ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2020 17:20

Τα Τμήματα Θεολογίας έχουν σκοπό να προσφέρουν στους φοιτητές τους τη δυνατότητα να ερευνούν και να μελετούν την ορθόδοξη θεολογία, να καλλιεργούν τους πρακτικούς κλάδους της θεολογίας, δηλαδή την ποιμαντική, την κοινωνιολογία της θρησκείας και τα

σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα, αλλά και να δημιουργούν και να διασφαλίζουν την απαραίτητη επικοινωνία Εκκλησίας-Κοινωνίας. Εργασιακά
Οι πτυχιούχοι των τεσσάρων Τμημάτων Θεολογίας μπορούν να διδάξουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητές θεολογίας.
Όπως αναφέρει το τμήμα της Θεολογίας Αθήνας στην ιστοσελίδα του, οι προοπτικές για τους πτυχιούχους των Τμημάτων Θεολογίας είναι αρκετές και προσδιορίζονται από την ιδιαιτερότητα της σύνθετης αποστολής της Θεολογικής Σχολής είτε στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, είτε στην στελέχωση της εκκλησιαστικής διακονίας. Παράλληλα, μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, όπως στη δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, σε αρχαιολογικές υπηρεσίες, σε εκδοτικούς φορείς, σε ξεναγήσεις αρχαιολογικών χώρων, κ.λπ.
Στον τομέα της εκκλησιαστικής διακονίας οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες του εφημεριακού κλήρου τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον ευρύτερο Ελληνισμό της Διασποράς (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική, Ασία), ενώ παράλληλα μπορούν να στελεχώσουν, ως λαϊκοί, διάφορες υπηρεσίες εκκλησιαστικής κοινωνικής διακονίας. Οι πτυχιούχοι κληρικοί των τμημάτων εντάσσονται στην Α’ μισθολογική βαθμίδα και πληρούν με τη λήψη του πτυχίου τους μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις χειροτονίας τους στο βαθμό του επισκόπου.
Τέλος, οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται στους ακόλουθους τομείς:
* Σε θέσεις Δημοσίου και ΟΤΑ ΠΕ Διοικητικού.
* Σε θέσεις διοίκησης και γραμματειακής υποστήριξης Εκκλησιαστικών, Θρησκευτικών Οργανισμών και Ιδρυμάτων, όπως Μητροπόλεις, Πατριαρχεία, ιεραποστολικά κλιμάκια, διεθνείς θρησκευτικούς φορείς, κ.ά.
* Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διδάσκοντας το αντίστοιχο μάθημα, καθώς και σε ΚΕΣΥ ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας έχοντας κάνει σχετικές σπουδές στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
* Σε υπηρεσίες, ιδρύματα και επιχειρήσεις στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
* Στην οργάνωση και εφαρμογή προσκυνηματικών προγραμμάτων και θρησκευτικών περιηγήσεων είτε στον ιδιωτικό τομέα με παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, υλοποίησης και υποστήριξης ταξιδιών και εκδρομών και διαφόρων δρώμενων με Προσκυνηματικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, είτε σε δημόσιους φορείς Τουρισμού.
* Σε θέσεις που αφορούν τη συντήρηση, φύλαξη, τεκμηρίωση και ανάδειξη εκκλησιαστικών αρχείων, βιβλιοθηκών, μουσείων και μνημείων θρησκευτικού χαρακτήρα.
* Σε υπηρεσίες συμβούλων επικοινωνίας ή στελεχών εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
* Σε συνοδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας όπως συμβουλευτικό έργο σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας, σε ιδρύματα εκκλησιαστικών οργανισμών, ΜΚΟ και τοπικής αυτοδιοίκησης, που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες, καθώς και σε φορείς Προαγωγής Ψυχικής Υγείας.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι των τμημάτων Θεολογίας, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού ως υπεύθυνοι τουριστικών επιχειρήσεων και οργάνωσης εκδρομών σε θρησκευτικούς προορισμούς, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας ως υπεύθυνοι διαχείρισης πληροφοριών σε βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, στον τομέα των εκδόσεων ως επιμελητές κειμένων θρησκευτικού περιεχομένου, κ.ά. (Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα156 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»
Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass