Μόνο για τα σχολεία λάπτοπ και τάμπλετ!

-ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ *ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΟΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΕΝΑΣ ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΝΑ 50 ΜΑΘΗΤΕΣ!

Δημοσίευση: 10 Απρ 2020 20:00

Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να μοιράσει τάμπλετ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μπορεί η υπουργός Νίκη Κεραμέως να το είχε ανακοινώσει, αλλά όταν επιχειρήθηκε να γίνει η καταγραφή των αναγκών, φάνηκε ότι οι αριθμοί θα έκαναν το εγχείρημα αδύνατο. Έτσι, ενώ ξεκίνησε αρχικά η καταγραφή του μαθητικού και διδακτικού δυναμικού που δεν έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα δώσει φορητούς υπολογιστές μόνο σε σχολεία και μάλιστα κάθε σχολική μονάδα δικαιούται έναν υπολογιστή ανά 50 μαθητές! Όπως ήταν φυσικό η αναστάτωση που προκλήθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σχολεία ήταν μεγάλη, αφού και τα χρονικά περιθώρια για να υποβληθούν οι πίνακες των αναγκών ήταν πολύ περιορισμένα-τους ανακοινώθηκε την Τρίτη και χθες έπρεπε να τα υποβάλλουν-αλλά και τα δεδομένα άλλαζαν διαρκώς χθες μέσα στην ημέρα. Ειδικότερα, μέσω εγκυκλίου η οποία εκδόθηκε την Τρίτη 7 Απριλίου, το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε στους διευθυντές των σχολείων όλης της χώρας ότι έχουν διορία ολίγων ωρών, για να καταγράψουν και να αποστείλουν τις ανάγκες των καθηγητών και μαθητών σε εξοπλισμό (φορητοί υπολογιστές) για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Έτσι λοιπόν οι διευθυντές των σχολείων «έτρεξαν 100άρι» προκειμένου να προλάβουν να κάνουν τις δηλώσεις, αφού η υποβολή θα ολοκληρωνόταν χθες στις 12 το μεσημέρι. Όπως ήταν φυσικό μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οπότε και ήρθε παράταση κάποιων ωρών (μέχρι και χθες τα μεσάνυχτα) και στη συνέχεια… ήρθαν και οι διευκρινίσεις. Διευκρινίσεις όμως που προκάλεσαν αναστάτωση και σύγχυση, καθώς τελικά αποδείχτηκε ότι η καταγραφή που ζητήθηκε δεν ήταν προκειμένου να δοθούν φορητοί υπολογιστές σε όσα παιδιά ή εκπαιδευτικούς δεν είχαν πρόσβαση, αλλά να καταγραφεί ο εξοπλισμός του κάθε σχολείου και οι ανάγκες του.

Μάλιστα, στη νέα διορθωτική εγκύκλιο που απέστειλε το Υπ. Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι «-Η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών).

- Η καταγραφή αυτή σχετίζεται με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων.

- Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη ευρύτερων εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη και καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και νέων μορφών μάθησης.

-Για τους ανωτέρω λόγους καλείσθε να καταγράψετε τις άμεσες μόνο ανάγκες των σχολικών μονάδων κάνοντας χρήση της φόρμας σε μορφή excel, που επισυνάπτεται».

Μάλιστα στη διορθωτική εγκύκλιο ήρθαν και νέες διευκρινιστικές οδηγίες που έλεγαν ότι σε κάθε σχολείο, αντιστοιχεί ένας φορητός υπολογιστής ανά 50 μαθητές!

Η «Ε» επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας αλλά και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που βρισκόταν επί ποδός από το χάραμα μέχρι αργά τη νύχτα για να προλάβουν να στείλουν τις ανάγκες των σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας, αφού η διορθωτική εγκύκλιος ανέτρεψε τα πάντα και έπρεπε να το πιάσουν από την αρχή, κάνοντας καταγραφή μονάχα των αναγκών του σχολείου.

Πάντως κύκλοι των εκπαιδευτικών, χθες έκαναν λόγο για επικοινωνιακή φιέστα του Υπουργείου Παιδείας, που όταν συνειδητοποίησε ότι θα χρειαζόταν να διανείμει εκατομμύρια υπολογιστές προκειμένου να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση, το πήρε πίσω με γοργά βήματα. Αξίζει, να σημειωθεί ότι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, είχε γίνει καταγραφή των μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ο αριθμός τους άγγιζε τους 3100! Παρόλα αυτά οι αριθμοί που προέκυπταν από τη χθεσινή καταγραφή ήταν κατά πολύ μεγαλύτεροι.

Το κακό στην όλη ιστορία είναι ότι αναστατώθηκαν και πολλές οικογένειες μαθητών που έσπασαν τα τηλέφωνα σε σχολεία και διευθυντές, καθώς θεώρησαν ότι έπρεπε να προλάβουν να δηλώσουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό.

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Με την προχθεσινή εγκύκλιο που έφθασε με τη μορφή του κατεπείγοντος το Υπουργείο Παιδείας διατύπωνε την πρόθεση να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας. Μάλιστα, στην εγκύκλιο τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι

«Στόχος, είναι να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης.

Παράλληλα, ανέφερε η εγκύκλιος, να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού.

Την κατάσταση αυτή, υπογράμμιζε το Υπουργείο Παιδείας, επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων)».

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass