ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Βιολογίας

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2022 17:31

Τα Τμήματα Βιολογίας παρέχουν σπουδές που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πτυχών της επιστήμης της Βιολογίας, από το μοριακό και το κυτταρικό επίπεδο, μέχρι και εκείνο των οικοσυστημάτων, μιας και η βιολογία ως επιστήμη χαρακτηρίζεται ως «η επιστήμη της ζωής».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) παρουσιάζει αναλυτικά στην ιστοσελίδα της τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων των Τμημάτων Βιολογίας. Έτσι, λοιπόν, οι απόφοιτοι των Τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
* Στην Εκπαίδευση, όπου υπάγονται στον Κλάδο ΠΕ04 Φυσικών με ειδικότητα Βιολόγου (Κωδικός: ΠΕ04.04) και μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές στη Δευτεροβάθμια δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
* Στον δημόσιο τομέα, σε διάφορα Υπουργεία [Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας), Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων] και οργανισμούς, ως ιχθυολόγοι στις υδατοκαλλιέργειες ή ιχθυογενετικούς σταθμούς, στη δημιουργία υβριδίων (βελτιωμένα είδη φυτών και ζώων), ως περιβαλλοντολόγοι (Π.Δ. 347/2003) σε Υπουργεία ή Νομαρχίες ή στην Ελληνική Αστυνομία σε τομείς σχετιζόμενους με την προστασία, τη διαχείριση και τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος ή τις αναλύσεις βιολογικών υλικών και παραμέτρων (π.χ. εγκληματολογικά εργαστήρια).
* Ως εργαστηριακοί επιστήμονες του κλάδου Π.Ε. (σύμφωνα με τους νόμους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: Ν. 2519/1997 και 2889/2001) στα εργαστήρια (παροχής υπηρεσιών ή ερευνητικά) των δημόσιων νοσοκομείων (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ.), όπως το βιοχημικό, ανοσοβιολογικό, αιμοδοσίας, αιματολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογικό, παθολογοανατομικό, μονάδες μοριακής βιολογίας, γενετικού ελέγχου, εξωσωματικής γονιμοποίησης, κ.ά. Σύμφωνα με τον Ν. 2889/2001, ο βιολόγος έχει δυνατότητα εξέλιξης έως και τον βαθμό του διευθυντή.
* Ως ερευνητές στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, όπως στο Δημόκριτο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ινστιτούτο Pasteur, το Ινστιτούτο «Άγιος Σάββας», το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Κρήτης, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.), το Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών «Φλέμιγκ», το Ερευνητικό Ίδρυμα της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑ), κ.ά.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να ιδρύσουν ή να είναι συνεργαζόμενοι με γραφεία μελετών με αντικείμενα: μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, οικολογικές, χωροταξικές μελέτες, μελέτες εγκατάστασης μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αλιευτικές κατασκευές, σε ινστιτούτα γενετικής βελτίωσης φυτών και ζώων, μονάδες παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, κ.λπ.
* Στον τομέα της Υγείας, ο βιολόγος μπορεί να εργαστεί ως εργαστηριακός επιστήμονας σε Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, Εργαστήρια Ελέγχου Νερών, Ελέγχου Ποιότητας, Ελέγχου Τροφίμων και Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, κ.ά. Επίσης, μπορεί να ιδρύσει ή να συνεργάζεται ή να μετέχει ως υπάλληλος σε Εργαστήρια Αναφοράς (εργαστήρια ελέγχου ποιότητας ή εργαστήρια «παροχής υπηρεσιών προς τρίτους») με αντικείμενο τις βιοχημικές, αιματολογικές, ανοσοβιολογικές, μοριακής βιολογίας ή γενετικές εξετάσεις, κ.ά. Ο βιολόγος, μετά από κατάλληλη διετή εμπειρία, μπορεί να μετέχει σε εργαστήρια ή κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Ν. 3305/2005), ενώ σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία, ο βιολόγος με κατάλληλη διετή εμπειρία μπορεί να ιδρύσει και να έχει την ευθύνη της λειτουργίας Τραπεζών Κρυοσυντήρησης (Τράπεζες Σπέρματος και Αρχέγονων Κυττάρων). Επιπλέον, μπορεί να ιδρύει ή να συμμετάσχει σε εταιρείες προετοιμασίας ή ελέγχου Ποιοτικών Προτύπων (π.χ. I.S.O.), κλινικές Γενετικού Ελέγχου-Γενετικής Συμβουλευτικής. Τέλος, ο πτυχιούχος βιολόγος μπορεί να εργαστεί, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, ως τεχνικός Ασφαλείας.
* Στον τομέα της Βιομηχανίας, ο βιολόγος μπορεί να απασχοληθεί σε βιομηχανίες και ειδικότερα σε τομείς, όπως τεχνολογία τροφίμων στα τμήματα παραγωγής και ελέγχου ποιότητας τροφίμων, σε φαρμακοβιομηχανίες, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, στον οικολογικό τουρισμό, κ.ά. Επίσης, μπορεί να ιδρύσει (ή να συνεργάζεται με) εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας αντιδραστηρίων (βιοχημικών, χημικών ή αντιδραστηρίων μοριακής βιολογίας, κ.ά.) ή/και αναλώσιμων υλικών και οργάνων ελληνικών ή/και ξένων εταιρειών.
* Ο βιολόγος μπορεί να ιδρύσει ή να συνεργάζεται με φορείς/εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας αντιδραστηρίων (βιοχημικών, χημικών, ή αντιδραστηρίων μοριακής βιολογίας, κ.ά.) ή/και αναλώσιμων υλικών και επιστημονικών οργάνων ελληνικών ή/και ξένων εταιρειών.
* Επιπρόσθετα, ο βιολόγος μπορεί να εργαστεί ως ιατρικός επισκέπτης και διευθυντικό στέλεχος στον τομέα της διαφήμισης και προώθησης φαρμάκων.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 32/11-2-2014, άρθρο 51, οι απόφοιτοι των Τμημάτων Βιολογίας μπορούν να αναλαμβάνουν την ίδρυση, Λειτουργία και Διεύθυνση Εργαστηρίων Ανάλυσης Τροφίμων.
Τέλος, σύμφωνα με το ΦΕΚ 4138, Τεύχος Β’, 20/9/2021, που αφορά τις ιατρικές ειδικότητες, οι πτυχιούχοι Βιολογίας μπορούν υπό προϋποθέσεις να αιτηθούν την απόκτηση τίτλου της ειδικότητας Εργαστηριακής Γενετικής.
Το Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ. χορηγεί Παιδαγωγικής Επάρκειας στους αποφοίτους. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση 6 εκ των 7 συγκεκριμένων μαθημάτων του προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών, όπως ορίζεται από τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος.
Το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ αποφασίζει ότι τα μαθήματα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος καλύπτουν τις απαιτήσεις του άρθρου 111 του Νόμου 4547/2018 για την «Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια» των αποφοίτων του και ο απονεμόμενος βασικός τίτλος σπουδών «Πτυχίο Βιολογίας» εμπεριέχει και την πιστοποίηση «Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας», με αναδρομική ισχύ και για τους φοιτητές με έτος εισαγωγής 2015-2016 και 2016-2017. Όσον αφορά τους φοιτητές με έτος εισαγωγής 2014-2015, ισχύουν όσα αναφέρονται στη σελίδα 5 της Γνωμοδότησης του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑ με Αρ. Πρωτ. 350/Ε2266/29.01.2018.
Οι βιολόγοι έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελετών: α) Κατηγορίας 27 Περιβαλλοντικές μελέτες και β) Κατηγορίας 26 Αλιευτικές μελέτες.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2022» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass