Καθηλωμένος αλλά μαχητής…

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ * Ο 29ΧΡΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΛΙΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΑΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2019 22:00
Μαχητικός και με πολλή όρεξη και όνειρα για δουλειά ο 29χρονος αναπληρωτής δάσκαλος Β. Καραμπίλιας μιλά στην «Ε» Μαχητικός και με πολλή όρεξη και όνειρα για δουλειά ο 29χρονος αναπληρωτής δάσκαλος Β. Καραμπίλιας μιλά στην «Ε»

Αυτές τις μέρες ο εκπαιδευτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για την αλλαγή του συστήματος διορισμών.

Απεργίες και πορείες μπήκαν στο κάδρο των ημερών. Στη Λάρισα η απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών μπορεί να μην είχε μεγάλη συμμετοχή, ξεχώρισε όμως χάρη στην παρουσία του 29χρονου Βασίλη Καραμπίλια που παρά τη σοβαρή του πάθηση και το γεγονός ότι είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, δε δίστασε στιγμή να κατέβει στον δρόμο διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους εκπαιδευτικούς ΑμεΑ όσο και γενικότερα για τον εκπαιδευτικό κλάδο. Ο Βασίλης είναι αναπληρωτής δάσκαλος και παρά το γεγονός ότι έχει αναπηρία 85% με σπαστική τετραπληγία, κάθε πρωί ξεκινά από τη Λάρισα για να φτάσει στην Καρδίτσα και να διδάξει στο τμήμα παράλληλης στήριξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου στο οποίο επελέγη. Παρότι για τον ίδιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αφού πρέπει ο 65χρονος πατέρας του να τον μεταφέρει στο σχολείο, δεν το βάζει κάτω. Εξάλλου έχει μάθει στα δύσκολα. Το σώμα του μπορεί να είναι καθηλωμένο, το πνεύμα του όμως είναι ελεύθερο.

«Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα Ειδικής Αγωγής. Αποφοίτησα το 2017 με πολλά όνειρα και όρεξη για δουλειά. Την πρώτη φορά που έκανα την αίτηση ως αναπληρωτής είχα δηλώσει Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα και με πήραν στην Καρδίτσα που ήταν η τρίτη μου επιλογή. Φέτος με πήραν στη δεύτερη φάση στην Καρδίτσα πάλι, καθώς το είχα δηλώσει ως πρώτη μου επιλογή διότι πίστευα ότι δεν έχω ελπίδες για τη Λάρισα. Παρότι είναι πολύ δύσκολο να πηγαινοέρχομαι, αφού εξαρτώμαι από τον πατέρα μου, δεν θέλω να παραπονιέμαι. Όμως αναρωτιέμαι και εκείνος μέχρι πότε θα μπορεί να το κάνει. Υπήρχε ένας νόμος του Λοβέρδου που τον κατήργησε ο Γαβρόγλου και προέβλεπε το 10% των προσλήψεων δασκάλων ειδικής αγωγής να γίνεται κατά προτεραιότητα για τα ΑμεΑ. Θα έπρεπε τα άτομα με αναπηρίες να προσλαμβάνονται στον τόπο διαμονής τους ή στην πρώτη τους επιλογή. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει για εκπαιδευτικούς με αναπηρία 85% καμία πρόβλεψη στη σχετική νομοθεσία, παρά μόνο αν υπάρξει κατ’ εξαίρεση απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος» επισημαίνει ο κ. Βασίλης Καραμπίλιας μιλώντας στην «Ε».

Όπως αναφέρει, ο ίδιος έκανε κινήσεις και γνωστοποίησε το πρόβλημά του στο Υπουργείο Παιδείας, παρόλα αυτά η απάντηση ήρθε κάπως αργά, 20 περίπου μέρες μετά την πρόσληψή του στην Καρδίτσα και όπως λέει γενική και αόριστη. Ο 29χρονος δάσκαλος όμως ανησυχεί, ιδιαίτερα με τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει το νέο νομοσχέδιο. «Απεργώ γιατί θεωρώ ότι με το νέο νομοσχέδιο ίσως αύριο δεν έχω δουλειά, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου με αναπηρίες ή όχι. Το πτυχίο μας απαξιώνεται και δίνεται βαρύτητα στα μεταπτυχιακά. Εγώ σπούδασα με πολύ κόπο και σίγουρα δεν έχω τα χρήματα να κάνω μεταπτυχιακό. Δεν είναι αδικία; Θεωρώ δίκαια τα αιτήματα των συναδέλφων και θα αγωνιστώ για ένα καλύτερο αύριο» καταλήγει.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Την απόσυρση του νέου συστήματος διορισμών που έφερε με τροπολογία το Υπουργείο Παιδείας ζήτησαν χθες οι δάσκαλοι του νομού Λάρισας, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, συναντήθηκαν με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου και συζήτησαν για τις διεκδικήσεις τους. «Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ουσιαστικά απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας. Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Λάρισας, αναχώρησαν με λεωφορείο για Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή όπου θα συζητιούνταν το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου τελικά αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τους αγώνες των εκπαιδευτικών αναπληρωτών και μόνιμων και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, για το δικαίωμα στη δουλειά, σε δωρεάν παιδεία, για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, στηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «καταδικάζουμε την -με ευθύνη της κυβέρνησης- αστυνομική βία και τη ρίψη χημικών από τους μηχανισμούς καταστολής, ενάντια στη μαζική και μαχητική πορεία των εκπαιδευτικών την Παρασκευή. Επίθεση που προκάλεσε τραυματισμούς διαδηλωτών από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Το όργιο καταστολής συνεχίστηκε και στη μεγάλη πανεκπαιδευτική διαδήλωση στις 14/01 στην Αθήνα, στην οποία τραυματίστηκε σοβαρά δασκάλα από απευθείας βολή κανίστρου δακρυγόνου στην πλάτη της. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν πως η αστυνομική καταστολή δεν αποτελεί “αστυνομικό παραστράτημα” αλλά άμεση κυβερνητική κατεύθυνση. Ο λαός της Θεσσαλίας ως γονείς, εργαζόμενοι, άνεργοι απαιτεί και παλεύει για μόνιμους εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα, μαζικούς διορισμούς τώρα. Παλεύουμε για ενιαίο δημόσιο, δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Ενιαία και αποκλειστικά δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Λέμε όχι στην εισχώρηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στα σχολεία. Κατάργηση των διδάκτρων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass