Γέλια για τους «βετεράνους», δάκρυα για νήπια και πρωτάκια

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΓΙΑΣΜΟ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2019 22:00

Πλημμύρισαν νιάτα τα προαύλια των σχολείων στη Λάρισα. Μικροί και μεγάλοι μαθητές φορώντας τα καλά τους αλλά και τη σχολική τσάντα στους ώμους πέρασαν το κατώφλι του σχολείου μετά από τρεις μήνες διακοπών.

Με τους γονείς στο πλευρό τους, έφθασαν στο σχολείο για τον καθιερωμένο αγιασμό και την παραλαβή των σχολικών βιβλίων. Την τιμητική τους είχαν τα πρωτάκια που δέχτηκαν το θερμό καλωσόρισμα των εκπαιδευτικών αλλά αποχωρίστηκαν δύσκολα από την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά. Για εκείνα η χρονιά που ξεκινά θα είναι διαφορετική αφού αν και ήδη είχαν περάσει μια χρονιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση, πλέον η καθημερινότητά τους αλλάζει και μπαίνουν για τα καλά στον κόσμο της μάθησης. Γιορτινή η ατμόσφαιρα χθες σε όλη την πόλη και η εικόνα που συναντούσε κανείς μέσα και έξω από τα σχολεία ήταν οικογένειες και μαθητές να φωτογραφίζονται για ανάμνηση της πρώτης μέρας στο σχολείο. Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι «βετεράνοι» εξοικειωμένα προσήλθαν στο σχολείο με ανυπομονησία, κυρίως για να ξανασυναντήσουν τους συμμαθητές τους και να μοιραστούν τα νέα του καλοκαιριού. Η επιλογή της τσάντας ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των μαθητών. Μετά την τέλεση του αγιασμού οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις για να παραλάβουν τα βιβλία τους. Στη συνέχεια αποχώρησαν αφού σήμερα Πέμπτη ξεκινά το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Οι περισσότεροι μαθητές και γονείς αμέσως μετά το σχολείο έσπευσαν στα βιβλιοπωλεία της πόλης για το καθιερωμένο «ντύσιμο» των βιβλίων.

Στα νηπιαγωγεία η κατάσταση ήταν κάπως διαφορετική στον αγιασμό. Άλλα παιδάκια κλαίγανε, άλλα δεν αφήνανε το χέρι της μαμάς και άλλα δεν κρατιόντουσαν μέχρι να τελειώσει ο αγιασμός για να μπουν στη νέα τους τάξη. Η έλλειψη υποδομών για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής φάνηκε με το καλημέρα στα νηπιαγωγεία, αφού εκεί πολλοί γονείς πληροφορήθηκαν ότι τα παιδιά τους αναγκαστικά θα φοιτήσουν σε μεγάλα τμήματα των 25 και 27 ατόμων, αλλά έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά χθες από μαμάδες που εξέφραζαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για την κατάσταση, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο βρέθηκαν για τον αγιασμό και σε άλλο θα φοιτήσουν τελικά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.

Στο πλευρό των μαθητών στους αγιασμούς βρέθηκαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δρ. Γ. Δοδοντσάκης, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, οι προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Όλοι ευχήθηκαν στους μαθητές να έχουν μια καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος έδωσε συμβουλές αγάπης στα παιδιά και εξέφρασε τη στήριξη της εκκλησίας στο έργο των εκπαιδευτικών. Ο δήμαρχος μίλησε για το πρόγραμμα των «Ανοιχτών Σχολείων» και το όραμα του δήμου για την εκπαίδευση. Τέλος ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στη συμβολή της μάθησης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Διεύθυνση για να στηρίξει το έργο των σχολείων.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Σε μήνυμά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, κ. Ρένα Καραλαριώτου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία με έργα και δράσεις. Οφείλουμε να έχουμε τα καλύτερα Δημόσια σχολεία. Με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, πράσινες στέγες, αθλητικές υποδομές και κυρίως να δημιουργήσουμε την ψηφιακή τάξη».

* Ο βουλευτής της ΝΔ Μαξ. Χαρακόπουλος, σημειώνει ότι «η σχολική χρονιά ξεκινά με ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς από τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν τεθεί οι κατευθυντήριες γραμμές για μια παιδεία της αξιοκρατίας, της επιβράβευσης της αριστείας, της ανάδειξης των εθνικών μας αξιών, που, δυστυχώς, ταλαιπωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από ιδεοληπτικές εμμονές».

* Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρ. Κέλλας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκπληρώσαμε το χρέος μας με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά σίγουρα έχουμε πολλά ακόμη να υλοποιήσουμε για την αναβάθμιση της παρεχόμενης Παιδείας στα παιδιά μας. Στον προγραμματισμό του Υπουργείου με τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στοχεύουμε να ανταμείψουμε τους κόπους των μαθητών, ώστε τα πτυχία που θα πάρουν ως αυριανοί φοιτητές να είναι “εισιτήριο” για το μέλλον και όχι “ακάλυπτες επιταγές”.

* Η συνάδελφός τους κ. Στέλλα Μπίζιου επισημαίνει: «Ας είναι το εκπαιδευτικό ταξίδι, ένα ταξίδι γνώσης, ουσιαστικής διαπαιδαγώγησης και ευγενούς άμιλλας που θα οδηγήσει στην ατομική και πνευματική ωρίμανση των παιδιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στέκεται με πρόγραμμα και σχέδιο δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα αναγνωρίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο της Παιδείας, ως μοχλό ουσιαστικής προόδου της κοινωνίας και της χώρας μας».

* Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά τονίζει στο μήνυμά της ότι «η παιδεία είναι η βάση για όλα τα αγαθά και για τη δημοκρατία, γιατί μόνο μέσα από την ουσιαστική παιδεία ανοίγουν τα μάτια της ψυχής μας και διώχνουν τα σκοτάδια της οπισθοδρόμησης».

* Η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ, κ. Λίτσα Λιακούλη, από τα σχολεία του Πλατυκάμπου όπου βρέθηκε χθες, ανέφερε ότι «το σχολείο μπορεί να αποτελέσει το χώρο της απελευθέρωσης της προσωπικότητας, της εμβάθυνσης στη γνώση, της ελεύθερης έκφρασης ιδεών, της ανάπτυξης των δεξιοτήτων για κάθε παιδί. Το σχολείο είναι το εργαστήρι των Ανθρώπων. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να προχωρήσουν και αναζητάμε τη φρεσκάδα τους, τη νέα αντίληψή τους για τα πράγματα και τα απελευθερώνουμε από κάθε είδους «αλυσίδες», που μπορεί να τα καθηλώσουν, σε ένα άχαρο παρόν και ένα αδιάφορο μέλλον».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass