Ξεκίνησαν αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2018 15:43

ΑΘΗΝΑ
Σε πολλαπλά εργοτάξια εξελίσσονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου που θα θωρακίσει τη Μάνδρα.

Η διευθέτηση του ρέματος Σούρες και η εκτροπή σε αυτό της κύριας ποσότητας του νερού από το ρέμα Αγ. Αικατερίνης (82,5%), με τη συγκέντρωση του συνολικού όγκου τους και την κοινή εκβολή τους στη θάλασσα, μέσω του ήδη διευθετημένου κλειστού χειμάρρου Σαραντοπόταμου, αναμένεται να αποσοβήσει τον κίνδυνο πλημμυρικού φαινομένου. Το στοίχημα της αποπεράτωσης του έργου στο στενό περιθώριο των 10 μηνών, είναι υποχρεωμένος να κερδίσει ο υπεύθυνος μηχανικός Μιχάλης Λαγογιάννης τον οποίο συναντήσαμε να επιβλέπει τις εργασίες για τη διάνοιξη της λεκάνης συγκέντρωσης και μερισμού του ρέματος Αγ. Αικατερίνης. Με απλά και παραστατικά λόγια, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον σχεδιασμό του έργου, χαρακτηρίζοντας απόλυτα εφικτή την ολοκλήρωσή του εντός των προθεσμιών «με την υπόθεση ότι θα υπάρξει και η θετική ανταπόκριση των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας για την απομάκρυνση μέρους των δικτύων τους από τα σημεία, όπου τέμνονται στο έργο». Στην αναγκαιότητα της «λήψης πρωτοβουλιών, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο κρίσιμο αυτό έργο» εστίασε νωρίτερα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου. Υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσής του, χαρακτηρίζοντας «τιτάνιο» τον κοινό αγώνα που δόθηκε για «να φθάσουμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα». Σε αντιδιαστολή ανέφερε το αντιπλημμυρικό έργο -που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη από το 1975- στο ύψος της Χαλυβουργικής. Υπενθύμισε αφενός την κυβερνητική απόφαση και τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τη φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου για τη διεκπεραίωση του έργου με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, αφετέρου τις πυρετώδεις εργασίες των υπηρεσιών της Περιφέρειας μέχρι την τελική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βεβαίως, επισήμανε «θετική ήταν και η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το συνοδευτικό στο παραπάνω έργο, αυτό, της αποκατάστασης της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών- Θηβών» (ΠΕΟΑΘ) στο ύψος της Μάνδρας. Εκεί, όπου έχασαν τη ζωή τους τα περισσότερα θύματα της φονικής καταιγίδας (16 από τα 25), όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ρέματος Σούρες, καθώς ο δρόμος διέρχεται της κοίτης του χειμάρρου και τέμνεται σε πολλά άλλα σημεία. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης, προβλέπεται επαναχάραξη του δρόμου 150 μ. ψηλότερα από τον αρχικό κατά μήκος 3 χλμ. (ψηλά στο βουνό από τη θέση Αγ. Σωτήρα) ώστε να αποσυνδεθεί από την κοίτη του ρέματος. Η αποκατάσταση της ΠΕΟΑΘ, σημείωσε ο κ. Βασιλείου, πέραν της ασφαλούς διέλευσης που θα προσφέρει, θα τονώσει την εμπορική τουριστική και οικονομική ζωή της περιοχής, καθώς θα επανασυνδέσει οικισμούς της ευρύτερης περιοχής όπως τα Βίλια, το Κριεκούκι, την Ψάθα, το Πόρτο Γερμενό κ.α.
Ικανοποίηση κατοίκων
Την ικανοποίησή τους για αυτήν την εξέλιξη εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι της Μάνδρας στους οποίους συναντήσαμε στην πλατεία δίπλα στο δημαρχείο, από όπου δυστυχώς απουσίαζε η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη και δεν συζητήσαμε μαζί της. Ωστόσο τη δραστηριότητά της επικρότησε ο δημότης Γιάννης Δούκας, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε «πολύ ευχάριστη και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» την έναρξη των εργασιών του αντιπλημμυρικού έργου. Ευχαριστημένος δήλωσε και από την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την ανακούφιση των πληγέντων και την επίσπευση - διευκόλυνση των διαδικασιών για επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο ίδιος δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για τη συνέχιση της ροής μέρους του νερού του ρέματος Αγ. Αικατερίνης από την οδό Κοροπούλη καθώς όπως είπε «το 12% της διερχόμενης ποσότητας είναι ανεκτή για τον υφιστάμενο αγωγό όμβριων εντός της πόλης». Ενθυμούμενος την αιφνίδια καταστροφή που συντελέστηκε τον περασμένο Νοέμβρη την παρομοίασε με αυτήν στο Μάτι, όπου στάθηκε «αδύνατη κάθε αντίδραση» όπως σημείωσε.
 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1