Επιστροφή στις Πανελλαδικές με καύσωνα

* ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΣΚΙΕΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΩΝ, ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΓΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ * ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Της Νατάσας Πολυγένη

Έντονος ο προβληματισμός γονέων, μαθητών και μαθητριών, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη συνέχιση των Πανελλαδικών εξετάσεων εν μέσω καύσωνα.

Δυστυχώς οι υποψήφιοι επιστρέφουν στην «αρένα» των εξετάσεων κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τους γονείς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι τα σχολικά κτίρια που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα δε διαθέτουν μονάδες κλιματισμού, ενώ πολλές φορές οι αίθουσες ιδιαίτερα όσες βρίσκονται σε όροφο «βράζουν» στην κυριολεξία. Το θέμα προφανώς και απασχόλησε και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ και το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετικές οδηγίες. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία και εννοείται ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε τα παιδιά να μην ταλαιπωρηθούν. Ήδη έχουμε μιλήσει με τις διευθύνσεις των σχολείων και δώσαμε οδηγίες να μη χρησιμοποιηθούν αίθουσες ανατολικές, να μετακινηθούν οι υποψήφιοι στα ισόγεια ή στις πιο σκιερές αίθουσες του κάθε σχολείου, να υπάρχουν στη διάθεση των παιδιών παγωμένα νερά, να τοποθετηθούν άμεσα ανεμιστήρες, όπου υπάρχει η δυνατότητα και έχουμε ενημερώσει και το ΕΚΑΒ να είναι σε ετοιμότητα αν τυχόν κάποιος υποψήφιος αισθανθεί αδιαθεσία. Για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Γυμνάσια εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ξεκινούν μισή ώρα νωρίτερα το πρωί» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, σήμερα διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε 4 μαθήματα ειδικότητας Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Στοιχεία Μηχανών.
Με την εξέταση στα μαθήματα Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) πέφτει αύριο, Τετάρτη 12 Ιουνίου, η «αυλαία» των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των ΓΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών και Μουσικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε Σχολή ή Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, θα διενεργηθούν από 18 μέχρι και 28 Ιουνίου, στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί.
ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΑ
Προβληματισμός επικρατεί και για τα μέτρα αντιμετώπισης που θα πρέπει να ληφθούν λόγω καύσωνα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διανύουν την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων, πριν το αποχαιρετίσουν για καλοκαίρι. Σενάρια για κλείσιμο σχολείων ή πρόωρη αποχώρηση μαθητών και μαθητριών στις 11.30 το πρωί κυκλοφορούσαν έντονα χθες, ενώ κάποιοι Δήμοι ήδη πήραν αποφάσεις, όπως στη Χαλκίδα, για 3ήμερο κλείσιμο και στα Τρίκαλα για πρόωρη αποχώρηση μαθητών και μαθητριών.
Πάντως, σύμφωνα με την εγκύκλιο, με τα μέτρα που αναμενόταν να εκδώσει χθες βράδυ το Υπουργείο Παιδείας, ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν είναι να μη γίνεται στα Δημοτικά το μάθημα της γυμναστικής.
Παρέμβαση, πάντως, για το θέμα έκανε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) σχετικά με το ενδεχόμενο θερμικής καταπόνησης παιδιών και εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα σε ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης, οι οποίες λειτουργούν χωρίς όρους ασφάλειας και υγιεινής.
Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Η θερμική εισβολή που ήδη ταλανίζει μεγάλο τμήμα της χώρας, γεννά κινδύνους για τον κόσμο της εργασίας. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει και στην εκπαίδευση, αν και σπάνια γίνονται αναφορές στον δικό μας χώρο σε σχέση με τη θερμική καταπόνηση μαθητών, μαθητριών και διδασκόντων. Στην ιδιωτική εκπαίδευση οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε μονάδες που λειτουργούν χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις όροι ασφάλειας και υγιεινής.
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) και γραμματέα της ΥΑΕ στη ΓΣΕΕ, Ανδρέα Στοϊμενίδη, και συζήτησαν το σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Επειδή η θερμική καταπόνηση σε εκπαιδευτικούς χώρους αφορά χιλιάδες ανθρώπους και κυρίως παιδιά, έγινε αναφορά στα μέτρα που θα πρέπει η πολιτεία και οι διοικήσεις των μονάδων εκπαίδευσης να λαμβάνουν σε πολύ θερμές ημέρες: Οι αίθουσες θα πρέπει να έχουν επαρκή αερισμό και κλιματισμό. Εκπαιδευτικοί και παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πηγές ενυδάτωσης (ψύκτες, βρύσες).
Ο προαυλισμός θα πρέπει να γίνεται μόνο σε σκιερά μέρη και να αποφεύγεται τελείως όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς υπό σκιάν. Επειδή τις ημέρες αυτές πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν προγραμματίσει εκδρομές και υπαίθριες εκδηλώσεις, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες ασφάλειας ή θα πρέπει να ακυρωθούν».
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Από τον Δήμο Τυρνάβου ανακοινώθηκε ότι λόγω του επερχόμενου καύσωνα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τυρνάβου (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) θα λειτουργήσουν από σήμερα Τρίτη έως και μεθαύριο Πέμπτη, 13/06/2024, μέχρι τις 11:30 π.μ.
Με απόφαση του δημάρχου Φαρσάλων, κ. Μάκη Εσκίογλου, σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου, αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου και μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου, όλα τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της επαρχίας Φαρσάλων θα ολοκληρώσουν το διδακτικό τους έργο στις 11.30 το πρωί, λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.
Με απόφαση του δημάρχου, Θανάση Νασιακόπουλου, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κιλελέρ σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ., λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται να επικρατήσουν στην περιοχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass