Μετωπική Κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας έφεραν τα Wikileaks

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2018 16:20

ΑΘΗΝΑ
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό με αφορμή τη διαρροή εγγράφων των Wikileaks για το θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, τα Wikileaks έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα, τα οποία αναφέρουν πως ήδη από τις 29 Ιουλίου του 2008, η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε την αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Τη δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αφορμή, όπως αναφέρει, στάθηκε «η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις».
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας πως «αυτή την παράσταση του κ. Γκρούεφσκι την επιβραβεύει με τη σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία».
Παράλληλα, σημειώνει πως η Ν.Δ. «μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών βάλλει κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός».
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά «στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία»».
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι», υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως «φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass