Περιορισμένος και χωρίς εκπλήξεις ο ανασχηματισμός

Διατηρούνται ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες*Ανοίγματα σε κεντροαριστερά και κεντροδεξιά με το βλέμμα στις εκλογές

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2018 15:00

Σε έναν περιορισμένο ανασχηματισμό, χωρίς να ικανοποιεί τις προσδοκίες για σαρωτικές αλλαγές και εντυπωσιακά ανοίγματα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός διατήρησε τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες και έκανε κάποιες αναμενόμενες μεταγραφές τόσο από το χώρο της κεντροαριστεράς, όσο και της κεντροδεξιάς με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Στο κυβερνητικό σχήμα μπήκαν η Κατερίνα Παπακώστα και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Ρήγας – μετά την διαδοχή του στο κόμμα από τον μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, -, καθώς και η Κατερίνα Νοτοπούλου -που αναβαθμίστηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα υπουργικές θέσεις πήραν ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Σταύρος Αραχωβίτης,ο Λευτέρης Κρέτσος, η Μυρσίνη Ζορμπά, και ο Στάθης Γιαννακίδης.

Στη θέση του πρώτου τη τάξη υπουργού, στο Εσωτερικών, ορίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης, μία κρίσιμη θέση ενόψει εκλογών.

Η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού ωστόσο ήταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αυτονομήθηκε από το Εσωτερικών και έχει στο τιμόνι για πρώτη φορά στην ιστορία δύο γυναίκες, την Ολγα Γεροβασίλη στη θέση της υπουργού και της Κατερίνας Παπακώστα στη θέση της υφυπουργού…

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, γεννημένος το 1972 στη Σπάρτη, γεωπόνος στο επάγγελμα.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαϊου του 2012, επανεξελέγη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ήταν συντονιστής της ΕΠ.Ε.Κ.Ε Αγροτικής Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος, ενώ συμμετέχει σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Φοίτησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο νέος υπουργός, διατέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας με αντικείμενο τις εκτιμήσεις εμπορικής αξίας αγροτεμαχίων. Ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαγνωστικών και τεχνικοοικονομικών μελετών, εργάσθηκε επίσης επίσης ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων καθώς και σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία – τυποποίηση και προώθηση βιολογικών προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι στη θέση του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως υφυπουργός ο μόνος που παρέμεινε είναι ο βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης των ΑΝΕΛ.

Στο υπουργείο προστίθεται ως υφυπουργός στη θέση του Γιάννη Τσιρώνη η –απ το ΠΑΣΟΚ προερχόμενη- Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015, κτηνίατρος στο επάγγελμα.

Ηχηρή απομάκρυνση

Η πλέον ηχηρή απομάκρυνση και χωρίς ανάληψη νέων κυβερνητικών καθηκόντων, ήταν αυτή του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αντικαθίσταται από έναν εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, μέχρι σήμερα το γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Foggia της Ιταλίας.Υπήρξε μάχιμος δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Ιταλία ενώ μέχρι το 2015 διατηρούσε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, συντάκτης του Νόμου για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, συντάκτης του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και χθες.

Σταθερός στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέμεινε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος θεωρείται ισχυρό όπλο της κυβέρνησης για το αφήγημα της Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Αντίθετα αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση του Παναγιώτη Κουρουμπλή η οποία συζητείτο.

Ενισχύεται το Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

Τη δική της σημασία για το τοπίο όπως διαμορφώνεται στο χώρο των ΜΜΕ και τη σημασία που θα δίνει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο τομέα είναι η ενίσχυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με έναν υφυπουργό, το Λευτέρη Κρέτσο, στο πλευρό του υπουργού Νίκου Παππά.

Ο κ. Κρέτσος μέχρι πρότινος γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατείχε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή εργασιακών σχέσεων και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο Πανεπιστήμιο του Greenwich (Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς).

Ανέλαβε την ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ από το 2016 είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις αλλαγές ωστόσο, η κυβέρνηση στο βασικό της κορμό παρέμεινε σταθερή, καθώς τα βασικά υπουργεία (Οικονομίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας) και όχι μόνο, δεν άλλαξαν ηγεσία.

AΘHNA (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας Φωτάκη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass