Eπιασαν δουλειά στα καμένα τα «κοράκια των ακινήτων»

Πάνω έως 100% τα ενοίκια σε περιοχές κοντά στο Μάτι

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2018 18:00

 ΑΘΗΝΑ

Μόλις 21 ημέρες έχουν περάσει από την τραγωδία στο Μάτι, και κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να αποκομίσουν όφελος πάνω στις στάχτες που άφησε η φονική πυρκαγιά.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των πυρόπληκτων για άμεση στέγαση, νοικιάζουν διαμερίσματα σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από τις κανονικές. Ταυτόχρονα, την εμφάνισή τους στην περιοχή έχουν κάνει και μεσίτες που ζητούν πιεστικά να αγοράσουν περιουσίες στα καμένα σε εξευτελιστικές τιμές.

«Το σπίτι που νοίκιαζα για 500 ευρώ βάλ' το στα 700. Eχει πολύ μεγάλη ζήτηση». Αυτό άκουσε πριν από λίγες ημέρες μέρες στο τηλέφωνο από πελάτη του ο μεσίτης Γεράσιμος Ζαρκάδης, ο οποίος εργάζεται στη Ραφήνα και μίλησε στο «Εθνος». Θύμωσε, αλλά δεν έπεσε από τα σύννεφα, επειδή τη συγκεκριμένη πρακτική τη συναντά όλο και συχνότερα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Τα πρώτα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου έκαναν την εμφάνισή τους στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά.

ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμφάνιση του φαινομένου. Η δημοτική σύμβουλος Μαραθώνα Σταυρούλα Δρακοπούλου διηγείται την περιπέτεια μιας οικογένειας από τον Νέο Βουτζά που έψαξε να βρει διαμέρισμα στη Νέα Μάκρη: «Οι άνθρωποι αυτοί έψαχναν να βρουν σπίτι για να τακτοποιήσουν τους παππούδες. Συνήθως τα ενοίκια για ένα απλό διαμέρισμα είναι στα επίπεδα των 350-400 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης τούς ζήτησε τα διπλά χρήματα και απαίτησε να πληρώσουν μπροστά τέσσερα ενοίκια»...

Ένας ιδιοκτήτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διπλασίασε το ενοίκιο από τη μια μέρα στην άλλη και ζήτησε πέντε ενοίκια προκαταβολή. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Επειδή οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί, τους έβαλε σε κλήρωση.

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Οι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων εξηγούν ότι οι χιλιάδες οικογένειες που υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν στέγη από τη μια μέρα στην άλλη το έκαναν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική ήρθε σε μια περίοδο που τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγότερα από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. «Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Τον Ιούλιο, η πλειονότητα των ακινήτων έχουν ήδη νοικιαστεί από τους παραθεριστές του καλοκαιριού για τη σεζόν ή έχουν κλείσει μέσω Airbnb. Συνεπώς, η προσφορά είναι πολύ μικρή και, δυστυχώς, δεν μου κάνει εντύπωση όταν ακούω ότι οι τιμές αυξάνονται πολύ», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Αγις Φιτσιώρης.

Επιπλέον, οι περισσότεροι πυρόπληκτοι αναζητούν στέγη σε μια σχετικά μικρή ακτίνα, που ξεκινά από τον Μαραθώνα και φτάνει μέχρι το Πικέρμι, για να μπορούν να πηγαίνουν με μεγαλύτερη ευκολία στην ιδιοκτησία τους και να κάνουν όλες τις δουλειές, διαδικαστικές και άλλες, που απαιτούνται. «Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους ή αυτοί που έπρεπε να φύγουν μέχρι να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές. Υπάρχουν και αρκετοί κάτοικοι του Ματιού και του Νέου Βουτζά οι οποίοι ήταν τυχεροί και δεν έπαθαν καμία ζημιά. Όμως αναζητούν άλλη κατοικία, γιατί ψυχολογικά τούς είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Πάντως, και στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε ανάλογες προσπάθειες αιχροκέρδειας. Οταν πλημμύρισε η Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, εκατοντάδες σπίτια έπαθαν μεγάλες ζημιές και οι πολίτες που έμεναν σε αυτά αναζήτησαν στέγη σε κοντινές περιοχές, όπως ο Ασπρόπυργος. «Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν. Δεν μου έκανε εντύπωση, αφού ίσχυσε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ενας ιδιοκτήτης που δέχεται 10 τηλεφωνήματα σε μια μέρα είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει μεγαλύτερο κέρδος», λέει το μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Γιάννης Ρεβύθης.

ΤΑ «ΚΟΡΑΚΙΑ»

Όσο για τα λεγόμενα «κοράκια των ακινήτων», είναι έτοιμα να αγοράσουν περιουσίες στο Μάτι για ένα κομμάτι ψωμί, από ανθρώπους που ίσως θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Έτσι, οι μεσίτες έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται τηλεφωνήματα για αγορά κατοικίας. «Μας έχουν προσεγγίσει αρκετοί που ζητούν να αγοράσουν στην περιοχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν πουλάει κανένας, αφού οι ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις και όλα τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τη φωτιά. Αυτό, ωστόσο, δεν τους εμποδίζει να ρωτούν και συχνά να είναι πολύ πιεστικοί όταν προσπαθούν να αγοράσουν ακίνητα τα οποία είναι καμένα ή βρίσκονται πάνω στο κύμα», τονίζει η μεσίτρια Αννα Μωραϊτοπούλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1