.000.

Οι αιτήσεις για το επίδομα γίνονται στην ιστοσελίδα stegastiko.minedu.gov.gr και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν ξεκινήσουν διαδικασίες θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2017, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις να θυμίσουμε πως λήγει στις 26 του μήνα. Επίσης για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Για τη χορήγηση του επιδόματος πρέπει να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις, όπως:

- Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.

-Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν κάποιο σπίτι στο όνομά τους.

-Η μίσθωση του σπιτιού θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.

-Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος δεν πρέπει να είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.

-Ο φοιτητής πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

-Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους συνυπολογιζομένου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο τμήμα ή σχολή.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν πως μία οικογένεια μπορεί να διεκδικήσει για όλα τα παιδιά-φοιτητές της το επίδομα, καθώς αυτό χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παραπάνω προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο το φοιτητή εφόσον είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας και ΑΦΜ.

Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική του δήλωση τα παρακάτω στοιχεία:

• τον αριθμό της ακαδημαϊκής του ταυτότητας

• τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του ιδίου, του/της συζύγου και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας ή μόνο τον ΑΦΜ του ιδίου στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 ΚΥΑ)

• τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου

• τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η οριστική υποβολή της αίτησης ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος. Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

- είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

- είναι πάνω από 25 ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1991) ή

- είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Σημειώνεται τέλος πως το επίδομα δεν κατάσχεται, χορηγείται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1