Βραβείο σε Λαρισαίο μαθητή για τη ρητορική του δεινότητα

Ο 15ΧΡΟΝΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2020 22:10

Για τη διπλωματική οξυδέρκεια και τη ρητορική του δεινότητα βραβεύθηκε, ο Λαρισαίος μαθητής της Α’ Λυκείου Θοδωρής Ξηρομερίτης.

Ο 15χρονος μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη πήρε μέρος στον Διαγωνισμό Προσομοίωσης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξήχθη στα μέσα Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε το Βραβείο του Καλύτερου Αγορητή ανάμεσα σε 148 μαθητές Λυκείων όλης της χώρας.

Ο Θοδωρής Ξηρομερίτης εντυπωσίασε με την αγόρευσή του για τον τρόπο που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μαζικές αφίξεις επιστημόνων λόγω του brain drain αλλά και των μεταναστών.

Ο Θοδωρής μίλησε στην «Ε» για την απόφασή του να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και τη βράβευσή του. Η Νομική και η ενασχόληση με την πολιτική φαίνεται ότι είναι τα μονοπάτια που έχει στόχο να ακολουθήσει επαγγελματικά. Προφανώς σ’ αυτό συντελεί και η επιρροή που δέχεται από το σπίτι με μητέρα δικηγόρο και πατέρα γιατρό, αν και όπως λέει, η απόφασή του εδράζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος διαπιστώνει ότι η πολιτική χρειάζεται τη νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει και να αποκαταστήσει την πολιτική αξιοπιστία στη χώρα.

Το σχολείο του πήρε μέρος στον διαγωνισμό με μια ομάδα 20 ατόμων, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται ώστε τα ελληνικά σχολεία να αποκτήσουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα και οικουμενικό προσανατολισμό και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση των μαθητών του.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Όπως ανέφερε ο Θοδωρής, για την προσομοίωση συγκροτήθηκαν οκτώ επιτροπές. Κάθε μία από αυτές τις επιτροπές πρότεινε ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχτηκε τις αντίστοιχες ερωτήσεις και αντικρούσεις σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος ήταν μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, οκτώ νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα. Η ικανότητα πειθούς, η ισχύς των επιχειρημάτων, η δύναμη του λόγου εξασφάλισαν στους μαθητές τις δυνατότητες να παρουσιάσουν ψηφίσματα, να τα αντικρούσουν, να τα υπερασπιστούν, να διατυπώσουν ερωτήσεις, να δώσουν απαντήσεις, να συνοψίσουν θέσεις και τελικά να ψηφίσουν την τελική μορφή των ψηφισμάτων της Ολομέλειας. Ο Θοδωρής Ξηρομερίτης ήταν στην επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μετά από δύο ημέρες εργασιών ήρθαν και τα αποτελέσματα που χάρισαν το βραβείο στον Λαρισαίο μαθητή, το οποίο συνοδεύεται από ένα τετραήμερο ταξίδι στο Στρασβούργο. Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ

Για τον Θοδωρή, πάντως, ήταν μια συναρπαστική εμπειρία και έχει σκοπό να την επαναλάβει τον Μάρτιο που θα λάβει μέρος σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρητορικής. Όμως, δεν είναι μόνο ο λόγος που κατέχει καλά αλλά και οι αριθμοί, αφού διακρίσεις έχει αποσπάσει και σε Διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας και μάλιστα τώρα βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων του «Ευκλείδη».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass