ΕΦΚΑ: Ψάχνει παρατυπίες για την αποφυλάκιση Φλώρου

Πετρόπουλος: Ισως δεν ήξεραν πως είναι φυλακισμένος

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2018 15:51

ΑΘΗΝΑ
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, και τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν με το πιστοποιητικό αναπηρίας άνω του 75% που του χορήγησε ο ΕΦΚΑ, ο οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση.

Μέσω αυτής ανακοινώνουν ότι θα διαταχθεί ΕΔΕ και θα γίνουν και σχετικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων και έλεγχος γνησιότητας των προσκομισθέντων δικαιολογητικών. ΚαταπΕλτης κατΑ κυβΕρνησης οι δικαστΕς
Να σημειωθεί ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων το πρωί απάντησε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε με νόμο που έχει ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, καθώς όταν τους προσκομίζεται δικαιολογητικό που δείχνει ότι ο κρατούμενος πληροί κάποιες προϋποθέσεις πρέπει υποχρεωτικά να τον αφήσουν ελεύθερο. Με άλλα λόγια υποστήριξαν ότι είναι με δεμένα χέρια απέναντι στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αριστείδης Φλώρος είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής του και είχε πιστοποιητικό του ΕΦΚΑ το οποίο ανέφερε ότι έχει 75% αναπηρία. Το πιστοποιητικό αυτό υπογράφεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο του Οργανισμού Διονύσιο Γαϊτάνη, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ
Στην αρμοδιότητα του συμβουλίου των φυλακών ανήκει η απόφαση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι απόφαση του ΚΕΠΑ, που από το 2011, είναι το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, αλλά δεν κρίνει το αν κάποιος είναι φυλακισμένος για να του αποδώσει ποσοστά αναπηρίας».
Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ανέφερε, ωστόσο, πως φαίνεται ότι δεν ελήφθη στη συγκεκριμένη περίπτωση υπόψιν από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το ότι επρόκειτο για άτομο φυλακισμένο. «Δεν γνωρίζω και αν ήξεραν ότι συνέτρεχε η ιδιότητα του φυλακισμένου, αυτά θα εξεταστούν και θα τα ερευνήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή, το αν πραγματικά ήταν σε γνώση τους η ιδιότητα του φυλακισμένου», τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι «όταν κάποιος είναι φυλακισμένος είναι λογικό να έχει κατάθλιψη, δεν είναι χαρούμενος κανείς στις φυλακές. Η κατάθλιψη σε έναν που ζει κανονική ζωή μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχολογικής πάθησης για να πάρει αναπηρία.
Ο φυλακισμένος χαρούμενος δεν είναι ό,τι κι αν έχει κάνει, κακώς δίδεται κατά τη γνώμη μου μία τέτοια πιστοποίηση αναπηρίας για άτομο που είναι φυλακισμένος», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «πράγματι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους. Δεν είναι δυνατόν λογικά να στέκει κάτι τέτοιο». Ξεκαθάρισε από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος δεν είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως οι γιατροί που στελεχώνουν το ΚΕΠΑ και «κάνουν την πιστοποίηση, δική τους είναι η γνώμη, όχι κατ' εντολή υπουργών». «Ο προϊστάμενος του ΚΕΠΑ έχει ήδη την εντολή να ελέγξει τον φάκελο της πιστοποίησης και αυτό γίνεται ήδη», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, ενώ επισήμανε ότι «ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ο αρμόδιος υποδιοικητής μαζί με τον προϊστάμενο θα δουν τα άλλα διαδικαστικά θέματα που θα εξεταστούν. Ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη απόδοσης ευθυνών με ΕΔΕ ή εισαγγελική έρευνα».
Τέλος, όπως διαβεβαίωσε, θα γίνουν «όλες τις ενέργειες ώστε να επανεξεταστεί ταχύτατα ο φάκελος, να αποφανθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή και αν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες να προσφύγουμε δικαστικά για την ανάκληση της σχετικής πράξης, για να υπάρχει δίκαιη και πραγματικά νόμιμη διαχείριση της υπόθεσης».
ΠΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ
Ο Παύλος Πολάκης υπόσχεται ότι τα λαμόγια που έβγαλαν ανάπηρο τον Αριστείδη Φλώρο της Energa και επέτρεψαν την υφ' όρον αποφυλάκισή του θα πληρώσουν... Και μάλιστα καταγγέλλει με ανάρτησή του στο Facebook ότι προφανώς η ιατρική γνωμάτευση είναι μαϊμού. Ομως, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της «Διαύγειας», ο Διονύσιος Γαϊτάνης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης, που υπογράφει τη γνωμάτευση για τον Αριστείδη Φλώρο... διορίστηκε στη θέση αυτή επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2016. Ο 39χρονος αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και αφού διαγνώστηκε ποσοστό αναπηρίας του άνω του 65%, λόγω κρίσεων επιληψίας και άλλων ψυχιατρικών προβλημάτων. Ο Αριστείδης Φλώρος τον Φεβρουάριο του 2017 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών και χρηματική ποινή 1,5 εκατ. ευρώ, για το σκάνδαλο της Energa, ενώ τον περασμένο Μάρτιο κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Η ΕΣΑμεΑ
Οργή στο αναπηρικό κίνημα έχει προκαλέσει η υπόθεση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου της Energa με την Εθνική Συνομοσπονδία να ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Επιπλέον εξαπολύει πυρά κατά Πολάκη για τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως η ιατρική γνωμάτευση αναπηρίας και ζητά να επιληφθεί επί του θέματος ο πρωθυπουργός. «Το αναπηρικό κίνημα δεν επιτρέπει τον εκ νέου στιγματισμό της Αναπηρίας, μέσω του σφετερισμού της από προβληματικά νομοθετήματα» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και προσθέτει ότι δεν μπορεί η αναπηρία να αποτελεί άλλοθι αποφυλάκισης.

Παρασκευόπουλος: Κιτρινισμός

ΑΘΗΝΑ
«Ξεφεύγει από τη σοβαρότητα το μυθιστόρημα περί του "νόμου Παρασκευόπουλου" και του αποκλειστικού δήθεν κατασκευαστή του» αναφέρει σε δήλωσή του ο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και κάνει λόγο για «κιτρινισμό που επαναλαμβάνεται.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Φλώρου της Energa επιτίθεται στα ΜΜΕ σημειώνοντας ότι σπεύδουν να συνδέσουν ένα έγκλημα που συγκινεί ή μια απόφαση αποφυλάκισης με τον ν. Παρασκευόπουλου. Ο κ. Παρασκευόπουλος προχώρησε σε γραπτή δήλωση με τίτλο "ο κιτρινισμός επαναλαμβάνεται" στην οποία αναφέρει: «Όταν τελεστεί ένα έγκλημα που συγκινεί την κοινή γνώμη, ή εκδοθεί μια εντυπωσιακή ποινική απόφαση στον φιλικό προς την αντιπολίτευση Τύπο συχνά εμφανίζεται μια ακολουθία αντιδράσεων:
Α) Ένα δύο "πρωτοπόρα" έντυπα ανακαλύπτουν μια σχέση με τον "νόμο Παρασκευόπουλου". Άλλα φιλικά τους σπεύδουν να αναπαραγάγουν την "είδηση" και τους βαρύγδουπους τίτλους.
Β) Αν η συγκεκριμένη συσχέτιση μοιάζει αδύνατη, αναζητείται μια σύνδεση με άλλον νόμο της ίδιας περιόδου.
Γ) Ένας δύο αρθρογράφοι, συνήθως οι ίδιοι, θα εξηγήσουν "επιστημονικότατα" ότι το πρόβλημα αποκλείεται να συνδέεται με κάτι άλλο πέρα από τον αποδιοπομπαίο τράγο. Από τα άρθρα αυτά απουσιάζουν τελείως τα δεδομένα, π.χ. στατιστικά ή και νομολογιακά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δ) Στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και εξατομικευμένα, εξαπολύονται στερεότυπα μηνύματα με ύβρεις και απειλές κατά του στιγματιζόμενου.
Στον ίδιο χρόνο αποσιωπώνται: Κείμενα με αντεπιχειρηματολογία. Όταν αυτά δημοσιεύονται σε "εκτός γραμμής" μέσα δεν αναπαράγονται. Αν ο στιγματιζόμενος δεχθεί πλήγματα ("δυναμική επίσκεψη" του Ρουβίκωνα, ρίψεις μολότοφ ή κόκκινης μπογιάς στην πόρτα του γραφείου του), αυτά αμέσως ξεχνιούνται.
Αν ο στόχος είχε ζητήσει στο παρελθόν πειθαρχικές διώξεις λειτουργών, που χειρίστηκαν υποθέσεις ιδιοκτητών συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης, αυτό καλώς δεν ενδιαφέρει και δεν αναφέρεται.
Το μυθιστόρημα περί του «νόμου Παρασκευόπουλου» και του αποκλειστικού δήθεν κατασκευαστή του ξεφεύγει από τη σοβαρότητα. Χρειάζεται όμως απάντηση: το θέμα δεν είναι απλώς ότι κάποιες από τις απειλές, αν αφεθούν χωρίς όρια, μπορεί να πραγματοποιηθούν. Περισσότερο απασχολεί η διαχεόμενη ακροδεξιά αντίληψη, ότι η εκτός κράτους δικαίου καταστολή, η υπέρβαση της λογικής και η κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, εμφανίζονται σαν πανάκεια για τα κοινωνικά προβλήματα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass