ΚΑΘΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΕ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΑΤΟΪΚΟ στρατηγείο CAOC 7

Παρελθόν ο θρυλικός «Λαβύρινθος»

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2014 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:30

Του Δημήτρη Βάλλα

Παρελθόν για το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, αλλά και τη Λάρισα, θα αποτελεί σε λίγο χρονικό διάστημα ο θρυλικός «Λαβύρινθος» που βρίσκεται μέσα στον χώρο των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και όπου από το 1981 στέγαζε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ).

Το ΕΚΑΕ με απόφαση του Αρχηγού Τ.Α. αντιπτεράρχου Χρήστου Βαΐτση αναμένεται να μεταφερθεί πολύ σύντομα στις υπόγειες εγκαταστάσεις όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος το CAOC 7 στην περιοχή του Κουτσοχέρου.

Το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων CAOC 7 σταμάτησε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013 και στις 21 Ιουνίου είχε μάλιστα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή απενεργοποίησής του με υποστολή των σημαιών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το κλείσιμο του αεροπορικού στρατηγείου είχε από καιρό δρομολογηθεί στο πλαίσιο της νέας δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ που είχε αποφασιστεί και στη σύνοδο της Λισαβόνας. Οι λόγοι της παύσης λειτουργίας του είχαν να κάνουν με την όλη οικονομική διαχείριση των πραγμάτων από το ΝΑΤΟ που πλέον έχει αλλάξει ρότα. Το CAOC 7 «μετατέθηκε» στην Ισπανία στην πόλη Torrejon υπό τη διοίκηση πλέον του Ισπανού υποπτεράρχου Ruben G. Servet και πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται γιατί η χώρα μας δεν κατάφερε να το διατηρήσει...

Όμως, παρόλα αυτά οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του παρέμειναν και πέρασαν σε ελληνικά χέρια και ξεκίνησαν και οι διαδικασίες αναβάθμισης και διαρρύθμισης των χώρων ώστε να μπορούν να στεγάσουν το προσωπικό του ΕΚΑΕ τόσο σε συνθήκες ειρήνης, όσο και σε συνθήκες πολέμου. Για το σκοπό αυτό υπήρξε χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ με το ποσό των 115.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει, απομένει μόνο η ολοκλήρωση της τοποθέτησης καλωδίων οπτικών ινών από τον ΟΤΕ και η μετακόμιση αναμένεται περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Με τη μεταφορά- που αποφασίστηκε από τον αρχηγό Τ.Α.- και την αξιοποίηση του παλιού νατοϊκού στρατηγείου αναβαθμίζονται κατά πολύ οι δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικά στο επίπεδο της διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών αφού πλέον οι υποδομές του «Λαβύρινθου» όπου στεγάζεται το ΕΚΑΕ χρονολογούνται από τον σχεδιασμό του το 1978 και δεν συγκρίνονται με αυτές των εγκαταστάσεων του Κουτσοχέρου.

Συγκεκριμένα:

* Το πρώην ΝΑΤΟικό Στρατηγείο ("Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων" Combined Air Operation Center - "CAOC 7") που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, βρίσκεται σε 95 μέτρα βάθος, και είχε πιστοποιηθεί ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων από το 2003.

Οι εγκαταστάσεις του σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί, είναι εμβαδού 11.000 τ.μ., με διαδρόμους ενός χιλιομέτρου και ανάπτυξη σε δύο επίπεδα, από 65 έως 95 μέτρα βάθος. Το έργο κατασκεύασε κοινοπραξία ελληνικών εταιριών που κέρδισε τότε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό. Οι εργασίες διήρκεσαν βάσει της σύμβασης, 1.200 ημέρες - παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004 .Μεταξύ άλλων, έγιναν ειδικές κατασκευές από ενισχυμένο μπετόν, αντιεκρηκτικές πόρτες, ειδικές βαλβίδες στα ανοίγματα εξαερισμού που το καθιστούν, όπως αναφερόταν τότε από το ΓΕΑ, απόρθητο από εξωτερικές προσβολές.

Το σημείο όπου έγινε το στρατηγείο στο Κουτσόχερο επελέγη μεταξύ οκτώ άλλων στην ευρύτερη περιοχή, διότι παρέχει τη μέγιστη φυσική ασφάλεια, αφού εκεί το έδαφος είναι συμπαγές και καλύπτεται περιφερειακά.

Στις εγκαταστάσεις του αεροπορικού στρατηγείου (CARS), λειτουργούσε το «Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» (Combined Air Operation Center – «CAOC»), το «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου» (Air Control Center System – «ACCS»), το «Αεροφωτογραφικό Κέντρο» (Recognized Air Picture Production Center – «RAPPC») και το «Κέντρο Σύνθεσης Πληροφοριών Αισθητήρων» (Sensor Fusion Post – «SFP»).

Στο Στρατηγείο εργάζονταν μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας του περίπου 300 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ εκ των οποίων το 55% ήταν Έλληνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 το ΝΑΤΟ είχε παραγγείλει και τοποθετήσει στο Στρατηγείο νέα ηλεκτρονικά συστήματα καθιστώντας το συγκεκριμένο CAOC 7 μία από τις πιο σύγχρονες υπόγειες εγκαταστάσεις Διοίκησης Ελέγχου και Επικοινωνιών της Συμμαχίας.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του Στρατηγείου έφτασε το 2004 τα 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τον ελληνικό κράτος.

Ο περίφημος «Λαβύρινθος» του ΕΚΑΕ είναι ένα υπόγειο συγκρότημα εγκαταστάσεων το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα (ορόφους) κάτω από τη γη, συνολικής έκτασης 1.600 τετραγωνικών μέτρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass