«Θερίζει» η γρίπη στα σχολεία

*ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ *ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ *«ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ» ΛΕΕΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2020 22:01

Της Νατάσας Πολυγένη

Συναγερμός έχει σημάνει στα σχολεία λόγω της εποχιακής γρίπης που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση. Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, πολλοί δάσκαλοι κάνουν μάθημα σε αίθουσες με ελάχιστους μαθητές, ενώ όπως αναφέρει η αναπληρώτρια

διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Παπαδοπούλου, το πρόβλημα είναι εντονότερο στα Νηπιαγωγεία αλλά και στις μικρές τάξεις του Δημοτικού, όπου από φέτος φοιτούν και παιδιά μικρότερης ηλικίας και οι γονείς υπό τον φόβο των ιώσεων τα κρατούν στο σπίτι.
«Είναι σύνηθες φαινόμενο αυτή την εποχή να σημειώνονται μαζικές απουσίες από τα σχολεία λόγω γρίπης. Συνήθως στα Νηπιαγωγεία οι απουσίες είναι πιο αυξημένες. Μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που εστάλη στο Υπ. Παιδείας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας στέλνει στα σχολεία οδηγίες προς τους γονείς, σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούν στην περίπτωση που τα παιδιά τους αρρωστήσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου.
ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, αναρτήθηκαν σε όλα τα σχολεία οι συστάσεις για τη μαθητική αλλά και εκπαιδευτική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Από το Υπουργείο Υγείας τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.
Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Ο καθηγητής Παιδιατρικής - διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής – ΜΕΝΝ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κ. Γεώργιος Συρογιαννόπουλος μιλώντας στην «Ε» σημειώνει ότι πράγματι βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο η γρίπη, αλλά αναμένεται κλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, νεογνά, βρέφη και παιδιά ηλικίας 1-2 ετών πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό.
Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρατηρούν όχι μόνο τη συμπτωματολογία, αλλά και τη γενικότερη εικόνα των παιδιών, να αναζητούν ιατρική φροντίδα και σε καμία περίπτωση να μη δίνουν ασπιρίνη σε παιδιά που έχουν γρίπη. Όσον αφορά στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο κ. Συρογιαννόπουλος τονίζει ότι όταν υπάρχει ένδειξη, το ιδανικό είναι να γίνεται τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο αλλά αν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί ή να εμβολιάσει τα παιδιά του ακόμη και σ’ αυτή τη φάση μπορεί να το κάνει. «Φυσικά και κάποιος μπορεί να εμβολιαστεί ακόμη και τώρα. Ο κύκλος των αντισωμάτων όμως χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εμβολιαστεί σήμερα μπορεί μέχρι να γίνει ο κύκλος να εκτεθεί στον ιό. Λέμε όμως ναι στον εμβολιασμό και τώρα».
ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Οι σχολικές Μονάδες θα πρέπει να προχωρήσουν σε σειρά μέτρων για τη προστασία από τη γρίπη.
Ειδικότερα πρέπει να γίνει:
-Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
-Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
-Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
-Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (π.χ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.).
-Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
-Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
-Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
-Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.
-Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.
Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.
ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ
Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη και στάλθηκε στα σχολεία, αναφέρει ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/ τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020. Βέβαια, οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται εφόσον έχει προσκομιστεί βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass