ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Γαλλική βοήθεια με μυστρί και... μπατανόβουρτσα!

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2014 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:17

 

Της Λένας Κισσάβου

Ο Simon και ο Clennemt, είναι δύο νέοι 22 ετών, από τη Γαλλία, που ήρθαν για ένα μήνα στη Λάρισα, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Σπουδαστές Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου La Rochelle της Γαλλίας, ήρθαν στη Λάρισα και οι ανάγκες της δουλειάς που ανέλαβαν, απαιτούσαν να πιάσουν μυστρί, ρολά, πινέλα και... μπατανόβουρτσα!

Τους βρήκαμε να βάφουν το κτίριο της «Παιδικής Στέγης» Λάρισας, και εν ώρα διαλείμματος των λιλιπούτειων μαθητών, να τους περιτριγυρίζουν και να κοιτούν με περιέργεια τους ξένους, που κάνουν δουλειές στον παιδικό σταθμό τους, χαμογελώντας τους και προσπαθώντας να συνεννοηθούν μαζί τους με νοήματα.

Οι ίδιοι δε, δηλώνουν ενθουσιασμένοι, τόσο από τη δουλειά που κάνουν όσο και από την πόλη της Λάρισας, αλλά ακόμη περισσότερο από τους ανθρώπους της, για τους οποίους δηλώνουν:«Είστε φιλόξενοι, εγκάρδιοι, διαχυτικοί, ενθουσιώδεις...

Μας εξέπληξε επίσης το ενδιαφέρον που δείχνουν άγνωστοι άνθρωποι, οι οποίοι περαστικοί από εκεί που εργαζόμαστε, στέκονται, μας κοιτούν και ρωτούν τι κάνουμε. Είναι φανερή η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που δείχνουν.

Εμείς οι Γάλλοι γενικά, δεν είμαστε διαχυτικοί σαν εσάς...».

Simon Augizean και ο Clennemt Πasuet, συστήνονται και από σεβασμό για τη χώρα όπου φιλοξενούνται, προτίμησαν να καλημερίσουν στην ελληνική γλώσσα.

Βρέθηκαν στην «Παιδική Στέγη», στο πλαίσιο εθελοντικού προγράμματος που υλοποιεί ο Γαλλικός Σύλλογος «Prosuma», ο οποίος πραγματοποιεί αποστολές βοήθειας σε κράτη που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, επιλέγοντας αυτή τη φορά και για πρώτη φορά, την Ελλάδα και μάλιστα εστιάζοντας το ενδιαφέρον του, στη στήριξη του Παιδικού Σταθμού της Παιδικής Στέγης Λάρισας, που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες.

«Βοηθήστε την Ελλάδα. Σώστε την Παιδική Στέγη», είναι ο τίτλος του προγράμματος και οι δύο φοιτητές ήρθαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο πλαίσιο του έργου ανακαίνισης του κτιρίου, που χρηματοδοτεί ο Γαλλικός Φιλανθρωπικός Σύλλογος.

Οι δύο φοιτητές μας είπαν επίσης ότι η προσφορά εθελοντικής εργασίας, αποτελεί μέρος των σπουδών τους, καθώς επιβάλλεται να συμμετάσχουν σε εθελοντικό πρόγραμμα και μάλιστα με αντικείμενο την προσφορά σε παιδιά.

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποια εικόνα έχουν σχηματίσει οι Γάλλοι για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Simon αναφέρει: «Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται και σχολιάζουν συχνά την οικονομική κρίση της Ελλάδας. Σε κάποια από αυτά διαφαίνεται ένας ρατσισμός…

Η κοινωνία όμως έχει ουδέτερη στάση στο θέμα αυτό. Κι εγώ ήρθα εδώ, ανεπηρέαστος από όλα αυτά και χωρίς να φοβάμαι τι θα βρω», τόνισε

εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό του για τη ζωή που συνάντησε στη Λάρισα, με τις καθημερινές εξόδους των πολιτών και το πλήθος κόσμου που κυκλοφορεί καθημερινά στις καφετέριες, στα μπαρ, στα εστιατόρια κ.α. «Εντυπωσιάστηκα από τη βραδινή ζωή. Έχετε πολύ όμορφα μπαρ και εστιατόρια και όμορφα σπίτια με μεγάλα μπαλκόνια... Η κουζίνα σας είναι καταπληκτική!», είπε ο Simon.

Ο δε Clennemt, αναφέρει: «Στη Γαλλία βγαίνουμε μόνο το Σάββατο. Κάθε μέρα ακολουθούμε ένα αυστηρό, θα το έλεγα πρόγραμμα, σε σχέση με αυτό που είδα σε εσάς. Για παράδειγμα τρώμε πάντα στις 12 το μεσημέρι και γενικά έχουμε αυστηρό ωράριο για όλα. Μια... προγραμματισμένη ζωή. Εδώ είναι υπέροχη η ελευθερία με την οποία κινείται η ζωή σας...

Όσο για την κουζίνα σας; Μου άρεσε το σουβλάκι και το τσίπουρο...» καταλήγει γελώντας.

Από την άλλη και οι δύο παρατηρούν την άλλη όψη της εικόνας της πόλης και σχολιάζουν: «Υπάρχουν πολλά κλειστά καταστήματα και ημιτελή κτίσματα, που φαίνεται να εγκαταλείφθηκαν.

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβές, σε σχέση με αυτές της Γαλλίας. Παρατηρήσαμε ότι ίδια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που υπάρχει στην Ελλάδα και στη Γαλλία, έχει τα προϊόντα της πιο ακριβά στην Ελλάδα.

Φθηνά είδαμε ότι είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα τσιγάρα και οι τιμές στα εστιατόρια. Στα καταστήματα ενδυμάτων και υποδημάτων οι τιμές με τη Γαλλία είναι σχεδόν ίδιες».

Θα ξανάρχονταν στην Ελλάδα, χωρίς δεύτερη σκέψη, είπαν και οι δύο, που γνώρισαν παράλληλα με τη διαμονή τους στη Λάρισα και άλλες περιοχές στις οποίες ξεναγήθηκαν από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, της Παιδικής Στέγης Λάρισας, κ. Αγγέλα Σιτρά.

Στόμιο, Βεργίνα, Πλαταμώνας, Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού..., και έπεται συνέχεια. Κατά την επικοινωνία τους με την οικογένειά τους, δεν σταματούσαν να εκθειάζουν τα μέρη που συναντούσαν.

«Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη προς τους φίλους Γάλλους και τους ευχαριστούμε από καρδιάς, που φέτος επέλεξαν να συνδράμουν στην Παιδική μας Στέγη», ανάφερε η κ. Σιτρά.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της «PROSUMA», κ. Ollier , επισκέφθηκε πρόσφατα τον χώρο των εργασιών στην Παιδική Στέγη και δήλωσε, πως είναι διατεθειμένοι και το 2015 να συνεχίσουν το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, αλλά και οικονομικής υποστήριξης όχι μόνο προς την Παιδική Στέγη, αλλά και προς άλλες δομές, της πόλης, εφόσον τους αποσταλούν οι φάκελοι με τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες.

 

.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass