Κοτζιάς: Ολοι αποκαλούν την πΓΔΜ «Μακεδονία»

«ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΕ ΕΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2018 15:55

ΑΘΗΝΑ
Μετά την επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της πΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται στη γείτονα χώρα ως «Μακεδονία», ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζει σε δηλώσεις του ότι η πλειοψηφία των κρατών την έχουν ονοματίσει έτσι και ότι πλέον, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, θα την αποκαλούν Βόρεια Μακεδονία.

«Η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία. Ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Real Fm και συνέχισε:
«Κάνουν ως μωρές παρθένες ότι το λέει ο Τραμπ Μακεδονία, αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσει, έτσι τους λέει. Κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι την ονομάζουν Μακεδονία.  Ο Τραμπ ονοματίζει τη χώρα όπως την έχει ονοματίσει επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».
«Εμείς πήραμε πίσω το όνομα και δεν το παραδώσαμε με τη συμφωνία» υποστήριξε.
Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς αναφορές του Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα» ο υπ. Εξωτερικών χαρακτήρισε «λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονική γλώσσα που έχει πάρει από το '50 και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».
Όσον αφορά στα εμπορικά σήματα και τη διαπραγμάτευση για τα εμπορικά προϊόντα ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο πράγματα στην πιστοποίηση: από ποια χώρα προέρχεται εκεί θα λέγεται βόρεια Μακεδονία, το ζητούμενο είναι στα εμπορικά σήματα και αυτό θα γίνει με διαπραγμάτευση κάτω από την αιγίδα της ΕΕ. Επί 25 χρόνια όλα αυτά λέγονταν μακεδονικά, προϊόν ή παραγωγή Μακεδονίας.
Το δεύτερο τελείωσε θα λέγεται προϊόν βόρειας Μακεδονίας, τα εμπορικά σήματα συζητούνται».
Η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στη Βουλή με πλειοψηφία βουλευτών
Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς αφού αρχικά είπε ότι «γνωρίζω τι λέει ο εταίρος των ΑΝΕΛ» στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία είναι φανερό ποιος έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία κομμάτων αλλά με πλειοψηφία βουλευτών». Κάλεσε, δε, ΝΔ «να μην φύγει από τη συζήτηση με κάποιο πρόσχημα αλλά να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».
«Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία. Κάνουν δημοψήφισμα, αλλάζουν το Σύνταγμα και πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς.
Αν είμαστε κακοποροαίρετοι, που δεν είμαστε, αγοράζουν γουρούνι στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα είμαστε μετά. Αυτο σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.
Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το Σάββατο στη ΔΕΘ είπε ότι «τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσα σε αυτό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλο.
Αλήθεια είναι ότι μπερδεύονται εκκλησιαστικές οργανώσεις που δεν έχουν λόγο. Αλλά αυτές οι δύο αλήθειες δεν αναιρούν το δικαίωμα του συλλαλητηρίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass