Πρωτιά για την ομάδα φοιτητών iGEM Thessaly 2022

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2022 14:00

Η ερευνητική ομάδα φοιτητών iGEM Thessaly 2022 εκπροσωπώντας για 4η συνεχόμενη χρονιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) απέσπασε όχι μόνο την πρωτιά στον κλάδο της, αλλά και υποψηφιότητες σε πολλά ειδικά βραβεία.

Παρουσιάζοντας το project «Navanthus» στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού η iGEM Thessaly 2022 κέρδισε το βραβείο για το Best Environment Project, κατακτώντας την 1η θέση ανάμεσα σε όλα τα περιβαλλοντικά projects που διαγωνίστηκαν παγκοσμίως σε αυτήν την κατηγορία.
Επιπλέον, το project της φετινής ομάδας απέσπασε χρυσό μετάλλιο και παράλληλα ψηφίστηκε μέσα στα 10 καλύτερα του διαγωνισμού!
Και οι διακρίσεις δεν σταματάνε εδώ! Η ομάδα απέσπασε υποψηφιότητες για την καλύτερη παρουσίαση στην Κριτική Επιτροπή, για την καλύτερη ιστοσελίδα, αλλά και για την άνθρωπο-κεντρική προσέγγιση, στην οποία βάσισε το project της επικοινωνώντας με εξειδικευμένους ανθρώπους σε πολλούς τομείς. Η χρυσή ομάδα Συνθετικής Βιολογίας iGEM-Thessaly θα βραβευθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ., από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο αμφιθέατρο Ιπποκράτης στη Βιόπολη της Λάρισας.
 Μεταξύ άλλων, στη βράβευση θα παρευρεθεί ο πρύτανης του Π.Θ. κ. Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανις Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και καθηγητές του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Αναφορικά με τη δράση της ομάδας iGEM Thessaly 2022, αυτή διαγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία του Περιβάλλοντος (Environment Track) στοχεύοντας στην επίλυση ενός τοπικού προβλήματος που ονομάζεται «ευτροφισμός». Το φαινόμενο του ευτροφισμού αναδύεται τα τελευταία χρόνια τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα υπό την ταυτόχρονη δράση και της κλιματικής αλλαγής.
Ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων (φωσφόρος και νιτρικά), εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και της απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, οδηγεί την υπέρμετρη ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών και τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό. Με το ερευνητικό project Navanthus (ναΰς<πλοίο, και άνθος<φυτό), η ομάδα στοχεύει να εφαρμόσει μια ολιστική προσέγγιση παρακολούθησης και φυτοαπορύπανσης σε ευτροφικά νερά. Πολλαπλοί αισθητήρες θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος (RC boat), παρακολουθώντας και αξιολογώντας την οικολογική κατάσταση του υδατικού συστήματος.
 Σε όποιο ειδικότερα σημείο τα δεδομένα μας υποδεικνύουν κρίσιμα επίπεδα ευτροφισμού, θα τοποθετείται μια πλωτή πλατφόρμα που θα φέρει γενετικά τροποποιημένα φυτά. Η πλατφόρμα θα είναι κατασκευασμένη από μυκήλιο, ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, και θα φέρει γενετικά τροποποιημένα φυτά Phragmites australis.
Οι ρίζες των φυτών θα βυθίζονται στο νερό και μόλις ανιχνεύσουν μικροκυστίνες μέσω ενός νέου συνθετικού ριβοδιακόπτη, θα ενισχύσουν την έκφραση των μεταφορέων Pi στα κύτταρα της ρίζας, με αποτέλεσμα την ενισχυμένη πρόσληψη και αποθήκευση φωσφόρου. Το υπέργειο τμήμα των φυτών θα συγκομίζεται και θα μετατρέπεται σε λίπασμα, στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας.
Μέλη της iGEM Thessaly 2022 αποτέλεσαν:
Ματθιόπουλος Κωνσταντίνος: Primary Principal Investigator της iGEM Thessaly 2022, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Λάρισας.
Γιακουντής Αντώνιος: Secondary Principal της iGEM Thessaly 2022, επίκουρος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας - Γονιδιωματικής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Χατζηγεωργίου Άρτεμις: Secondary Principal Investigator Thessaly 2022, καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοιατρική, Λαμία.
Καλλιαμπάκου Αικατερίνη: Instuctor της iGEM Thessaly 2022, διδάσκουσα Συνθετικής Βιολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Κατσαούνη Αφροδίτη: Instructor της iGEM Thessaly 2022, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.Τσαπαδίκου Αστερία: Advisor της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Ελένης Κωνσταντίνος: Advisor της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Γκόνη Ιωάννα: Advisor της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Μαγκούτα Έλλη: Project Leader της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Λακάκη Ελευθερία: Head of Wet lab της iGEM Thessaly 2022, απόφοιτη του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Ρετάλης Ιωάννης: Wet lab member της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Παπανικόλας Θεόδωρος: Head of Fundraising & Wet lab member της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Παπαδημητρίου Ναταλία: Head of Graphic Design της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
Διγενής Στέφανος: Head of Wiki & Dry lab member της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Βόλου.
Θεοφανοπούλου Χριστίνα: Head of Dry lab της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλου.
Πλατής Αναστάσιος: Dry lab member της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλου.
Μελαχροινός Γεώργιος: Dry lab member της iGEM Thessaly 2022, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλου.
Πατρινού Αικατερίνη: Head of Human Practices, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass