ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2022 14:24

Το Τμήμα Βιοτεχνολογίας (Γ.Π.Α.) ασχολείται με την εφαρμογή προηγμένων βιοτεχνολογικών γνώσεων και μεθόδων στους τομείς της γεωργικής παραγωγής (φυτικής και ζωικής) και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σκοπός του Τμήματος είναι να διασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο βιολογικό και τεχνολογικό υπόβαθρο μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, παρέχοντας τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ειδικότερα, το Τμήμα Βιοτεχνολογίας στοχεύει να μυήσει τους φοιτητές στους πλέον εξελιγμένους κλάδους γνώσης, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων που σχετίζονται με βιοτεχνολογικές διεργασίες.

Εργασιακά
Η Βιοτεχνολογία αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό κλάδο ο οποίος στοχεύει στην αξιοποίηση της εντυπωσιακής προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στις βιολογικές και συναφείς επιστήμες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων και προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Η συνεισφορά της Βιοτεχνολογίας είναι σημαντική στους τομείς υγείας, βιομηχανίας, διατροφής, πρωτογενούς παραγωγής, ενέργειας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής της σύγχρονης κοινωνίας, με τεράστιες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις εφαρμογές της.
Το Τμήμα είναι παραγωγικό γεωπονικό Τμήμα και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων είναι καταρχάς αυτές του Γεωπόνου, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο κεφάλαιο των Τμημάτων Γεωπονίας.
Επιπρόσθετα, με εφόδιο τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοτεχνολογίας μπορούν να απασχοληθούν με την εργαστηριακή έρευνα στα θέματα που αφορούν στα παραγωγικά γεωπονικά συστήματα, καθώς και σε εταιρείες υποστήριξης βιοτεχνολογικών εργαστηρίων και προώθησης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος εντάσσεται η αφομοίωση των καινοτομικών βιολογικών εργαλείων και εφαρμογών.
Επίσης, μπορούν να εργαστούν τόσο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην παραγωγή και εμπορία γεωργικών προϊόντων και εφοδίων, την παροχή γεωπονικών υπηρεσιών, όσο και στην παραγωγή και ανάπτυξη εξειδικευμένων γεωπονικών προϊόντων, όπως π.χ. πρωτεϊνών, ενζύμων, βιοδραστικών ουσιών, βιομάζας, κυτταρικών σειρών, πολλαπλασιαστικού υλικού και τροποποιημένων οργανισμών.
Ακόμη, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να στελεχώσουν εργαστήρια έρευνας, ανάπτυξης και ποιοτικού ελέγχου σε εταιρείες πρωτογενούς παραγωγής και βιοπροϊόντων, φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, σε νοσοκομεία και μικροβιολογικά εργαστήρια. Επιπλέον, μπορούν να στελεχώσουν εταιρείες εμπορίας προϊόντων βιοεπιστημών, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, ως και οργανισμούς και ελεγκτικές αρχές στην ημεδαπή και αλλοδαπή που εποπτεύουν διεργασίες και προϊόντα βιολογικής προέλευσης.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, ανάλογα με το Μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στο χώρο της υγείας ως ειδικοί ερευνητές σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών προϊόντων, στον τομέα των τροφίμων ως υπεύθυνοι ελέγχου ποιότητας, στον τομέα της γεωργίας ως υπεύθυνοι ανάπτυξης παραγωγής σε εταιρείες γεωργικών προϊόντων, κ.ά.
Τέλος, οι απόφοιτοι του Τμήματος εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 88.01 Γεωπόνων και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-Πάμε Πανεπιστήμιο».

Σπύρος Μιχαλούλης,
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass