Μετ’ εμποδίων οι εγγραφές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

-ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ *Δ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ, ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2020 20:00

Παράταση μέχρι και τις 30 Μαρτίου έδωσε το Υπουργείο Παιδείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να εγγραφούν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προκειμένου να κατορθώσουν να ξεκινήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τις τελευταίες ημέρες το σύστημα φαίνεται ότι δεν άντεξε με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολύωρες προσπάθειες για να εγγραφεί κάποιος και σε αρκετές περιπτώσεις να μην τα καταφέρνει. Το Υπουργείο στη νέα εγκύκλιο που απέστειλε προτείνει οι εκπαιδευτικοί στο διάστημα αυτό, σε συνεργασία με τους διευθυντές και την ομάδα ασύγχρονης εκπαίδευσης , να δημιουργούν τα ψηφιακά τμήματα στα οποία θα ενταχθούν οι μαθητές και να αναρτούν σχετικό υλικό σε αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από τις σχετικές πλατφόρμες.

Ωστόσο παρά τα προβλήματα που έως ένα βαθμό ήταν και αναμενόμενα λόγω του ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που υλοποιείται μέσα σε σύντομα χρονικά πλαίσια, δεκάδες εκπαιδευτικοί ρίχτηκαν στη «μάχη» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με κάθε πρόσφορο μέσο και φαίνεται ότι προχωρούν αρκετά καλά. Παρά τη φυσική απόσταση που τους χωρίζει αυτές τις μέρες, μαθητές και καθηγητές δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο έχοντας πάντα κατά νου ότι κάποια στιγμή τα σχολεία θα ανοίξουν, θα έρθει η ώρα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και ότι τα παιδιά θα πρέπει να μη χάσουν την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Διδάσκουν, μαθαίνουν, γράφουν εργασίες αλλά κατά κύριο λόγο επικοινωνούν. Ακόμη και οι νηπιαγωγοί προσπαθούν να μη χάσουν επαφή με τους λιλιπούτειους μαθητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 33ο Νηπιαγωγείο όπου οι νηπιαγωγοί κάθε τάξης παραμονή της εθνικής επετείου, έστειλαν τις ευχές τους στους μικρούς μαθητές τους μέσω mail ή viber γράφοντας και δύο λόγια για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, κάνοντας έτσι ένα μικρό «μάθημα» και έχοντας ως βοηθούς τα παιδιά.

Αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις εγγραφές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παπαποστόλου αναφέρει ότι παράταση είναι μια δικαίωση για όσα εξαρχής τόνιζε ο Σύλλογος, που τονίζει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αγκαλιάζει το σύνολο των μαθητών και δημιουργεί ρήγμα στην ενιαία μαθησιακή αντιμετώπισή τους και εκτιμά ότι και να γίνουν οι εγγραφές το σύστημα δεν θα αντέξει, θα καταρρεύσει. Χαρακτηριστικά επισημαίνει:

«Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι μια επικουρική-υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, επιστημονικά, να υποκαταστήσει την ουσιαστική και καίρια εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής τάξης και ζωής. Από την αρχή είχαμε τονίσει ότι δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και παράλληλα υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Δυστυχώς το μέτρο δεν αγκαλιάζει το σύνολο των μαθητών και δημιουργεί ρήγμα στην ενιαία μαθησιακή αντιμετώπισή τους. Φυσικά με βάση τις διαμορφωμένες συνθήκες, δεν πρόκειται να αρθούν όλες οι παραπάνω δυσκολίες για το σύνολο των μαθητών. Η παράταση των εγγραφών εκπαιδευτικών και μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έως και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου δυστυχώς μας δικαιώνει .Και να πραγματοποιηθούν όλες οι εγγραφές, το σύστημα δεν πρόκειται να αντέξει , θα καταρρεύσει. Κατανοούμε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αλλά θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ξεφύγει από την επικοινωνιακή διαχείριση μιας τόσο σοβαρής προσπάθειας και να στραφεί στην ουσία και την εκπαιδευτική παιδαγωγική διάσταση. Θεωρούμε λοιπόν ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όποια μέθοδο θεωρούν πιο πρόσφορη με βάση την άποψη που έχουν διαμορφώσει για τη λειτουργία της τάξης τους από την καθημερινή επαφή τους με τους μαθητές, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει άλλος πιο αρμόδιος να διαπιστώσει».

Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι θετικό ότι το Υπουργείο Παιδείας με νέες οδηγίες δίνει στους εκπαιδευτικούς μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών και συγκεκριμένα:

«Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού. Ενθαρρύνεται η χρήση της προτεινόμενης από το ΥΠΑΙΘ πλατφόρμας λόγω της προσφερόμενης ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Μέθοδοι και εργαλεία που τυχόν έχουν αναπτυχθεί και αξιοποιούνται ήδη από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αξιοποιούνται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών και στη σχετική ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων σχετικά με την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φροντίσουν μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου να καταχωρήσουν στο myschool τη βαθμολογία β’ τριμήνου για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ ́ τάξη. Ο «έλεγχος προόδου» θα παραδοθεί στους γονείς/κηδεμόνες με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Για την καταχώρηση των βαθμολογιών ο κ. Παπαποστόλου σχολιάζει «Η καταχώρηση της βαθμολογίας του β' τριμήνου στο myschool μέχρι αύριο Παρασκευή είναι μια ενέργεια άνευ ουσίας , δεν προσφέρει κάτι».

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass