Χαμόγελα, αγκαλιές, συγκίνηση…

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ, ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 22:05

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η χρονιά στα σχολεία του νομού Λάρισας. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και τα παιδιά γέμισαν τα προαύλια.

Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος στα πρόσωπα των παιδιών που μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές συνάντησαν ξανά τους φίλους και συμμαθητές τους. Αγκαλιές, πειράγματα και παιχνίδι ακολούθησαν μετά την τελετή του αγιασμού και τις ευχές για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Ύστερα ήρθαν τα βιβλία. Οι σχολικές τσάντες που έφυγαν άδειες από το σπίτι, γέμισαν με γνώση. Σε κάθε συνοικία της Λάρισας η εικόνα παιδιών και γονέων να κουβαλούν τις βαρυφορτωμένες τσάντες κυριάρχησε χθες.

Η χθεσινή μέρα όμως ήταν ιδιαιτέρως σημαντική και συγκινητική για τα πρωτάκια. Για τους μικρούς μαθητές της Α’ Δημοτικού τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Λύπη, άγχος, ανυπομονησία. Τα παιδιά αυτά αφήνουν πίσω τους την ξεγνοιασιά του νηπιαγωγείου και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Άλλα κλαίγανε, άλλα κοιτούσανε σαστισμένα, άλλα πάλι περίμεναν πώς και πώς να κρατήσουν στα χέρια τους βιβλία.

«Μαμά, είμαι μεγάλος πια ε; Πάω σε μεγάλο σχολείο. Θα γράφω κιόλας» έλεγε ένας πιτσιρικάς χθες περπατώντας στο κέντρο της πόλης, έχοντας περασμένη στην πλάτη του μια τσάντα μεγαλύτερη και βαρύτερη από τον ίδιο.

Ανάμικτα τα συναισθήματα όμως και για τους γονείς των παιδιών που θα φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού. Πρωτάκια εκείνα, πρωτάρηδες εκείνοι. Συγκινημένοι με βουρκωμένα μάτια, αλλά και με καμάρι που έβλεπαν τα βλαστάρια τους στο προαύλιο του «μεγάλου» σχολείου πια, παρακολούθησαν και εκείνοι την τελετή του αγιασμού. Αγχωμένοι και εκείνοι. Τώρα ξεκινούν τα διαβάσματα. Όμως η χαρά, χαρά.

Σε διάφορα σχολεία της πόλης αλλά και της επαρχίας βρέθηκαν για τον καθιερωμένο αγιασμό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου ο διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σ. Βούλγαρης, ο διευθυντής Β/Θμιας κ. Ι. Καψάλης, όπως επίσης και όλοι οι δήμαρχοι του νομού.

Η Ε. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ε. Αναστασοπούλου βρέθηκε στους αγιασμούς του 4ου ΕΠΑΛ και του 13ου Γυμνασίου Λάρισας και ευχήθηκε στους μαθητές. Στο καλωσόρισμά της ανέφερε μεταξύ άλλων:

 «Από σήμερα και μέχρι το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, το σχολείο θα μετατραπεί σε χώρο συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές ανάγκες. Όλοι και όλες εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες των μικρών και των μεγάλων τάξεων, των διαφόρων χωρών, πολιτισμών και εθνοτήτων, θα αποτελέσετε μια κοινωνία ανθρώπων με καθοριστικό και υπεύθυνο ρόλο στη συμμετοχική διαδικασία της εκπαίδευσης, με ευθύνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Μια κοινωνία όπου μαθαίνεται η δημοκρατία.

Η πολιτεία, στο πλαίσιο του δικού της ρόλου, ανέλαβε έγκαιρα τις υποχρεώσεις της και φρόντισε να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι δάσκαλοί σας είναι όλοι εδώ, διαθέσιμοι να συνταξιδέψουν μαζί σας στον κόσμο των βιβλίων, πρόθυμοι να σας βοηθήσουν στην ανακάλυψη της γνώσης, έτοιμοι να δημιουργήσουν πρώτα μαζί με εσάς, τους μαθητές τους, αλλά και με τα άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ένα περιβάλλον όπου θα ριζώσει η μόρφωση και θ’ ανθίσει η Παιδεία.

Ωστόσο, μόρφωση δεν είναι η αποταμίευση πληροφοριών και δεδομένων από τους δασκάλους στα μυαλά των μαθητών. Η μόρφωση είναι άσκηση ελευθερίας. Είναι εργαλείο που θα σας μάθει πώς να αντιλαμβάνεστε, να ερμηνεύετε, να κριτικάρετε και τελικά να μεταμορφώνετε τον κόσμο γύρω σας. Είναι ο δρόμος που θα σας μετασχηματίσει από όντα στην υπηρεσία των άλλων, σε αυτεξούσιους ανθρώπους που θα αγωνίζονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο.

Παιδεία δεν είναι απλά, μια μεταβίβαση γνώσεων. Είναι μια παιδευτική διαδικασία διαλόγου, που λυτρώνει τον μαθητή από την υποδούλωση της σιωπής και ελευθερώνει τον δάσκαλο από τη δουλεία του μονολόγου. Ένας διάλογος, μέθοδος γνώσης για την επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας, για την αναζήτηση των διαλεκτικών συνδέσεων που την ερμηνεύουν. Αγαπητοί Δάσκαλοι, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η Παιδεία είναι μια πράξη αγάπης και η αγάπη θέλει θάρρος. Γι' αυτό ας δώσουμε στους μαθητές μας τα εργαλεία για να γίνουν δημιουργοί της δικιάς τους πραγματικότητας, ας τους μυήσουμε στη δημιουργική συζήτηση, στην αμφισβήτηση και στην κριτική σκέψη. Διότι «φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά… τον σκύλο σκύλο, τον λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καψάλης παρακολούθησε τον αγιασμό στο νεοϊδρυθέν Γυμνάσιο Καρυάς Ολύμπου. Ο κ. Καψάλης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό τους κάλεσε τους μαθητές να αγωνιστούν για τα όνειρα τους, έχοντας συμπαραστάτες τους καθηγητές τους.

«Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι να συνεχίσουν με το ίδιο ακούραστο τρόπο, δημιουργικά και ευσυνείδητα και με αναπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης, να επιτελούν το πολυσήμαντο έργο τους δημιουργώντας τις ευνοϊκότερες συνθήκες μάθησης για την επίτευξη των ακαδημαϊκών στόχων αλλά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, χαράς και δημιουργικότητας που αποβλέπει στην δημιουργία πολιτών ευαισθητοποιημένων και ενημερωμένων, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι μέλημα και εργώδης προσπάθεια της Διεύθυνσης είναι να παράσχει την όποια βοήθεια χρειαστεί για τη διευκόλυνση του έργου σας ώστε να καταστήσουμε τον σχολικό χώρο, «εργαστήριο» δημιουργίας, όπου μετασχηματίζονται όλες οι έξωθεν προσλαμβάνουσες σ’ ένα παραγωγικό και αξιοποιήσιμο μέσο, «μαθητεύοντας τις αλήθειες που ισχύουν για όλους τους καιρούς», ώστε να μπορέσουν οι μαθητές μας να αντεπεξέλθουν στις ποικίλες προκλήσεις της ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ

Στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας βρέθηκε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ο κ. Σωτ. Βούλγαρης αφού προηγουμένως ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του νέου σχολείου, μιλώντας στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς έκανε λόγο για ένα πενταθέσιο σχολείο που στόχος είναι να γίνει εξαθέσιο. «Τα πάντα γίνονται με γνώμονα το καλό των παιδιών και την εξασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευσή τους. Τα όποια προβλήματα, ελλείψεις και αντιρρήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ομαλή προσαρμογή των προνηπίων, νηπίων και των μαθητών της Α’ Δημοτικού, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι μια διαδικασία ευχάριστη για τα παιδιά που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη μαθητική ζωή. Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Βούλγαρης επανέλαβε ότι η σχολική χρονιά ξεκινά με ετοιμότητα στη συντριπτική πλειοψηφία και οι όποιες ελλείψεις θα καλυφθούν εντός των επόμενων ημερών. Για παράδειγμα στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας εντοπίζονται κάποιες ελλείψεις στην Πληροφορική που όμως σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα καλυφθούν από τα πλεονάσματα. «Φέτος έχουμε τους αναπληρωτές από την πρώτη στιγμή, όταν άλλες χρονιές τους είχαμε Οκτώβριο, Νοέμβριο. Όλα είναι θέμα ημερών να τακτοποιηθούν». Μετά τη Μελιβοία ο κ. Βούλγαρης είχε συνάντηση με τους διευθυντές της Αγιάς.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1