«Περιόδευσε για να κάμψει αντιδράσεις…»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2018 15:16

Κάλεσμα στους σπουδαστές, στους εργαζόμενους, στους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις συγχωνεύσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στη Λάρισα, η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

«Η επίσκεψη του Κ. Γαβρόγλου στις θεσσαλικές πόλεις, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη συγχώνευση των ΑΕΙ και ΤΕΙ καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τα πραγματικά μορφωτικά και εργασιακά συμφέροντα των φοιτητών, ούτε με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Ο υπουργός Παιδείας περιόδευσε, κυρίως για να κάμψει τις αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και να διασφαλίσει τη συμφωνία τους στις αλλαγές που σχεδιάζει για να προσαρμοστούν οι πανεπιστημιακές σχολές στα συμφέροντα της αγοράς και των τοπικών επιχειρηματικών ομίλων. Δήλωσε την αποφασιστικότητά του για το προχώρημα αυτών των αλλαγών, που όσο και αν προσπαθεί να τις περιβάλει με δήθεν «ακαδημαϊκά κριτήρια», αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναγκαία προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Η "δίκαιη ανάπτυξη" που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δηλαδή η στήριξη των κερδών του κεφαλαίου π.χ. στον Αγροτοδιατροφικό τομέα, στον τομέα της Ιδιωτικής Υγείας, στον τομέα του Τουρισμού – Πολιτισμού, έχει ανάγκη τη δημιουργία των νέων Σχολών, των διετών προγραμμάτων κατάρτισης, που θα παρέχουν στους επιχειρηματίες τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα έρευνα.

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια να δημιουργηθούν αυταπάτες από πλευράς του Υπουργείου, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στο νέο Πανεπιστήμιο και στη Θεσσαλία δεν θα έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές (εστίες, λέσχες κλπ.).

Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν».

Καταλήγοντας η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ συνοψίζει στα εξής το πλαίσιο των διεκδικήσεων:

«-“Όχι” στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

-Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

-Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.

-Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

- “Όχι” στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.

-Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.

-Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.

-Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Ειδικά για τους σπουδαστές που τα τμήματά τους θα κλείσουν, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους, αφού θα κλείσουν, να μπορούν όλοι δίνοντας εξετάσεις να ενταχτούν στα αντίστοιχα τμήματα που θα προκύψουν.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

-Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. -Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.

-Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.

-Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1