Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διακρίσεις δημιουργούν πρότυπα αριστείας

Μιλά στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας Κων. Καραμπάτσας *Μετά τον διαγωνισμό «Θαλή» ακολουθεί ο «Ευκλείδης» και σχεδιάζεται ο «Πυθαγόρας» για μαθητές Δημοτικού

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2020 22:02

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 130 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Λάρισας, θα καθίσουν στα θρανία για να διαγωνιστούν στην β’ φάση του μαθηματικού διαγωνισμού «Ευκλείδης» που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για παιδιά που διακρίθηκαν στην Α’ φάση του διαγωνισμού «Θαλής», καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση που καταγράφηκε ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, στον νομό Λάρισας ιδιαίτερα οι επιτυχίες που ολοένα και αυξάνονται στο μαθηματικό πεδίο, είναι ένα συχνό φαινόμενο, ενώ γενικότερα είναι και εντονότερο το ενδιαφέρον των μαθητών για συμμετοχή σε αυτούς τους διαγωνισμούς. Ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΜΕ στη Λάρισα και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΜΕ κ. Κώστας Καραμπάτσας, μιλώντας στην «ΕτΔ», εξηγεί ότι η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ, είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της οργάνωσης και διάδοσης των διαγωνισμών και της σημασίας τους στις τοπικές κοινωνίες. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην ποιότητα, στη δυναμική αλλά και στην επικοινωνιακή ικανότητα των κατά τόπους παραρτημάτων της ΕΜΕ. Δεν είναι μια ομοιογενής κατάσταση σε όλη τη χώρα και κεντρικό μέλημα της ΕΜΕ είναι να δημιουργηθούν, και εκεί που δεν υπάρχουν, πυρήνες στήριξης του μαθηματικού πνεύματος και της κριτικής σκέψης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικά, για τη Λάρισα επισημαίνει «έχουμε τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά συμπαγή, ομοιογενή και αποτελεσματική ομάδα. Συμμετέχουν με απόλυτη συναδελφικότητα και αυταπόδεικτη αποτελεσματικότητα 25χρονοι μαθηματικοί που μόλις αποφοίτησαν από τα πανεπιστήμια μαζί με κάποιους ακόμη και 80χρονους αξιοθαύμαστα ενεργούς συναδέλφους μας! Έπιασα ενδεικτικά δύο extreme περιπτώσεις, χωρίς φυσικά να αγνοώ τον αποφασιστικό και κρίσιμο πυρήνα των ενεργών συναδέλφων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και της ελεύθερης αγοράς. Αυτοί αποτελούν την ατμομηχανή όλων των πλούσιων δράσεων που αναπτύσσονται, γι’ αυτό και στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο της ΕΜΕ που έγινε στη Λάρισα είχα μιλήσει για μια πρότυπη λειτουργική ώσμωση και έναν βαθύ και ουσιαστικό διαγενεακό διάλογο.

Στη Λάρισα οργανώνουμε τα τελευταία χρόνια μαθήματα προετοιμασίας δωρεάν, αφιλοκερδώς, εθελοντικά - τα τονίζω με έμφαση όλα αυτά γιατί έχουν μεγάλη σημασία στους καιρούς που ζούμε- για όλους τους μαθητές που θέλουν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ. Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για κάποια παιδιά, να τολμήσουν την περιπέτεια στον μαγικό κόσμο των μαθηματικών χωρίς άγχος, και με επιπλέον εφόδια που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αποκτήσουν στα όρια της σχολικής τους πραγματικότητας.

Τέλος, μεγάλη είναι και η συμβολή των μέσων ενημέρωσης, των Κοινωνικών Δικτύων και των μεθόδων σύγχρονης επικοινωνίας».

ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Δεν είναι όμως οι αυξανόμενες συμμετοχές των μαθητών στους διαγωνισμούς που έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά, αλλά και οι πολλές διακρίσεις, που σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτσα δημιουργούν πρότυπα αριστείας.

«Οι πολλές συμμετοχές φέρνουν και ανάλογες διακρίσεις. Και τα τελευταία χρόνια πολλοί μαθητές από τη Λάρισα διακρίνονται σε εθνικούς αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς ( Βαλκανιάδες, Ολυμπιάδες κ.λπ.) με μετάλλια και άλλες τιμητικές διακρίσεις. Η αριστεία αναδεικνύει αξίες και δημιουργεί πρότυπα. Θυμηθείτε τη δεκαετία του ’80 την καταλυτική επίδραση του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα και των υπόλοιπων όχι μόνο στο μπάσκετ που απογειώθηκε κυριολεκτικά, αλλά και γενικότερα.

Οι διαγωνισμοί της ΕΜΕ έχουν πλέον τεράστιο κύρος και βαθιά απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό μας βοηθάει. Κι εμάς να αναζητούμε νέες προκλήσεις, να ψάχνουμε επιπλέον κίνητρα, να διευρύνουμε καινούριες περπατησιές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Καραμπάτσας αναφέρθηκε και στο μεγάλο και καινοτόμο εγχείρημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που είναι ο διαγωνισμός «Πυθαγόρας», ο οποίος περιλαμβάνει συμμετοχές μαθητών δημοτικού, δίνοντας μια δυναμική ώθηση που θα ξεκινά από μικρότερες ηλικίες. Στο σημείο αυτό προσθέτει: «Ο διαγωνισμός «Πυθαγόρας» είναι το μεγάλο και καινοτόμο project της ΕΜΕ. Πρόκειται για έναν εθνικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού μέχρι Γ’ Γυμνασίου. Για πρώτη φορά η ΕΜΕ απευθύνεται σε αυτές τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες στο Δημοτικό, πραγματοποιώντας μια αληθινή εθνική επένδυση ανυπολόγιστης αξίας! Στοχεύουμε όχι μόνο στην ανακάλυψη ταλέντων, αλλά και στη διερεύνηση και αξιοποίηση των δυσκολιών. Στην παιδαγωγική του λάθους δηλαδή! Τα Μαθηματικά είναι κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό, διακήρυξε το 2018 η ΕΜΕ όταν παρέλαβε την ύψιστη διάκριση, το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας!

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου, θα δώσουμε λεπτομέρειες προσεχώς και θα προσπαθήσουμε να τον αποκεντρώσουμε όσο είναι δυνατόν.

Τα Μαθηματικά έχουν περιεχόμενο και γνωστικά πεδία που αφορούν όλη την κοινωνία. Είναι ένα νέο μεγάλο στοίχημα ο Πυθαγόρας, που μας γεμίζει ευθύνη, αλλά και μας δίνει πολύ μεγάλη όρεξη για ανανέωση και προσφορά».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα