Θέματα μόνο για... Φυσικούς

* ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ *ΜΕΤΡΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ *ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2019 20:00

Στα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού εξετάστηκαν χθες το πρωί οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, και συγκεκριμένα στην Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τα θέματα στο μάθημα της Φυσικής δυσκόλεψαν αρκετά τους υποψηφίους. Μάλιστα, τόσο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών όσο και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος εκτιμούν ότι τα θέματα της Φυσικής ήταν τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών, με ασαφή διατύπωση, πολλές μαθηματικές πράξεις και ότι με τις τρεις ώρες που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι να μην επαρκούν για την επίλυση των θεμάτων.

Ο Λαρισαίος εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κ. Σταμάτης Μαλάκος παραδέχεται ότι τα θέματα που «έπεσαν» στη Φυσική ήταν από τα δυσκολότερα και περιείχαν πολλές ασκήσεις που απαιτούσαν χρόνο. Ακόμα για το Α’ και Β’ θέμα σχολιάζει ότι είναι η χαρακτηριστική απόδειξη της καταστρατήγησης της νομοθεσίας για τη δομή των θεμάτων των εξετάσεων. Στη προκειμένη περίπτωση καταργήθηκε η θεωρία και χάθηκε η ουσία της Φυσικής. Αναλυτικότερα, η εκτίμηση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών είναι η εξής: «Τα θέματα είναι σαφέστατα διατυπωμένα, καλύπτουν μεγάλο φάσμα της ύλης και ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του σχολικού βιβλίου. Χαρακτηρίζονται, ωστόσο, ως τα απαιτητικότερα των τελευταίων τριών ετών.

Επιπλέον, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο χρόνος των τριών ωρών δεν επαρκεί για την επίλυσή τους. Τα ερωτήματα Α2 και Α4 απαιτούν υπολογισμούς και ξεφεύγουν από την ενδεδειγμένη μορφή του Α’ θέματος. Ομοίως, τα ερωτήματα Β2 και Β3, τα οποία αποτελούν ασκήσεις επιπέδου θέματος Γ. Στο δε Β3 θέμα έπρεπε οπωσδήποτε να αναφερθεί ότι πρόκειται για κάτοψη, γιατί το σχήμα που δόθηκε ήταν παραπλανητικό.

Η δομή σε συνδυασμό με το εύρος των θεμάτων ως επιλογή είναι μη δόκιμη και αντιπαιδαγωγική. Όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί, πρόκειται για διαγωνισμό και όχι για εξετάσεις και επομένως θέματα εξαντλητικά, στα οποία η πλειοψηφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο οι μαθητές διαγωνίζονται.

Η δυσκολία των θεμάτων δεν πρέπει να έγκειται στο πλήθος αριθμητικών πράξεων αλλά στην εμβάθυνση και ανάλυση των φυσικών διεργασιών. Να επιλέγονται θέματα που αναδεικνύουν την ομορφιά της Φυσικής!».

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη εικόνα για την επίδοση των μαθητών δεν είναι ιδιαίτερα καλή, πράγμα που σημαίνει ότι αν και στα επόμενα μαθήματα οι βαθμολογίες τους κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα, θα σημειωθεί πτώση των βάσεων σε σχολές, όπως η Ιατρική.

Για τη Φυσική Προσανατολισμού η ΟΕΦΕ εκτιμά ότι όχι μόνο ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών αλλά δεν κάλυπταν ικανοποιητικό μέρος της ύλης (κύματα). Συγκεκριμένα, απαιτούσαν αυξημένη ικανότητα αλγεβρικών πράξεων (Δ3 σύστημα πέντε εξισώσεων), για την πλήρη επίλυσή τους χρονικό διάστημα πολύ πέραν του 3ώρου, ενώ περιείχαν αναφορές σε ερωτήσεις και ασκήσεις του σχολικού βιβλίου, δεν χρησιμοποιήθηκε το τρισδιάστατο σχήμα του βιβλίου (θέμα Β3). Ακόμη είχαν ασαφή διατύπωση (Β1, Β2, Δ), ενώ χρειάστηκαν επιπλέον διευκρινίσεις από την επιτροπή. Τα θέματα Α2, Α4 απαιτούσαν πράξεις (θέματα Β), ενώ το Α3 διαστατική ανάλυση. Το θέμα Δ ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας με πολλές μαθηματικές πράξεις και περιορισμένης φυσικής σημασίας. Το θέμα Α5ε είναι επιστημονικά ελλειπές γιατί δεν καθορίζει αν υπάρχει τριβή. Τέλος, η ΟΕΦΕ σχολιάζει: «Το προεδρικό διάταγμα καθορίζει ότι τα θέματα Β ελέγχουν την κατανόηση της θεωρίας, ενώ τα θέματα Β2 και Β3 ήταν ασκήσεις (θέματα Γ)».

Αναλυτικότερα, για τα θέματα στην Ιστορία η ΟΕΦΕ αναφέρει «Τα θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού κάλυπταν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και απαιτούσαν κριτική σκέψη από τους υποψηφίους και στις δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι ερωτήσεις είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια, ωστόσο προϋπέθεταν πλήρη αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης και συνθετική ικανότητα για την απάντηση, κυρίως στο θέμα Β1. Στη δεύτερη ομάδα, στα θέματα Γ1 και Δ1, που αφορούν στον σχολιασμό πηγών, δόθηκαν κατανοητά κείμενα που ωστόσο, για την ουσιαστική επεξεργασία τους απαιτούσαν την καλή προετοιμασία των υποψηφίων. Συγκριτικά με τα περσινά, τα σημερινά θέματα χαρακτηρίζονται αντίστοιχης ποιότητας και ανάλογου βαθμού δυσκολίας, διαπίστωση που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προσέγγιση των θεμάτων στο μάθημα της Ιστορίας προϋποθέτει πλέον την κριτική ικανότητα των μαθητών και όχι απλώς τη στείρα αποστήθιση της ύλης».

Όσον αφορά στην Πληροφορική (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον), τα πράγματα ήταν καλύτερα αφού τα θέματα είχαν σαφείς εκφωνήσεις, χωρίς ιδιαίτερες παγίδες και κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης.

«Ήταν ευκολότερα από άλλες χρονιές και ένας σωστά προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορούσε να αριστεύσει. Αναλυτικότερα: ΘΕΜΑ Α: Απλά κομμάτια θεωρίας και μικρές εφαρμογές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. ΘΕΜΑ Β: Το Β1 θέμα συμπλήρωσης κενών δεν θα προβληματίσει τους υποψηφίους. Το Β2 απαιτούσε να έχει κατανοηθεί η ύλη των υποπρογραμμάτων. ΘΕΜΑ Γ: Δομή επανάληψης χωρίς ακριβή αριθμό επαναλήψεων, θέματα που διδάσκονται στην αρχή της ύλης που δεν θα προβληματίσει τους υποψηφίους. ΘΕΜΑ Δ: Θέμα με πίνακες και υποπρόγραμμα που απαιτεί λίγο προσοχή στην εισαγωγή των στοιχείων στον πίνακα ΒΑΘ. Απαιτούσε προσεκτικό διάβασμα της εκφώνησης για να μην ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΦΕ.

Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι διαγωνίζονται στα μαθήματα ειδικότητας: Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ / Στοιχεία Ανατομίας και Φυσιολογίας ΙΙ, Ηλεκτροτεχνία ΙΙ / Ηλεκτροτεχνία, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης / Ιστορία των Τεχνών – Έργα και δημιουργοί και Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass