Μπακογιάννης εγκαλεί Ζιάκα για τη νομιμότητα Ράπτου

*Απέστειλε εξώδικο με αφορμή τον αριθμό των τμημάτων σε Δημοτικό και Λύκειο *Εντείνεται η αντιπαράθεση ενόψει και της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, ενώ κορυφώνεται και η αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών με την προσπάθεια μείωσης του μαθητικού δυναμικού

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2022 21:10

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική αντιπαράθεση για το μέλλον των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου κορυφώνοντας παράλληλα την αγωνία εκατοντάδων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του ιστορικού σχολείου οι οποίοι βιώνουν την «επίθεση» -όπως έχει χαρακτηριστεί από τη διεύθυνση του ιδιωτικού σχολείου-, ενώ κοινό τόπο αποτελεί η πεποίθησή τους πως, βασική επιδίωξη της στόχευσης που γίνεται με επίκληση της νομιμότητας, αποτελεί η δραστική μείωση των τμημάτων τόσο του Δημοτικού όσο και του Λυκείου, παρότι η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει.


Εκπαιδευτικοί και γονείς οι οποίοι παρά το γεγονός ότι μέχρι την παραμονή του αγιασμού δεν είχε αποσαφηνισθεί το θέμα της λειτουργίας και κατ’ επέκταση η εργασιακή τους σχέση και η τύχη των μαθητών αντίστοιχα, όχι απλά παρέμειναν στο σχολείο, αλλά συμμετείχαν κιόλας και σε πρωτόγνωρες -για την «παράδοση» του σχολείου- κινητοποιήσεις αφού η όποια αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας θα σήμανε ανεπιθύμητες ανατροπές στον οικογενειακό προγραμματισμό.
Το ενδιαφέρον στην όλη αντιπαράθεση είναι πως, με κάθε μέσο, καλούνται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσουν τη «νομιμότητα» από την τρέχουσα σχολική χρονιά όταν έχουν προηγηθεί τα, σε όλους γνωστά, γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού με την επιχειρούμενη μεταβολή στη διοικητική πυραμίδα των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου.
Όπως είναι γνωστό, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η 15νθήμερη προθεσμία, στο πλαίσιο της οποίας το Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), σύμφωνα και με τις αποφάσεις (146/2022 και 147/2022) του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών θα πρέπει να προβεί στον επανέλεγχο (πλήρους και συμβατών δικαιολογητικών) του φακέλου των Εκπαιδευτηρίων και να τα υποβάλει εκ νέου στο Δικαστήριο, «προς οριστική κρίση της υπόθεσης».
Δικαστήριο το οποίο ανέστειλε προσωρινά την εκτέλεση, προσβαλλόμενης από τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, απόφασης της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή «περί ανάκλησης της άδειας», ενώ τα Εκπαιδευτήρια Νίκ. Μπακογιάννη άσκησαν παρέμβαση στην κύρια δίκη.
Τα Εκπαιδευτήρια Νίκ. Μπακογιάννη έκαναν ένα επιπλέον βήμα την περασμένη εβδομάδα αποστέλλοντας εξώδικη πρόσκληση προς την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλική Ζιάκα, εξώδικο που κοινοποίησαν προς τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Αικατερίνη Καραγιώργου, και τον αν. διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Νίκ. Ζέρβα, όπως και στους διευθύνοντες των Εισαγγελιών, Εφετών και Πρωτοδικών Λάρισας.
Εξώδικο στο οποίο τα Εκπαιδευτήρια Νίκ. Μπακογιάννη καταλήγουν σημειώνοντας πως «διαμαρτυρόμαστε εντόνως για το γεγονός ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς -και ενώ οι επίμαχες αποφάσεις εξεδόθησαν ήδη πριν από την έναρξή της- έρχονται σε γνώση μας εξαιρετικά σοβαρές πληροφορίες σχετικά με τη μη νόμιμη λειτουργία του Δημοτικού και του Λυκείου ή άλλως για τη λειτουργία τους κατά παράβαση των (προσωρινά) ισχυουσών αδειών και κατά παράβαση των υπ’ αριθμ. 146/2022 και 147/2022 Αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, γεγονός που αν αποδειχθεί αληθές δηλώνει την αδυναμία σας να εποπτεύσετε επαρκώς τον ως άνω εποπτευόμενο φορέα».

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Το μαθητικό δυναμικό των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου έχει σημειώσει σημαντική αύξηση με ενδεικτικό για παράδειγμα, τον αριθμό μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο (σ.σ. τα δύο Δημοτικά της Ράπτου συγχωνεύθηκαν σε ένα) το σχολικό έτος 2021-2022 να ανέρχεται σε 495 παιδιά (με 22 τμήματα).
Τα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη, επικαλούμενοι ισονομία παρεμβαίνουν εκ νέου και με το εξώδικο προς την κα Ζιάκα παραπέμπουν σε άδεια λειτουργίας των σχολείων της Ράπτου, με βάση ΦΕΚ του 2014 που προβλέπει 12 αίθουσες στο Δημοτικό και σε 3 αίθουσες για το Λύκειο.
Αντίθετα, τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου επικαλούνται μεταγενέστερα έγγραφα που αφορούν τόσο την άδεια λειτουργίας όσο και στον αριθμό των Τμημάτων στο Δημοτικό, έγγραφα τα οποία έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Σημειώνεται πως τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, με αφορμή το θέμα της άδειας λειτουργίας με πρόσφατη μήνυσή τους ζητούν να ερευνηθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, τόσο από τη νυν προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας κα Καραγιώργου, όσο και από προκατόχους της, αλλά και από στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.

ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
Τα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη σημειώνοντας στο εξώδικο ότι «επειδή έχουμε άμεσο, αδιαμφισβήτητο και ενεστώς έννομο συμφέρον για την ορθή εφαρμογή των ως άνω δικαστικών αποφάσεων, δεδομένου ότι τελούμε σε σχέση ανταγωνισμού με την αναφερόμενη ανώνυμη εταιρεία και, μάλιστα, είχαμε ασκήσει παραδεκτώς παρέμβαση στις δίκες επί τις οποίες εκδόθηκαν οι ως άνω αποφάσεις» καλούν την κα Ζιάκα να τους ενημερώσει εγγράφως για τις ενέργειες στις οποίες προέβη μέχρι σήμερα για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
«Ειδικότερα και συγκεκριμένα να μας απαντήσετε αν έχετε ελέγξει και εποπτεύσει, ως οφείλατε ως εποπτεύουσα Αρχή, την (προσωρινή) λειτουργία του Δημοτικού και του Λυκείου του ως άνω εκπαιδευτικού φορέα και αν έχετε επιβεβαιώσει ότι αυτά λειτουργούν με βάση την ισχύουσα για κάθε βαθμίδα άδεια λειτουργίας, δηλαδή με 12 αίθουσες για το Δημοτικό (ΦΕΚ 338/Β/13-02-2014) και 3 αίθουσες για το Λύκειο (ΦΕΚ 664/Β/18- 03-2014) και με τον επιτρεπόμενο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα» καταλήγει το εξώδικο Μπακογιάννη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass