Τι ισχύει για κλαδικές, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις

Επανέρχεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 15:26

ΑΘΗΝΑ
Στον νόμο για τις συλλογικές συμβάσεις, ο οποίος είχε ανασταλεί επ' αόριστον το 2012, αλλά πλέον ισχύει κανονικά, με τη λήξη του προγράμματος, αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τις δύο βασικές αρχές του συγκεκριμένου νόμου ισχύει η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων όταν πληρούνται κάποιοι όροι και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ότι δηλαδή δεν μπορεί μία ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση να αλλάζει προς το χειρότερο τους όρους μίας κλαδικής σύμβασης.
Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η κυβέρνηση κατάφερε στη δεύτερη αξιολόγηση, με τη λήξη του προγράμματος να επανέλθουν αυτές οι δύο αρχές, επομένως κατέστησε σαφές ότι από τη στιγμή που έχει λήξει το πρόγραμμα, αυτά τα δύο νομικά εργαλεία είναι ξανά στα χέρια των εργαζόμενων.
«Πλέον, εάν υπογραφεί μία κλαδική σύμβαση και η εργοδοτική οργάνωση είναι όντως η αντιπροσωπευτική του κλάδου (απασχολεί πάνω από 50% των εργαζόμενων), τότε έρχεται αμέσως στο υπουργείο Εργασίας και καθίσταται υποχρεωτική για όλο τον κλάδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υφυπουργός έδωσε συγκεκριμένο παράδειγμα, ενός ξενοδοχειακού ομίλου που έχει υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με εισαγωγικό μισθό της τάξης των 600 ευρώ, την ώρα που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ο εργοδοτικός φορέας του κλάδου έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση με εισαγωγικό μισθό πάνω από 900 ευρώ. «Θα ακολουθηθεί υποχρεωτική προσαρμογή και ο εργοδότης θα πρέπει να δώσει 300 ευρώ αύξηση στις μεικτές αποδοχές», επισήμανε ο υφυπουργός. Εξειδικεύοντας, σημείωσε «τεχνικά η διαδικασία είναι η εξής: Κάθε σύμβαση θα έρχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αυτό θα κάνει την τεχνική διαδικασία για να δει ότι όντως η σύμβαση που έχει υπογραφεί είναι από την εργοδοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τον κλάδο, μετά θα επεκτείνεται και θα καθίσταται νόμος, θα καθίσταται υποχρεωτική. Δεν θα μπορεί κανένας εργοδότης όχι απλά να κάνει ατομικές συμβάσεις (που για πολλούς ήταν ο κανόνας και η ατομική ήταν πολύ χειρότερη σε όρους), αλλά δεν θα μπορεί να κάνει επιχειρησιακή σύμβαση που να "σπάει" προς το χειρότερο αυτούς της κλαδικής».
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε το γεγονός ως «μία από τις μεγαλύτερες νίκες της κυβέρνησης μέσα σε ένα πολύ συγκρουσιακό πλαίσιο και ενώ το ΔΝΤ επέμενε μέχρι τελευταία στιγμή να μην επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω του 10%», σχολίασε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1