Κατάληψη δασκάλων στην Περιφερεισκή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 10 Απρ 2013 15:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:30
Συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με απόφαση της ΔΟΕ, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επικαιροποιήσει τις οργανικές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών.
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «ο υποβιβασμός δεκάδων σχολικών μονάδων στο Ν. Λάρισας θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η μείωση δεκάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού. Μείωση θέσεων που θα έχει ως συνέπεια το δραματικό περιορισμό του αριθμού των μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών αλλά και των μόνιμων διορισμών. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία οδηγεί σε βίαιη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων.
Η διατήρηση σχολικών μονάδων στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή των κατοίκων στις περιοχές αυτές. Είναι λάθος οικογένειες να «εξαναγκαστούν» σε αστική μετανάστευση προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το βασικό δικαίωμα στη μόρφωση» καταλήγει ο Σύλλογος.  
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΜΗΤΣΑ
 
Να μην μειωθεί ο αριθμός των δασκάλων και των καθηγητών στα σχολεία του Δήμου Κιλελέρ και ολόκληρης της ελληνικής υπαίθρου ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στην οποία διατρανώνει την ανάγκη να τηρούνται κοινωνικά κριτήρια στην κατανομή των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην επιστολή του, που κοινοποιείται στους διευθυντές Εκπαίδευσης του νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε όλους τους Λαρισαίους βουλευτές, ο κ. Κομήτσας τονίζει:
«Κύριε Υπουργέ
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους των γονέων μαθητών του Δήμου Κιλελέρ, που φοιτούν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής μας, η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του εγγράφου με αριθμ. 4506 / Δ4 / 02-04-2013 του Υπουργείου Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας στο οποίο γίνεται λόγος για «μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων με αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό τους».
Οι γονείς ευλόγως ανησυχούν φοβούμενοι ότι επίκειται μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε σχολεία του Δήμου Κιλελέρ, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις εν λόγω σχολικές μονάδες στερώντας από τα παιδιά τις ίσες ευκαιρίες για μάθηση έναντι των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο προσδιορισμός του αριθμού των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, ιδιαίτερα της υπαίθρου, δεν είναι δυνατόν να προκύπτει αποκλειστικά και μόνο με τη λογική των αριθμών και με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους που αναλαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Είναι σαφές ότι πρέπει σε αυτή τη διαδικασία να υπεισέρχονται και κοινωνικά κριτήρια, καθώς αναφερόμαστε σε παιδιά αγροτών και εργατών, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν χαμηλό εισόδημα και μάχονται καθημερινά για να κρατήσουν τις οικογένειές τους στην ελληνική ύπαιθρο και για να μη στερήσουν από τα παιδιά τους τη δυνατότητα να έχουν σωστή εκπαίδευση και μόρφωση.
Κύριε Υπουργέ
Εάν υιοθετηθεί η λογική της περικοπής οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία της ελληνικής υπαίθρου, επειδή αντί για 25 παιδιά στην τάξη, μπορεί στο σχολείο κάποιου χωριού να είναι 15 ή 10 μαθητές, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ένα νέο κύμα μετακίνησης οικογενειών από τα χωριά μας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό γιατί θα υπάρξουν χιλιάδες γονείς, που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες όπου διαβιούν σήμερα, ώστε τα παιδιά τους να έχουν ίσες ευκαιρίες διδασκαλίας στο πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε τάξης των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για την αποτροπή τέτοιων αρνητικών εξελίξεων, σας καλούμε να επανεξετάσετε με εξαιρετική προσοχή την όλη διαδικασία προσδιορισμού των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, προκειμένου να διατηρηθούν (και να αυξηθούν όπου είναι απαραίτητο) οι θέσεις δασκάλων και οι καθηγητών στα σχολεία του Δήμου Κιλελέρ και ολόκληρης της ελληνικής υπαίθρου.
Οφείλουμε, δε, να σας ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση που δεν εισακουσθεί η βούληση των τοπικών κοινωνιών και παραβιαστεί στην πράξη η αρχή της ισότητας της πρόσβασης των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, η δημοτική αρχή Κιλελέρ θα είναι στο πλευρό των γονέων της περιοχής μας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1