Καθαρή έξοδος με σκληρές διαχρονικές δεσμεύσεις

Αντιπαράθεση πριν το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2018 16:13

AΘHNA
Σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τρίτη σε διάγγελμα από την Ιθάκη για το τέλος των μνημονίων, ενώ εικάζεται ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα προχωρήσει και σε ανασχηματισμό.

Στην κυβέρνηση εκπέμπουν το μήνυμα ότι το τέλος του 3ου Μνημονίου σημαίνει και «το πέρασμα σε νέα φάση για την οικονομία και την κοινωνία», όπως είπε στον ρ/σ Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν τη διαφορά.
«Περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα», δήλωσε.
Άφησε να εννοηθεί ότι όχι μόνο τελειώνει η λιτότητα, αλλά αντίθετα δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί.

Η ΝΔ
«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου -αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ-  δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”.
 Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση.  
 Υ.Γ.  Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία τού αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:
 “Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση, σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απαριθμώντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ. Ειδικότερα, απαντώντας στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημειώνει:
«Ο κύριος Μητσοτάκης που,
-Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση
-Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
-Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β’ αξιολόγηση
-Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση
-Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
-Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα
-Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο
-Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις, είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».ΤΟ ΚΙΝΑΛ
«Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της δημαγωγίας και το λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης για την απόφαση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τη λήξη του μνημονίου από την Ιθάκη.
«Θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης και τόνισε: «Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε».

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» εκφράζει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό». Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ τον μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αυτό που φταίει είναι το κυβερνητικό μοντέλο, κυβερνήσεων με 153 και η οριακή πλειοψηφία που αντί να προσελκύει, διώχνει τους επενδυτές» και προτείνεται μοντέλο με «πολυκομματικές κυβερνήσεις 240 βουλευτών που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε έλληνες και ξένους». Τέλος, η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί διχάζει την πολιτική μας ζωή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass