ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οικολογικό σαλάμι «διά ελιάς και αέρος»

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2013 20:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:55
Η παραγωγή ενός οικολογικού σαλαμιού αέρος, ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας δυο Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και δυο επιχειρήσεων, της Λάρισας και της Καρδίτσας. Το νέο προϊόν φέρει την επωνυμία «διά ελιάς και αέρος» και φιλοδοξία των παραγωγών είναι να κυκλοφορήσει στην εγχώρια αγορά το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ένα προϊόν που, όπως σημειώνει στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κων. Πετρωτός «είναι οικολογικό διότι συμβάλλει στην αξιοποίηση παραπροϊόντων των ελαιουργείων που διαφορετικά θα μετατρεπόταν στον γνωστό ρυπογόνο για το περιβάλλον κατσίγαρο», «έχει πολύ ωραία γεύση» και «κάνει καλό στην ανθρώπινη υγεία λόγω του αυξημένου πληθυσμού χρήσιμων γαλακτικών βακτηρίων που παράγονται από τη δράση των πολυφαινολών» οι οποίες «έχουν την ιδιότητα να εξοντώνουν τα βλαβερά αλλοιογόνα και παθογόνα βακτήρια».
Ένα προϊόν που, όπως τονίζεται από τις ερευνητικές ομάδες «παράχθηκε για πρώτη φορά χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο, εμπλουτίστηκε με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, βιοδραστικές πολυφαινόλες ελιάς, απομονωμένες από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα, τη συντηρησιμότητα και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία».
Για την ανάπτυξη του προϊόντος, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων κατέλαβε την 3η θέση (με αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο) στην τελική φάση του διαγωνισμού Ecotrophelia 2013 που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο οποίος ήταν ενταγμένος σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Eco-Innovation / EcoTroFood, για ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και οικολογικών τροφίμων.
«Το προϊόν αποτελεί ταυτόχρονα μία οικολογική καινοτομία αφού συμβάλλει στην αξιοποίηση των φυτικών νερών του ελαιοτριβείου και στην αποφυγή μετατροπής τους σε ένα ρυπογόνο απόβλητο» σημειώνεται με αφορμή τη διάκριση από τις δύο ερευνητικές ομάδες Τμημάτων Λάρισας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του μοναδικού ΤΕΙ της χώρας που είχε συμμετοχές στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Για την παραγωγή του, οι δυο ερευνητικές ομάδες συνεργάσθηκαν με δυο τοπικές επιχειρήσεις, την εταιρία «Αλλαντοποιία Καρδίτσας - Τσιανάβας ΑΒΕΕ» και την εταιρία παραγωγής πολυφαινολών «Polyhealth AE» που εδρεύει στη Λάρισα και αποτελεί τη μοναδική εταιρία παραγωγής πολυφαινολών στην Ελλάδα ενώ τη διαμόρφωση της μακέτας επιμελήθηκε Λαρισαίος γραφίστας της εταιρίας «Salvador».
ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ
Όπως σημειώνει στην «Ε» ο κ. Πετρωτός «είναι γνωστό ότι οι πολυφαινόλες ελιάς αποτελούν ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά με σημαντικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία όσον αφορά την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
Ωστόσο οι ίδιες ουσίες εμποδίζουν λόγω της αντιμικροβιακής δράσης την ομαλή βιολογική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων του ελαιοτριβείου δημιουργώντας κατά τον τρόπο αυτό ένα οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτού του προβλήματος και της ευκαιρίας που παρουσιάζεται ταυτόχρονα, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων, ανέπτυξε ολοκληρωμένη τεχνολογία διαχείρισης των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων για την ανθρώπινη υγεία πολυφαινολών και μάλιστα με χρήση νανοτεχνολογίας ενίσχυσε περαιτέρω τη δραστικότητα αυτών και σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον καθηγητή κ. Ιωάννη Γιαβάση άρχισε η παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με τα παραγόμενα φυσικά αντιοξειδωτικά.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας παρήχθηκε μόλις πρόσφατα ένα σαλάμι αέρος χωρίς χημικά συντηρητικά όπως τα γνωστά νιτρώδη που ενοχοποιούνται σαν καρκινογόνα λόγω των νιτροζαμινών που παράγουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Το νέο αυτό προϊόν είναι οικολογικό διότι συμβάλλει στην αξιοποίηση παραπροϊόντων των ελαιουργείων που διαφορετικά θα μετατρέπονταν στον γνωστό ρυπογόνο για το περιβάλλον κατσίγαρο και επιπλέον έχει πολύ ωραία γεύση και κάνει καλό στην ανθρώπινη υγεία λόγω του αυξημένου πληθυσμού χρήσιμων γαλακτικών βακτηρίων που παράγονται από τη δράση των πολυφαινολών οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξοντώνουν τα βλαβερά αλλοιογόνα και παθογόνα βακτήρια τα γνωστά κλωστρήδια αλλά ταυτόχρονα να ενεργοποιούν τη χρήσιμη γαλακτική χλωρίδα που κάνει καλό στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών δίνει ένα φυσικό κόκκινο χρώμα στο προϊόν, ένα πολύ ωραίο άρωμα και γεύση και εμποδίζει την τάγγιση του λίπους του προϊόντος αναβαθμίζοντας την ποιότητά του» καταλήγει ο κ. Πετρωτός.
ΟΜΑΔΑ
Η ομάδα των φοιτητών που ανέπτυξε το καινοτόμο προϊόν αποτελείται από τους Μάριο Κανδυλάκη, Ευθύμιο Τσιμτσιράκη και Σέργιο Τουχικιάν, με επιβλέποντα καθηγητή τον μικροβιολόγο - βιοτεχνολόγο και ειδικό στις βιομηχανικές ζυμώσεις και τα ζυμούμενα προϊόντα, Ιωάννη Γιαβάση,
Το προϊόν αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κων. Πετρωτό και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων η οποία έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία παραγωγής πολυφαινολών από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass