«Απαιτούνται διορθωτικές ενέργειες στον νόμο Γαβρόγλου»

* Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΖΗΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ * ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2018 22:06

Στο πλευρό των φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας που μάχονται ενάντια στο σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τάσσεται ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο οποίος χθες σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες ώστε το νομοσχέδιο να έχει εκείνες τις προδιαγραφές που θα εξασφαλίζει τους φοιτητές και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους.

Μάλιστα, ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι είναι ανάγκη το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων να συνεχίσει τη λειτουργία του, θεωρεί σημαντικό να υπάρχει και τμήμα Τουρισμού στη Θεσσαλία, ενώ κάλεσε και τον ακαδημαϊκό κόσμο να πάρει σαφή θέση με την κατάθεση του τελικού σχεδίου, καθώς είναι εκείνοι που το διαμόρφωσαν και γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που ακολουθούν την πολιτική της απειλητικής ετερότητας, δηλαδή ψάχνουν να βρουν εχθρούς για να καλύψουν τα δικά τους λάθη ή να βγουν από το κάδρο των ευθυνών τους».

Αναλυτικότερα, ο Περιφερειάρχης στη συνέντευξή του σημείωσε τα εξής: «Μετά την κατάθεση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη συνάντηση που είχα με εκπροσώπους των φοιτητών, προκύπτουν ορισμένες διορθωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι χρειάζεται η Τεχνολογική Εκπαίδευση και χρειάζεται να υπάρχουν δύο ιδρύματα στη Θεσσαλία. Στην πορεία ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου είπε ότι οι αυτοδιοικητικοί και η εκκλησία δεν πρέπει να ανακατεύονται με την παιδεία. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και συναντήσεις του υπουργού μαζί με τους πρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων στη Θεσσαλία αλλά και μερικούς από τους δημάρχους κατέληξαν σε ένα σχέδιο. Το σχέδιο αυτό πρέπει να έχει έναν και μόνο σκοπό: Να παράγει γνώση και ταυτόχρονα τα παιδιά τα οποία βγαίνουν στην αγορά εργασίας να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και τα κατάλληλα εφόδια να ανταποκριθούν στις συνθήκες και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Στη συζήτηση με τον κ. Γαβρόγλου αφήσαμε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο να μπορέσουν να ιδρυθούν και άλλες σχολές χρήσιμες στην ελληνική παραγωγική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχουν και αδικίες στη χωροταξική κατανομή σχολών και τμημάτων. Στη συνάντηση με τους φοιτητές καταλήξαμε ότι πρέπει να μη χαθούν τα δικαιώματα των ΤΕΙ, οι νέες σχολές, νέα τμήματα να έχουν από την αρχή επαγγελματικά δικαιώματα. Σημαντικό είναι επίσης η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου να γίνει στο ύψος των πραγματικών αναγκών για να έχουμε σπουδές που δεν θα στρεβλώνονται από την έλλειψη χρηματοδότησης και επαρκή φοιτητική μέριμνα-εστίες και βέβαια ουσιαστική αναβάθμιση. Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων πρέπει να λειτουργήσει καθώς είναι τμήμα με υψηλή ζήτηση στο μηχανογραφικό αλλά και στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και το τμήμα Τουρισμού το οποίο είχε ενσωματωθεί στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Η Θεσσαλία χρειάζεται ένα τμήμα Τουρισμού. Χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις έστω και την ύστατη στιγμή τόσο από τον Υπουργό αλλά και από όλους εκείνους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν. Συνεπώς η αναβάθμιση θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Άρα θα πρέπει και μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου ο ακαδημαϊκός κόσμος να πάρει σαφή απόφαση γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που ακολουθούν την πολιτική της απειλητικής ετερότητας, δηλαδή ψάχνουν να βρουν εχθρούς για να καλύψουν τα δικά τους λάθη ή να βγουν από το κάδρο των ευθυνών τους. Ο Υπουργός έδειξε ποιοι είναι υπεύθυνοι. Είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ και το Υπουργείο». Όσον αφορά στη στάση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Αγοραστός ξεκαθαρίζει ότι το Υπουργεί ζητά βοήθεια όχι σε ακαδημαϊκά ζητήματα, κάτι που τονίζει ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια κάνει από την πρώτη στιγμή για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

«Εμείς βοηθάμε και στην πρωτοβάθμια, και στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προχωρήσαμε 67 έργα προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ και σχεδιάζουμε και άλλα έργα στην ερευνητική καινοτομία και στην εκπαίδευση για υποδομές. Έχουμε κτίσει κτίρια όπως της ΣΕΥΠ στο ΤΕΙ, το Αγρόκτημα, το κτίριο των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων στον Βόλο, Βιοχημεία Λάρισα, Κτηνιατρική Καρδίτσα, ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα. Εμείς βοηθάμε να βοηθήσουν και εκείνοι με τον τρόπο που μπορούν» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass