Σε ανάζητηση πόρων για την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας βρίσκονται οι ΔΕΥΑ της χώρας

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2016 17:10

Σε αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να επιτύχουν την ενεργειακή τους αυτάρκεια βρίσκονται οι ΔΕΥΑ της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και προεδρεύων της επιτροπής ΕΣΠΑ της Ένωσης Δικτύων Ύδρευσης Αποχέτευσης, Δημήτρης Καρασταύρου.


Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ήδη από το 2012 επιχείρησε να διερευνήσει την δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιοκαύσιμα αλλά και με καύση λυματολάσπης, προσέκρουσε όμως τότε στην άρνηση παροχής άδειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ψήφιση του νέου νόμου για τις ΑΠΕ καθιστά όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας εν δυνάμει αυτοπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια είτε από φωτοβολταϊκά είτε από μικρά υδροηλεκτρικά δίκτυα η οποία θα συμψηφίζεται κάθε μήνα με το κόστος της ΔΕΗ, που ειδικά για την ΔΕΥΑ Κομοτηνής ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
Οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση την τροποποίηση του νόμου ώστε σε αυτόν να ενταχθούν και τα βιοκαύσιμα, με πρώτη ύλη που θα λαμβάνεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων είτε από τα υπολείμματα των σφαγείων είτε από τα σκουπίδια και τα χαρτιά.
Στην φάση αυτή διερευνώνται οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις ένταξης ανάλογων μονάδων σε τομεακά προγράμματα των υπουργείων και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα από όπου οι ΔΕΥΑ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, ωριμάζοντας τα έργα τους.
«Έχουμε βρει κάποιες δράσεις στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, στο περιβάλλον και την ενέργεια, όμως οι δράσεις αυτές δεν απευθύνονται μόνο στις ΔΕΥΑ και οι προϋπολογισμοί είναι συγκεκριμένοι. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ποσό ειδικά για τις ΔΕΥΑ. Σκοπός μας δεν είναι να αφαιρέσουμε τα χρήματα από πρόγραμμα που ήταν για τους πολίτες αλλά να φτιάξουμε ένα άλλο μέτρο ειδικά για τις ΔΕΥΑ. Σε δύο μήνες θα έχουμε εικόνα για το αν μπορούμε να βρούμε δυνατότητα χρηματοδότησης», κατέληξε ο κ. Καρασταύρου.
Σε ό,τι αφορά την ΔΕΥΑ Κομοτηνής, από το 2011 σταμάτησε να λαμβάνει δάνεια και σήμερα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές και τους πελάτες της, έχοντας μειώσει το αρχικό χρέος από δανειακές συμβάσεις από τα 20 στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εκπονεί στην πόλη και τους οικισμούς του δήμου Κομοτηνής επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass