Ευρωπαίοι μαθητές στο Λύκειο Γόννων

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ERASMUS

Δημοσίευση: 20 Νοε 2021 16:40

Μαθητές του Γενικού Λυκείου Γόννων βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, όπου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο - Λυκειακές τάξεις της Καλλιθέας Ελασσόνας και τρία ευρωπαϊκά σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τον Δημοκρατικό Πολίτη του Αύριο», που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των δημοκρατικών θεσμών.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, που σχεδιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα Γκανάτσιου, φυσικό και Βάγια Ντρογκούλη, φιλόλογο, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν τον χώρο της Πνύκας, έναν χώρο που συνδέεται με τη γέννηση της δημοκρατίας και ζωντάνεψαν με ένα παιχνίδι ρόλων τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Εκκλησία του Δήμου κατά την αρχαιότητα. Στη συνέχεια γνώρισαν την ιστορία του Μνημείου του Λυσικράτη και συζήτησαν για τον ρόλο του χρήματος και των χορηγιών σε μια δημοκρατία. Επισκέφθηκαν επίσης την Ακρόπολη και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της, ενώ αναζήτησαν και τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη εποχή.
Η επίσκεψη στη Βουλή, την πλατεία Συντάγματος και στο Πολυτεχνείο τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν το πολίτευμά μας, αλλά και τα σημαντικά ορόσημα στην πορεία της χώρας προς τη Δημοκρατία.
Τις επόμενες ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής και στο Μνημείο της Μάχης των Θερμοπυλών, όπου μετά από μια σύντομη 3D παρουσίαση της μάχης γνώρισαν, με τη βοήθεια διαδραστικών πινάκων, τους αγώνες των ελληνικών πόλεων-κρατών για την υπεράσπιση της ελευθερίας τους.  Τα Μετέωρα, ως γεωλογικοί σχηματισμοί, αλλά και τα μοναστήρια τους, ως μνημεία αρχιτεκτονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, προκάλεσαν επίσης το ενδιαφέρον των μαθητών/-τριών κατά την επίσκεψή τους στον Νομό Τρικάλων.
Κατά την άφιξή τους στο Γενικό Λύκειο Γόννων οι μαθητές και οι μαθήτριες των πέντε σχολείων έγιναν δεκτοί από τον διευθυντή του σχολείου κ. Δημάκη Δημήτριο και τον Σύλλογο των Καθηγητών.  Ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος για τη Δημοκρατία, καθώς και του δεύτερου προγράμματος Erasmus+ «Υδάτινο Περιβάλλον και Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά» που εκπονείται παράλληλα από το Λύκειο Γόννων. Τα ευρωπαϊκά σχολεία παρουσίασαν τη χώρα τους και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματά. Στη συνέχεια ο μαθητής του σχολείου Λάμπρος Μαλέκας έπαιξε με το μπουζούκι του ελληνική μουσική και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου, στους οποίους συμμετείχαν οι φιλοξενούμενοι μαθητές και μαθήτριες. Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα.
Αργότερα, οι μαθητές κι οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων από τον υπεύθυνο του Μουσείου, κ. Βασίλειο Καραβιδέ, ο οποίος, επί δεκαετίες, με προσωπική φροντίδα, διασώζει και εκθέτει παραδοσιακά αντικείμενα του τόπου στον πολύ ελκυστικό χώρο του Μουσείου. Στο τέλος της επίσκεψης προσφέρθηκαν από τον κ. Καραβιδέ στους εκπαιδευτικούς ως ενθύμιο, κεραμικά πιάτα, χειροποίητα, διακοσμημένα με παραδοσιακά μοτίβα.
Στη Λάρισα μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αρχαία θέατρα, καθώς και μνημεία από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, αλλά και την οθωμανική περίοδο της πόλης και να συζητήσουν για τον ρόλο του θεάτρου και της ελεύθερης έκφρασης ιδεών στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας τον Δημοκρατικό Πολίτη του Αύριο» έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τη γνώση όχι μέσα από τις τυπικές μεθόδους του σχολείου, αλλά μέσα από μια άτυπη διαδικασία που ενθαρρύνει την αυτονομία και τη δημιουργικότητα. Μαζί αναζήτησαν υλικό για την έρευνά τους και κατανόησαν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Νέες φιλίες δημιουργήθηκαν και ενδυναμώθηκε η Ευρωπαϊκή συνείδηση. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν η δυνατότητα που έδωσε στον καθένα να αποκτήσει μια διαφορετική οπτική πάνω σε εκπαιδευτικά συστήματα και μεθόδους διδασκαλίας, να σχηματίσει μια γνώμη για τις διαφορετικές νοοτροπίες κάθε χώρας και συχνά να αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1