Πώς βίωσαν οι μαθητές τον «εγκλεισμό» τους στο σπίτι

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΕ 28 ΧΩΡΕΣ ΣΕ 4 ΗΠΕΙΡΟΥΣ - Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2020 21:15

Οι επιπτώσεις του «εγκλεισμού» των μαθητών και των μαθητριών στο σπίτι λόγω του κλεισίματος των σχολείων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» μίας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται σε 28 χώρες σε 4 ηπείρους υπό τον συντονισμό του Student Wellbeing and Prevention of Violence Research Centre (SWAPv) του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας.


Η έρευνα που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, θα περιέχει δεδομένα που θα προέλθουν από τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά τα συμπεράσματά της θα αποτυπώνουν την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Επίκ. Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) Χριστίνα Ρούση μιλά στην «Ε» για την έρευνα που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
«Η έρευνα έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και το σχετικό υλικό έχει ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αφορά στους μαθητές και στις μαθήτριες Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση και η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι ικανοποιητική. Πρόκειται για ένα απλό ερωτηματολόγιο που αφορά εμπειρίες των παιδιών έκθεσης σε επιθετικότητα (συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού), καθώς και σε ερωτήσεις που αφορούν την ψυχική τους ευημερία και ανθεκτικότητα, την αυτοαντίληψή τους και κάποιες γενικότερες ερωτήσεις που αφορούν το πώς βίωσαν την περίοδο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τα συναισθήματα που μία πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως τη δεδομένη στιγμή ο κορονοϊός, μπορεί να βγουν στην επιφάνεια, όπως ο θυμός, ο φόβος, η απόγνωση και η θλίψη, τα οποία ίσως να νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι μαθητές/-τριες μόνοι/-ες τους» αναφέρει η κ. Ρούση. Σύμφωνα με την ίδια, τέλη Νοεμβρίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν και στόχος των ερευνητών είναι να αξιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από την εκπαιδευτική κοινότητας σε όφελος των μαθητών/-τριών.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απομόνωσης στην ψυχική ευεξία των παιδιών και των εφήβων. Το να γνωρίζουμε τις εμπειρίες των μαθητών/-τριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων που θα διασφαλίζουν το θετικό κλίμα στα μαθησιακά περιβάλλοντα των παιδιών» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας συνεργάζονται επίσης οι καθηγήτριες Ελένη Διδασκάλου (αναπ. καθ. στο ΠΤΕΑ) και Ελένη Ανδρέου (καθ. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης).

 

Η ΕΡΕΥΝΑ
Οι μαθητές/-τριες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έρευνα (και με την προϋπόθεση ότι έχουν την έγκριση των γονέων τους), μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://research-all.org/covid-19-lock-down-questionnaire-for-students.php και να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά.
Για πληροφορίες ή και για να αποσταλεί ο σύνδεσμος της έρευνας ηλεκτρονικά, οι γονείς μπορούν να αποστέλλουν σχετικό αίτημα στο research.roussi@gmail.com .
Στη διαδικτυακή διεύθυνση https://research-all.org/Greece.php βρίσκονται διαθέσιμες ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για την έρευνα αυτή όσο και για άλλα θέματα. Η συμπλήρωση διαρκεί 12-15 λεπτά περίπου και γίνεται ανώνυμα, χωρίς να αποτυπώνεται κανένα προσωπικό στοιχείο των μαθητών/τριών που να επιτρέπει την οποιαδήποτε ταύτισή τους. Οι μαθητές/τριες που έχουν τη γονεϊκή συναίνεση να συμμετάσχουν στην έρευνα, διατηρούν το δικαίωμά τους να μην συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο ή και να αποχωρήσουν από την έρευνα όποτε το επιθυμούν.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass